неделя, 4 ноември 2012 г.

Лозови сарми с пилешко месо







Не правя често това ястие.Първо защото е малко пипкаво, и второ, нямам възможноста сама да си консервирам листенцата, и когато си купя готови , половината ги изхвърлям защото са накъсани и плънката изпада от тях, или са преварени и меки.
Този път положението беше малко по розово, и аз се амбицирах да ги публикувам.
Обаче…..много не фотогенични бе:) 
Започнах да мисля начин на презентиране че да се освежи малко порцията и да изглежда по апетитно на снимка.
Не че не бяха вкусни, напротив, облизаха си пръстите че даже и не им стигнаха:) Но колкото толкова, какво да правя, за толкова ми стигна плънката:)
Измислих, и ми хареса много, и не само на мен (за начина на сервиране става въпрос).Това е добра идея за по голяма свежест на не чак толкова фотогенична храна.



Продукти за 16 сарми

500 гр пилешко месо от бутчета без кожата и без кости
1/2 глава лук
1 морков
8 с л интегрален ориз *
16 лозови листа от консерва
сол, черен пипер, пресен джоджен, червен пипер
4 с л зехтин


*Интеграления ориз е Кафяв ориз или целозърнест ориз - единственото, което се премахва е неядливата люспа около оризовото зърно. Това е най-богатата на нутриенти форма на ориза. Има кафяв цвят и чат-пат лек зелен отенък. Кафявият ориз има силен натурален аромат, който често се бърка с плесен,но ястията с него са вкусни и се препоръчва за храна на хора с по лек хранителен режим.
Времето за варенето му до готовност е малко по дълго, около 45 мн, за това е добре предварително да се полусвари.


Начин на приготвяне:
Първо сложих измития ориз да се полусвари с малко вода.(1 част ориз 2 части вода)
Нарязах месцето на много дребни  късчета и го подправих със всичките подправки плюс двете супени лъжици зехтин.
В силно сгорещен тиган с незалепващо покритие сложих месото и го обработих топлинно след което го извадих в друг съд.
В същия тиган после сложих лука и настъргания морков, но вече без мазнина, просто да се жижнат само от високата температура.


Смесих всички продукти и завих сармичките.
Подредих в тавичка,полях ги с останалата мазнина и притиснах с празна чиния да не се развият при печенето във фурната.
Можете да налеете бульон, а може и само топла водичка както направих аз.Да не е много.До 2/3 от сармите да се покрият.
Когато водата се поеме от ориза, махам чинията да се запекат и сармите. 



Сервирах с кисело мляко и вързах сармите по 2 със сварени талиатели.
Мисля че се получи красиво освен че беше и много вкусно.



И отново малка заигравка с фотоапарата:)
Хубав неделен ден от мен!





21 коментара:

  1. Великолепни са, Гоги! Презентацията също! Връзването е много сладурско, а снимките са трепач :)
    И аз поради пипкавостта и огромния брой неставащи листа, пренебрегвам тези вкусотии.

    Слънчева неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Колко слънчево и ведро е отново тук!!!И тези малки бижута-как елегантно са загърнати и превързани с коланче.Приказка!!!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина много оригинално поднесени и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, чудесно представяне :)
    И са толкова фотогенични...
    Най-важното е, че са безумно вкусни!!!!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошни сърмички, много ги обичам и наистина много красиво си ги поднесла, поздравления!
    Хубава неделна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ехееее, много готини сърми! Каква страхотна идея с тези панделки! Супер поднесени и много вкусни! Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,сърмичките са чудесни, аз обичам да се заигравам с тях, но досега не бях правила с пилешко месо! Всички тиквени предложения са много вкусни и красиви- особено галета!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,сърмичките ти са не само фотогенични,но и много изкусителни! Много добро хрумване с връзването,което им придава свежест и колорит!И снимките- и те чудни!

    ОтговорИзтриване
  9. "Жижнат" - много ме развесели с тази точна дума :) Кафяв ориз съм варила само веднъж и не можеше да се яде, трябва ли да остава като гумен? Сърми с немляно месо не съм правила, но ти ме зариби определено. Дали да не ги пробвам и с кисело зеле? За презентацията нямам думи - страхотно хрумване, ама при тебе това е естествено състояние. Чудни есенни снимки, понякога наминавам при тебе само да разгледам снимки, толкова са вдъхновяващи уловените композиции!

    ОтговорИзтриване
  10. "Жижнат"- така ли съм написала? Боже и на мен ми стана весело:) Тази думичка е от баба ми,милата,тя я използваше, както между впрочем и сърмите с късчета месо си зная от нея*
    В миналото, когато аз съм била дете, в далечното минало преди половин век, мила ми Рози, не винаги е имало кайма под ръка в малките селца (в такова съм израснала аз) и сърмички баба правеше с кълцано месо.Еднакво вкусни стават и със зелеви листа и със лозови.Да си оближеш пръстите:) пробвай и ще се увериш.А и месото можеш да замениш и със свинско вместо с пилешко. А за кафевия ориз нямам такова попадение да е като гумен.Аз бял ориз, (както и бяла захар )никога неползвам.Вероятно не е бил добре сварен или някакво лошо качество.
    Много ти благодаря и на теб и на всички останали мили момичета, който сте коментирали моите сърмички със сантиментална стойност !
    Радвам се че намираш снимките ми за вдъхновяващи и винаги си добре дошла!

    ОтговорИзтриване
  11. Леле, облизах си пръстите!
    Ама вкусно, ама красиво,ама така сладко поднесено!
    Дани, снимките са страхотни!
    Прегръщам те миличка и целуни от мен бонбончето*)

    ОтговорИзтриване
  12. Любими са ми тези лозови сърмички! Мн ого симпатично си ги вързала :)

    ОтговорИзтриване
  13. Много добре изглеждат, Дани!
    Аз обичам да хапвам лозови сърмички, но не се наемам да ги правя.
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесна рецепта и много елегантни и красиви сармички с коланчета през кръста :)! А снимките ти винаги греят ,Дани ! Комплименти !
    Хубава нова седмица ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  15. Хехе, много са симпатични с тези панделчици!!! Ама и без тях бих си хапнала, защото и аз като теб, не правя такива пипкави неща. Може би след някой ден като се поуспокоят нещата тук и разполагам с повече време за любимите неща, ще понавивам;)))
    Чудни снимки- с настроение!!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Ужасно вкусно ми ухае от снимките ти,Данче,и са си много арни даже за снимки!Но с тези връзчици още повече изпъкват,интересна хрумка!
    Може да е пипкаво,но пък обичайно такива рецепти си заслужават труда!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Много са вкусни тези сармички! Дани, поздравления за прекрасното поднасяне! Хрумването ти е много оригинално!
    Чудесни снимки!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Как ми се приядоха тия изкусителни сармичкииии.Много красиво и оригинално си ги декорирани и поднесла Дани.Поздрави и хубава вечер ти желая Дани.

    ОтговорИзтриване
  19. Обичам лозови сърми.Твоите са много апетитни,цветни и красиво поднесени!
    Не съм правила с пилешко,благодаря за хубавата идея!
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Великолепни сърмичк леле как ги обичам.....Наистина много оригинално поднесени изглеждат и много вкесни!Целувки за хубавото ядене!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ви много сладурани!
    Приятно ми е че ви е харесала идеята ми с панделките!
    Получи се много свежо и колоритно блюдо, което и на мен самата много ми хареса

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.