неделя, 11 ноември 2012 г.

Френски сладкиш с круши и карамелен сос



 Днес Православната църква прославя светите мъченици Мина, Виктор и Викентий.

Свети Мина е един от най-почитаните от народа ни светци - заради силата, с която закриля семейството. Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.




Почитаме този ден, защото имаме пълното основание за това:имаме си именник-съпруга ми.
Имах големи планове за този ден, но когато цялата фамилия си е у дома все някой ще се намери да  ти провали  замисъла.
Както се казва" Каквото мислила мишката, котката го разваляла", че и при мен нещо такова се получи:)
И.... за да не ми е пълен провала, добре че все ще се намери нещо непубликувано , че да отбележа празника поне в блога си.
Да почерпя както се казва виртуално, за здраве на именника и за благоденствие на семейството.
Иначе и нас ни почерпиха подобаващо като ни заведоха на ресторант, за което съм благодарна, защото висенето в кухнята и пред мивката беше къде, къде по малко:)
А у дома и свещичка  запалихме и молитва за здраве си казахме!







Този сладкиш видях преди доста време в блога на Ани и бях решила непременно да го пробвам.
Направих го веднъж и останах изумена от вкуса му.До снимки тогава не се стигна.После повторих и реших че трябва да се запише тази вкусотия за идните поколения.
И ето дойде момента!
Може би не е случайно,точно този сладкиш за точно този празник.
Невероятен е повярвайте! 



Продукти за форма от 24 см. със свалящ се ринг:


Всичко спазих дословно от рецептата освен грамажа на захарта и това че използвах не бяла а нерафинирана захар.


4 бр. круши
150 гр. брашно
100 гр. захар (аз сложих 50 гр био захар и беше достатъчно сладко)
2 яйца
100 мл. прясно мляко
3 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол

за заливката:


80 гр. масло
3 с.л. захар(отново нерафинирана в моя случай)
1 яйце

за карамеления сос:


1/2 ч.ч. захар(отново нерафинирана)
бучка масло
1/4 ч.ч. сладкарска сметана


Разбийте яйцата с миксер, заедно с щипка сол и прибавете внимателно захарта. Бийте докато сместа побелее и удвои обема си. Смесете брашното с бакпулвера и го добавете към яйчената смес. Накрая постепенно добавете прясното мляко, смесено с олиото. 
    Загрейте фурната на 170 градуса с горен и долен нагревател или на 160 градуса при фурна с вентилатор. 
     Измийте, обелете и нарежете крушите на филии. 
   Изрежете кръг от хартия за печене за дъното на форма със свалящ се ринг. Намажете страните с масло. Изсипете половината тесто на дъното. Подредете резените круши върху тестото и залейте отгоре с останалото тесто. Запечете сладкиша за 30 минути. 
      Към края на времето за печене си пригответе заливката:
В малка тенджерка, на съвсем слаб огън, разтопете маслото. Добавете захарта и яйцето и бъркайте с тел непрекъснато, докато се стопи захарта и стане на жълт сироп. Сместа НЕ бива да завира, защото в противен случай ще се пресече яйцето. 
    Извадете сладкиша от фурната, направете дупки с клечка за зъби или шиш и залейте със заливката. Целта е да проникне навсякъде. Върнете сладкиша във фурната и печете за още 20 минути. Извадете и оставете да изстине напълно във формата. Прехвърлете сладкиша в поднос. 


Пригответе карамеления сос:
Карамелизирайте захарта на котлона на среден огън. Веднага щом се стопи прибавете бучката масло и бъркайте енергично. Когато се стопи маслото напълно налейте сметаната. Сместа шупва. Това не бива да ви притеснява. Намалете още малко котлона и бъркайте непрекъснато, докато сместа стане хомогенна. Отдръпнете от котлона и оставете соса напълно да се охлади и сгъсти.
      Поднесете парчетата сладкиш, поляти с карамеления сос.


23 коментара:

  1. Hermoso pastel es todo una delicia..feliz celebración,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен сладкиш! Нека този ден да донесе много здраве и благополучие за всяко семейство! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изкусителен сладкиш!
    Съчетанието на круши и карамел е гаранция за страхотен вкус!
    Бъдете живи и здрави!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Ау,страхотен сладкиш!Обожавам подобни вкусове.И весел празник.Ха наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Да е жив и здрав именникът,мир,благоденствие и просперитет за цялото семейство!А сладкишът е невероятен!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен е сладкишът, точно празничен!Хубав празник за цялото семейство и нека да са още много такива!

    ОтговорИзтриване
  7. Да ти е жив и здрав именника! Идеална почерпка е този ароматен сладки! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, честит празник!
    Много слънчев и ароматен сладкиш!
    Хубава вечер и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, да ви е жив и здрав именика! А сладкиша... само чудя кога да прегреша и да го направя. Обожавам сладкиши с круша, изглежда страхотно! Хубава вечер, Петя

    ОтговорИзтриване
  10. Да е жив и здрав именика!
    Заливката става много вкусна а сладкиша е неустоим!!!
    спорна нова седмица
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, за хубав повод - прекрасна почерпка!
    Да е жив и здрав именника и нека Св.Мина
    закриля цялото ви семейство!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит ти именник ,Дани ! Жив и здрав да ти е , късмет и благополучие на цялото семейство пожелавам !
    Чудесна почерпка ,красиво поднесена и снимана !
    Как да не отмъкне човек най -голямото парче :)? !
    Спорна седмица ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  13. Честит празник! Да е жив и здрав именника! Сладкиша е чуден, а снимките разкош! Прекрасна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Да е честит именника! Това, че сте се почерпили в ресторант, не го отчитам като провал на плановете ;) Сладкишът звучи и изглежда изключително!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит ти именник, Дани! Жив и здрав да е

    ОтговорИзтриване
  16. Да ти е жив и здрав именника!

    А сладкиша така вкусно го описа, че непременно ще се пробва! Особено с този карамелен сос, който и на филийка бих хапнала :)

    ОтговорИзтриване
  17. Да ти е жив и здрав именника, Дани!
    Сладкишът е страшно изкусителен, последното парченце с този разтечен карамелен сос, направо ще го сънувам.
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  18. Празника отмина без да намина ( навреме, затова да се реванширам с едно огромно пожелание за здраве и много положителни емоции). А сладкишът несъмнено е великолепен!

    ОтговорИзтриване
  19. Ех,тази френски сладкиш с круши,пак набра инерция,но определено има защо.И тази заливка му дава голям чар и по-интересен вкус.
    Великолепен е и при теб,Данче ,а именника ти да е здрав и да е с късмет!
    Крушите са невероятни,снимките ти-страхотни!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  20. Да ти е жив и здрав именника живи здрави и щастливи до 120! А сладкишът е прекрасен и мноко вкусен!Целувки и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Дани извинявам се за закъснението, но за хубаво пожелание никога не е късно!
    Да ти е жив и здрав мъжа и да сте дъъъъълги години заедно!
    Сладкиша е много вкусен и ароматен!
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
  22. О, тук ме грабна моментално! Прекрасно и много вкусно! С малко закъснение, поздравления към празнуващия :)

    Слънчев петък, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  23. Благодарности за всички Ви мили дами, за хубавите пожелания за именника!
    Вече съм му ги предала!
    Благодарности и от негово име!
    Живи и здрави да сте и Вие и вашите любими хора!

    А френският сладкиш е наистина изкусителен и нежен, но предполагам че това го знаете:)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.