събота, 3 август 2013 г.

Под нулата по Целзий и ново предизвикателство


Според психолозите , лошото настроение е типично за зимата . Дължало се на комбинацията от недостиг на слънчева светлина , витамини и хронична умора .
 Ама сега сме август . Слънцето грее . Плодовете и зеленчуците пращят от витамини ( и от нитрати ) :)
 Е да ... уморена съм ... искам ваканция ... но е планирана за през септември :(
За в момента ... настроение нула :( ама голяма и кръгла нула !
Седя и си мисля ... как да оправя положението с настроението ....


И реших ... спасението за повдигане на настроението от нулата е .... десерт под нулата :)
Ами да :) 
И без друго момчетата  ме питат кога ще им направя сладолед със смокини ?
Става бързо , и отдавна му се каня :



Замислено ... речено и сторено ... че то без настроение за къде ? Лятото си отива ...  през зимата ли да  правя сладолед ?



Продуктите са ясни , смокини и сметана . Сега им е сезонът. Но ако ви е останало бурканче сладко от миналата година и то ще свърши същата работа :)

Аз все пак ще ви кажа в какви пропорции направих този леден десерт , оправящ лошо настроение :)
Ама на бързичко ... че Роси ми е задала едни въпросчета на които после ще отговоря ... пак на бързичко :)

Продукти :

1 кг пресни смокини
1/2 ч ч нерафинирана захар ( ако обичате по - сладичко може и повече да сложите )
500 мл течна сладкарска сметана
1 с л сок от лимон

Смокините наистина бяха 1 кг. ... обаче някои от тях станаха жертва на предварителна нагласа за оправяне на настроение и още около стотина грама фира от обелки.
Но ако вие рискувате само да си ги гледате без да ги пробвате ... може и по малко да купите :) макар че на мен и килограм не ми стигна , и на другия ден пак тичах до магазина , защото не ми бяха останали плодчета за гарниране :)
Така или иначе сладкото което трябва за сладоледа трябва да е поне 500 мл.


И така :
Обелвате смокините от кожичката, разполовявате ги и ги посипвате със захарта. После сварявате на сладко докато смоките  омекнат и сока от тях капнат върху чиния се разтича бавно. Не е нужно да е много гъст. И без друго после се прецежда и се използва за заливка на вече готовият сладолед. Към края на варенето добавяте лимоновия сок.
Прецеждате сока и охлаждате плодовата смес. Ако бързате много, охладете сместа като поставите съда в друг съд с ледена вода. Количеството не е много, така че бързо се охлажда.Важното е и сметаната и сладкото от смокини да са студени. 
След това слагате в блендер и блендирате. Ако нямате блендер и със миксер става.
Изсипвате в кутия със капак която вече сте охладили във фризера и забравяте за минимум 4 часа или докато се замрази напълно.Не е нужно да го бъркате от време на време.Не става на кристали.


Когато настъпи момента за повдигане на настроението, вадите от фризера , оставяте да се поотпусне малко на стайна температура и сервирате гарниран по желание с пресни плодове, печени орехови ядки и сиропа от сладкото :)


И накрая с настроение но без да разваля вашето ще отговоря набързичко на Роси от Кулинарен еликсир

на въпросите от играта предизвикателство но без да я продължавам , защото .... е време за почивка :)
Роси , благодаря ти мила че ме покани в играта за опознаване ! С удоволствие отговарям на твоите въпросчета :) Дано ти харесам за блого-другарче :)




Не съм педантичен кулинар , не съм и много подредена ... понякога в кухнята ми настава такъв хаос , че ми трябват часове за да преведа в ред кухненското си безредие :) Опитвам се до колкото мога обаче да подържам работния плот чист . Така са ме учили . Безредието си е в мивката :)
Опитвам се да планирам какво ще сготвя  но и това не винаги ми се получава . И тогава на помощ се притичва импровизацията ... много съм добра в това :) Ако ли не ... някой друг тичка до магазина за липсващите продукти :) не съм аз ....
Не си падам по силния алкохол ( много бързо ме хваща защото нямам трениг и после заспивам :) но с удоволствие си пийвам чаша винце или студена биричка когато вечерям. Обичам и шампанско - бяло сухо:)
Небцето си поглезвам със шоколадче :) а от сладкишите обожавам галет със смокини !
Всички се храним еднакво и без разногласия, разумно и с опити за здравословно приготвена храна . Имам предвид че избягваме пържено и мазно , както и прекалената употреба на сол и захар.
Ограничаваме се в избора си на продукти . Когато пазарим има щандове които изобщо не ги посещаваме .
Фен съм на еко и био продуктите , но не на всяка цена . Позволяваме си и не чак толкова здравословна храна от време на време.Например пържени картофки с биричка ... ха ... ха , ама е супер готино нали , макар и да не е здравословно :) и пица си хапваме пак с биричка :) Нали ви казвам , нищо земно не ние чуждо, ама като сме в кюпа ... всички сме заедно :)
Единственият продукт който не купувам никога и не използвам това е свинската мазнина . Свинско месо у дома също не се консумира както масло и маргарин. Опитвам се да замествам маслото с растителна мазнина когато рецептата позволява , но не винаги ми се получава. Много е деликатно това масло да му се не види :) Ама с холестерола като сме си дружка ... почти съм го елиминирала:) Затова и любимият ми галет рядко си позволявам да правя ... че то ... какъв галет ще е без масло ??? По добре да го няма :)

