понеделник, 6 май 2013 г.

Гергьовден 2013


Честит Гергьовден на сина ми Георги , на всички с името Георги в рода ни и на тези които празнуват днес този хубав пролетен български празник !

Жив и здрав да си ми сине ! Свети Георги да те закриля и да ти дава сили и смелост във всяко твое начинание! Ние всички много те обичаме ! :)



Празничната Богата погача е от блога на Ева Тонева :)
Чудесна ….. като всичко направено от нея ! Горещо ви я препоръчвам !
А печеното агнешко с гарнитура от гъби със спанак и ориз ще публикувам някой друг ден :)


Продукти:
750-800 гр брашно
42 гр прясна мая или 14 гр суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
120 гр заквасена сметана
2 яйца, леко разбити
300 мл прясно мляко
65 гр разтопено краве масло

За намазване:
65 гр разтопено краве масло
бучка краве масло

Плънка:
150-200 гр натрошено бяло саламурено сирене - по желание

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в 100 мл топло прясно мляко.
Покрийте и оставете на топло да втаса 10-15 минути.
Пресейте брашното в купа, направете кладенче в средата.
Изсипете в него маята, заквасената сметана, яйцата.
Полека прибавяйте прясното мляко и замесете меко тесто.
Извадете го на работния плот, добавяйте лъжица по лъжица половината краве масло.
Месете енергично докато тестото поеме мазнината.
Добавете накрая солта, оформете тестото на топка.
Поставете го в набрашнена купа, покрийте го с кърпа.
Оставете го на топло да втаса до удвояване на обема.
Покрийте дъното на тава с диаметър 30 см с хартия за печене.
Разделете тестото на 11 еднакви по големина части /125 гр всяка/.
Оформете ги на топки, покрийте с кърпа и оставете да починат 10 минути.
Разточете всяка на квадрат със страна 20-25 см.
Намажете го с разтопено масло, сложете сирене, прегънете по единия диагонал, изравнете краищата.
Прегънете двата остри върха на получения триъгълник към правия ъгъл.
Прегънете след това получената фигура на две, изравните краищата.
Подредете ги в тавата с върховете към центъра.
Последната топка тесто разточете на лента с размери 30х8 см. 
Намажете я с разтопено краве масло, прегънете я на две по дължина.
Навийте лентата на руло, поставете го в средата на тавата.
Намажете цялата погача с разтопено краве масло, покрийте я с кърпа.
Оставете я на топло да втаса 30-40 минути.
Загрейте междувременно фурната до 190 градуса.
Намажете погачата още веднъж с краве масло, непосредствено преди печене.
Печете я до златисто - 30-40 минути, при нужда покрийте с фолио за да не се препече.
Намажете горещата погача с бучка краве масло, покрийте я с кърпа.
Оставете я да почине така 10-15 минути, извадете от тавата и поднесете топла.


Ева … отново сърдечно ти благодаря за чудесната ти рецепта , която и на днешният ни празник украси нашата трапеза !
Наздраве на всички и весел празник !





20 коментара:

  1. Да ти е здраво момчето ,Дани ! Желая на цялото ти чудесно семейство щастливи мигове заедно ! Наздраве ! А за погачата - нямам думи ! Bravissima !
    Хубав празник ! Прегръдки , мила !

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, честит Гергьовден!
    И честит празник на твоя син!
    Прекрасна е погачата!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ти е жив и здрав именникът! Страхотна погача е станала!

    ОтговорИзтриване
  4. Да ви е жив и здрав именника! Честит празник на всички ви! Прекрасна погача! Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит Гергьовден на Георги!Да и живо и здраво момчето и да има късмет в живота! Дани, поздравления за красивата питка и чудната празнична трапеза!

    ОтговорИзтриване
  6. Много здраве и късмет на момчето ти, Дани! Честит празник на цялото семейство!
    Невероятна погача си направила!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник на твоето момче! Да е здрав, храбър и винаги победител в житейските си битки! Прекрасна погача, вдъхновяващи кадри!

    ОтговорИзтриване
  8. Да ти е жив и здрав именникът!Честит празник на цялото семейство макар и малко късничко!Питката е прекрасна!Прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
  9. С най-сърдечни пожелания за здраве и щастие! С това име на воин и светец да се бори за добро и да побеждава! А погачата е като слънце :)

    ОтговорИзтриване
  10. Здрав, силен и смел да е Георги! Безброй успехи и сбъднати мечти му пожелавам, Дани!
    Благодаря ти, за доверието и честта моят хляб да бъде на празничната ви трапеза! Прекрасен е станал! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасна погача Ева ! Моите аплодисменти и благодарност !
      Благодаря ти за милото пожелание !

      Изтриване
  11. Прекрасна!И ти и Ева,и погачата!Да ти е жив и здрав сина,весел празник.

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, Честит Гергьовден и на именника, и на теб! Честити Великденски празници!
    Известно време ме нямаше и сега направо се смаях - питки, венци, декупаж ...
    Браво от все сърце! Питката-венец просто ще ти я взема при пръв удобен случай!
    Сърдечни прегръдки и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, да ти е жив и здрав именикът! Питката е страхотна и каквото е името й, такъв да е животът му - богат! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник, Дани! Да е жив и здрав, силен и смел, да се пребори с всички предизвикателства, които са пред него!Да е щастлив и да те радва! Питката е превъзходна - абе Ева си е непогрешима!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник и от мен!
    Погачата е супер!

    ОтговорИзтриване
  16. Със закъснение... Честит имен ден на сина ти, Дани! Да е жив и здрав и все така обичан син.
    А питката е чудесна, няма две мнения.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Честито Възкресение,Дани!Благодат,вяра и здраве на цялото семейство!
    Честити именници и най-вече Георги!
    А погачата е прекрасна!Снимките -отново прелестни!
    Прекрасни,слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, да ти е жив и здрав Георги, а питата е фантазия, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  19. Много благодаря на всички за отделеното време , за милите коментари и красиви пожелания към сина ми!
    И той и аз ви пожелаваме здраве и много щастие:)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.