понеделник, 22 октомври 2012 г.

Размазанката на Зиче и един гювеч с история



 Не си мислете че сега като в рекламата , където бабата възпява своя стийм моп,
 и аз ще възпявам някакъв си гювеч :)

Не е така, но много ми се иска с тази публикация да благодаря на една моя голяма приятелка за подаръка който ми направи преди цели 8 години.
Този традиционен български съд за готвене е бил през цялото това време в пълна експлоатация от мен и тихичко е присъствал на трапезата ни и в празник и в делник.
Зная че ми е подарен с много обич, но с годините малко се е поучукал тук и там и може скоро да ме предаде.
 Днес, когато момчетата поискаха да им сготвя пилешко със зелен фасул, 
тяхното любимо ястие, той , гювеча де, пак беше на линия.
Обичам да готвя с него защото ястията стават още по вкусни.
Светленце, мила моя приятелко, благодаря ти от сърце за този мил жест!
Обичам те много !

И днес, когато готвенето и красивия глинен съд предадоха топлина у дома
(денят беше хладен) реших че трябва да снимам :)
Нищо че ястието беше най-обикновенно, че няма домакиня която да не знае как се приготвя.Ей така, да кажа че това обичат момчетата и знае ли човек, може бъдещите им половинки да не знаят как се готви точно зелен фасул :):)*
И така както се беше стоплило пък в кухнята, и ухаеше на вкусно, ми хрумна, да си изпека и домашен хляб.Явно ми е бил кулинарен ден!
И какво, какво??? Ами размазанката на Зиче :)
Гледах я в нейния блог, гледах я в блога на Ванчето, на Катето, и то направо вече почнах да я сънувам:)
Ама всичко е верно ви казвам! Страшно вкусен хлебец се получи!И както Ванчето казва, идеално си пасва с българска  мерудия:)
Здравче благодаря за споделената рецепта! Толкова бързо се приготвя тази размазанка, че май любима ще ми стане!

Рецептата изпълних на 100 %,  като никога.Нали все обичам да импровизирам:)

Продукти:
 300мл- топло прясно мляко
 25 гр мая
2 с.л. -захар
 1 с.л.. сол
 3с.л.-зехтин
1 с.л.-оцет
 брашно за меко тесто( една идея по меко от това за хляб)
зехтин за намазване на тавата

Приготвяне:
 Омесих всичко и направо разтлах рамазанката в тавата като я оформих с пръсти потопени в зехтин, притискайки я и правейки дупки. 

Така сложих тавата покрита с кърпа да втаса на топличко.
Когато е готово тестото намазах с жълтък ,1с.л.-зехтин и 1с.л.-прясно мляко поръсих със сусам  Включих фурната на 180 градуса и пекох до готовност.

Наистина много вкусна и най-вече домашна!


А фасулчето приготвям така:

Пилешко със зелен фасул в гювеч

Нарязвам пилешките гърди на жулиени и с много малко зехтин в тефлонов тиган ги изпичам до зачервяване.Изсипвам месото в гювеча.В същия тиган без да слагам повече мазнина слагам лука и морковите .Когато се поупърлят малко прибавям и фасула.Когато му се смени леко цвета и тази смес отива в гювеча.Слагам в същия тиган 2 с л зехтин и запържвам 1 супена лъжица брашно и още толкова смлян червен пипер.Доливам с 1/2 литър топла водичка и изливам в гювеча.Течноста трябва да е под нивото на продуктите, да не ги покрива.Посолявам, подправям със смлян черен пипер и нарязан на ситно пресен джоджен(може и сух) и посипвам с обелени и дребно нарязани 2 домата, прилично големи.Поставям във фурната  затворения гювеч и пека 30 мн след завирането.


Грамажи не пиша, продуктите са по желание на домакинята.
И да знаете, идеално си пасна ястието с размазанката.



18 коментара:

  1. Дани, страхотни снимки и чудесни предложения!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудя се от кое ми се яде повече ... от гювеча ли,от питката ли или и от двете?И с тази шарена сол.Ама така вкусно и топличко изглежда всичко!Нямам думи!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз като Йоли съм в чуденка кое по-напред да си поискам,Данче,като и двете са ми любими,а така съблазнително ме подканят!Чудесни гозба и питка и много уютни,слънчево-есенни снимки и багри!
    С пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз и се каня на тази питка-ще и дойде времето тези дни.Всичко тук е мнооого вкусно!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. О, да, гювечът е страхотен съд и е на почит и у нас :) И точно този вариант за зеления фасул не го знаех и благодаря за споделената рецепта за хлебчето - както имаме фурна за хляб, не му мърда изпробване :)

    ОтговорИзтриване
  6. Рамазанката е разкошна,а гювеча си е направо неустоим!
    Много апетитно при теб,как да не му се дояде на човек!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубав подарък, напълно разбирам защо така е почитан. :) Всичко изглежда много вкусно и красиво! Сърдечни поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
  8. Знам ,знам за какво говориш :) ...как хубаво се е получила и при теб ,Дани рамазанката :)) ....вярвам ,че сте похапнали сладко ,сладко и с този разкошен фасулец :) !
    Ама много ме впчатли това слънчогледче в надписа ти ...много готино и слдко се усмихва :) !
    Хубав есенен следобед ,Дани и поздрави за рошльо :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :):)*Благодаря ви момичета за милите комплименти!Прекрасни сте!

      Нали Ванче? много е сладурско и усмихнато слънчогледчето:)Новото ми лого е подарък от малкия ми син и с него от скоро си подписвам снимките.И на мен много си ми харесва:)
      Рошльото е поздравен, нацелуван и още повече разрошен:):):)

      Изтриване
  9. Страхотно угощение се е получило, направо се облизвам:)

    ОтговорИзтриване
  10. И рамазанката е станала страхотна, ама гювеча, сигурно е неповторим, защото има такава голяма сантиментална стойност!
    Страхотни снимки Дани, на тези вкусни гозби!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  11. Гоголина,
    така сте вие, дето умеете хлебец сами да си направите;) Прекрасно ви се получава, а и с фасул върви много;)
    А гювечът е любим съд и у нас.Вкусът на ястията е съвсем , съвсем различен!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, това е най-бързия хляб който съм правила да знаеш*не се меси, и не чакаш дълго да втасва, а толкова вкусен и мекичък става че си го хапнахме още топъл и трохичка не остана:)
      Ако никога не си пекла домашен хляб, да знаеш че това е рецептата за да се престрашиш!

      Изтриване
  12. Всичко приготвено в гювеч е много вкусно, а още повече щом напомня за близък човек!
    В зеления фасул прибавям копър, но ще пробвам с джоджен , това е ново за мен! Апетитен фасулец и дъхава питка - - всичко е идеално!
    Прекрасни снимки!
    Дани, сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотни есенни снимки!
    Много колоритни и апетитни :)
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасни сте всички и много мили!
    Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Вкусна гозба с вкусна питка,какво по-хубаво от домашната кухня!Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудно вкусно е тук, а и с тази питка мммммммм :)).
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.