Коя е рецептата която отлагам ли ? Ами аз непрекъснато все нещо отлагам и направо му загубих следите :)
Но в последно време все ми се върти в главата да завъртя едно пилешко руле със сини сливи и орехи , ама като е толкова горещо как да включа фурната ? Нека малко да позахладнее :)
И сега на последния въпрос на Роси , дали следя кулинарните блогове, дали само ги разглеждам и пиша ли коментари ? 
Много обичам да разглеждам блогове , и не само кулинарни , и винаги когато имам време за това , го правя. Не следя редовно кой какво публикува , но когато нещо много ми хареса ... да ме грабне от раз дето се казва ... тогава коментирам. Да следя толкова много блогове не ми е по силите :(
В началото когато направих моя блог , по често коментирах ... чувствах се нещо като задължена ... щом някой е коментирал моя публикация и аз да му отговоря. Но с времето , да ви кажа като че ли се изчерпиха коментарите ми :(
Ами то ... всеки се старае и влага любов в това което прави . Всеки коментира едно и също ... колко е вкусно, колко са красиви снимките .... Взех да се повтарям, потретвам и т.н. Стори ми се малко баналничко и се поспрях :(  
Дали съм права или ще ме укорите , вие ще кажете . Аз само написах това което мисля .
Бях напълно отковенна с вас :)

Хубав и с настроение август на всички :) 


14 коментара:

  1. Дани, не знам за какво настроение под нулата говориш, но този разкошен и ароматен сладолед и прекрасните снимки не се правят без настроение! Невероятна си! Връщам се пак обратно нагоре, отново да се насладя на всичко! :)
    Силни прегръдки и прохладна съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Десертът Инче , десертът ... той е с температура под нулата :) и оправя настроението когато е около нулата :)
    Оправих го аз настроението ... и много се радвам че и на теб сладоледа ти е харесал !
    Благодаря ти за милия коментар !
    Спокойна вечер и на теб !

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, повдигна ми настроението с този сладолед :)
    Представям си вкуса и аромата!
    И благодаря за споделеното :)
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз благодаря Дани !
    Действа сладоледчето значи :)
    Настроението е на лице , и аз те прегръщам !
    Хубава и спокойна вечер мила :)

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятен сладолед, невероятен!!! Нямам думи просто...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах Йолиии ... нямаш си и идея колко значи твоят отзив за мен :)
      Прегръдкиии !

      Изтриване
  6. Дани,първо да благодаря сърдечно,че откликна на поканата ми и вярвай,че ми бе много интересно да прочета отговорите,а откровеността ти е достойна за адмирации!Второто е да ти похваля прекрасните снимки,толкова натуралистични са,че ми се иска да съм с теб сред тези цветенца и покрай това изкушение в чашките!Обожавам смокини,точно тези едрите,но сякаш при нас още не виждам да има,иначе и аз като им дойде и тук момента всеки ден купувам и хапвам натюр.Галет със смокини звучи греховно и при мен,и как да не е с масло,амиии,какъв галет ще е...съвсем си права,ама пък той толкова бързо ще свърши,всеки като грабне парченце,че прегрешението ще е минимално.Поприказвахме и ти пожелвам много сили до настъпването на почивката!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси ... как се радвам че ти е бил интересн този виртуален разговор в моята компания , цветенца и почерпка :)
      Това беше и целта ми и се гордея че съм я постигнала !
      И аз силно те прегръщам !

      Изтриване
  7. Точно такъв сладолед и на мен би ми оправил настроението! Страхотен е! Радвам се, че сподели нешичко за себе си! Благодаря! Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е едно малко удоволствие от живота Дани :) оправя и вкус и настроение :) А щом е и в приятна компания ... удоволствието е съвършенно !
      На мен ми беше приятна твоята компания:) И аз благодаря !

      Изтриване
  8. Дани няма да хвалебствам чудесния смокинов сладолед..,резултатът и фотосите говорят сами:)))
    Впечатли ме есе-отговорът ти на лексикона на Роси..Прекрасен изказ имаш :лек,непретенциозен,искрен....Мисълта тече така сякаш говориш на себе си :))(не говоря за шизофренно състояние:))))Благодаря за щрихите,които нахвърли-харесаха ми и съм сигурна ,че с още няколко движения на ръката ще се получи прекрасен автопортрет.
    Радвам се познанството ни:)!Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Е ... автопортрет няма да пиша Миленка, но се радвам че ти е харесал начина ми на отговор на въпросите на Роси :)
      Никак не обичам да се повтарям и исках да се получи нещо по различно от въпрос-отговор ... още повече че вече веднъж го бях направила . А от това което написах , предположих че се разбира какви са били въпросите и :)
      Благодаря ти за милия коментар ... аз също се радвам че си ми блого-другарче :) Радвам се на всички ви !
      Сърдечна прегръдка и прекрасен септември мила !

      Изтриване
  9. Дани,намерила си начин да компенсираш галета със смокини!И то какъв! След вида на прекрасните смокини, просто са приказни изтичах в мазата за бурканче сладко.После продължих да чета и ако остане нещо в буркана, ще пусна един сладолед в машината. Страхотен е! Аз не си падам много по сметановите сладоледи, но на смокините не мога да устоя!Благодаря ти, че сподели повече за себе си! Въпреки, че всеки от нас малко или много с всяка публикация или коментар разкрива себе си, беше ми много приятно да прочета споделеното от теб. Относно коментарите ти, мисля че винаги си искрена, а и много мила!

    А за галета, съвсем скоро ще публикувам алтернатива на тестото с масло, не визирам маргарин. Ще се радвам, ако ти допадне и ще можеш спокойно да си похапваш любимото лакомство!

    Прегръдка и пожелание за много красив, топъл и незабравим септември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетииии .... ах ти ... усмихна денят ми :)
      Ще чакам алтернативата ти като детенце нова играчка :)
      Сърдечна прегръдка от мен със огромното желание да те познавам на живо :)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.