сряда, 21 януари 2015 г.

За началото и 3 години след това


Началото беше плахо и не уверено, крачките малки, колебливи. На моменти подтичвах, после спирах за почивка и отново тръгвах под Слънцето. Срещах се с нови хора. Усмихвах се когато ме поздравяваха :) Понякога радостта ми избухваше по детски, друг път черпех мъдрост и смирение.
Учех се и още се уча на неща които не зная. То и без друго човек се учи докато е жив. И така неусетно прекрачих третата година на съществуването на "Слънце и слънчоглед". 
Равносметка няма да правя. Не следя кой и кога се е отбил на моите странички.
Всички са добре дошли! 


И сладкиш специално за случая не съм изпекла нали? Рецептата е от стара по-стара. Сетих се за нея по отминалите вече празници и ей така просто щракнах няколко снимки. За всеки случай, ако получи одобрение от дегустаторите да си имам под ръка материал за публикация :) И добре че съм го сторила, че ето ти повод за това ... е ... малко позакъснях, но не мисля че е от голямо значение.
Важното е че поне сварих преди да е отминала зимата :)


То не че някой ще разбере от снимките че е било зима ... но все пак има някакви дребни акценти който напомнят за този сезон. 
А снимки има ... ооо ... озорих се докато подбера кои да публикувам :) Но държах да има от всичко.






И от морето и от малкия Роки ... моят верен компаньон и прекрасен фото модел за цялото това отминало време, и цветенца ... без които не мога да живея :) Всеки път прибирайки се от разходка си нося и по някое гюрлюче. Ако се прибера без ... то значи че не съм аз :) И после падат едни фото сеанси с тях ... леле мале ... да не си покрай мен :) Ще ти прилошее.





Голяма краста е това да ти се иска да правиш нещо ... а то толкова много да не ти се отдава :(
Но не се отказвам ... за нищо на света! Бавно и славно си щракам, та чак пушек се вдига :)
Виж да сготвя нещо е от нещата които по ми се отдават. Но пък изобщо не си и помисляйте че съм от тези които не излизат от кухнята. Не ми е любимото убежище. Готвя защото някой нещо му се ядяло. И ако съм се престарала ... и ако си въобразя пък че трябва "обезателно" да го снимам ... то започва едно щракане ... свят да ти се завие :) Уча се бе хора!










На края, все пак да кажа и две приказки за десерта. Ама само две че попрекалих с чуруликането :)


Много вкусен! Лек и плодов! Сочен и с хрупкаво меренге ... демек целувки по нашенски.
Е ... не можах само с две приказки :) Нямаше да му обърнете внимание ако бяха само две :)
Продуктите малко и достъпни до всяко домакинство. Рецептата ... ама много позната. Някога през зимата се сещам че само него правех и една "черна негърка". :)*
Става дума за сладкиш с компот от праскови. Обърнат сладкиш с компот от праскови.


Стопяваш маслото в тавата. Нареждаш плода от компота. Изсипваш кексовата смес върху него и печеш на 180 градуса до суха клечка. Нали се сещате?
После вадиш готовия сладкиш в поднос с плода на горе и сиропираш със сиропа от компота.
Сетихте се зная :)
Аз малко модифицирах старият и познат сладкиш като го намазах отгоре с разбити белтъци със захар и за да е още по апетитен и да има хрупкав елемент, натроших няколко целувки отгоре.
Тях бях купила от сладкарницата готови, и за моя изненада се оказа че не са чисто меренге а имало вътре кедрови ядки. Разкош :) Още един хрупкав елемент.
А за да добие празничност ... нарязах един плод карамбола на звездички и подхвърлих от горе.
Хитро се получи :)

А продуктите са:
за кексовата смес

3 бр. яйца + 2 жълтъка
1 ч ч захар
1 ч ч брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

за дъното на тавата :
50-60 гр. масло
плода от компот праскови

за сиропиране:
сока от компота

за глазурата:
2 белтъка
1 к ч захар 
Захарта с много малко вода се сварява на гъст захарен сироп до фаза "меко топче" 
Белтъците се разбиват на твърд сняг с  миксер и на бавни обороти и на тънка струя се налива постепенно сиропът. По този начин врящият захарен сироп  "сготвя" суровите белтъци.

4-5 бр.  натрошени целувки ... задължително
кедрови ядки ... може и без тях
плод по желание ... може и без него










Благодаря на всички които ме подкрепяхте и в радост и в болка за тези 3 години на моето "Слънце и слънчоглед" 
Благодаря за задочните кулинарни трикове и уроци, и това че от всички Вас и аз се научих как да се грижа за  моето кътче на отмора и споделяне на рецепти!

Когато ми е тъжно, препрочитам вашите коментари и ми става по-светло на душата ... и се усмихвам :) Хубаво е да си имаш блог! 
Приятелска прегръдка :)





27 коментара:

  1. Началото винаги се помни! :) Пожелавам ти да продължаваш да изпитваш позитивни емоции, да бъдеш удовлетворена от това, което правиш и да радваш нас - тези, които с удоволствие се отбиваме при теб! Честита трета годинка на блога ти, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сладкодумна изкусителка си ти :) И оживя споменът за този сладкиш позабравен... И снимките ни пренасят в една красива природа и ни се иска да подремнем в затоплено от слънцето местенце зад прозореца в този все още студен януари. Твоето виртуално кътче създава уют и пръска съблазнителни аромати, не спирай да усещаш тази емоция и да ни я поднасяш!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита трета блогогодинка, Дани!
    Прекрасни рецепти, хубави споделени моменти и позитивни приятели ти пожелавам и за напред!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита блогогодинка, Дани. Този сладиш ми е много познат, даже тези дни и аз го правих, но още не съм качвала снимките. Израснала съм с него, майка ми редовно го приготвяше с компот от кайсии. Много ме радва това, че е познат и от други хора. Рецептата на майка ми е по- различна, но с удоволствие бих пробвала и тази.
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита трета годинка на блога и от мен, Дани! :) Пожелавам ти още много години да водиш своя блог, да ни показваш такива красиви кадри и вкусни рецепти. Харесвам този сладкиш и вкъщи преди често се приготвяше от майка ми. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Слънце! Обичам да се отбивам при теб, става ми светло и топло на душата, а и успяваш несъмнено да събудиш апетита ми! Здраве, нестихващо вдъхновение и безброй читатели ти пожелавам и ти изпращам голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много си ми сладкодумна, хем разтягаш локуми, хем сладко, сладко ги чета и ме вълнуват! :* Дани, честита ти трета блогогодинка! Имаш най-красивия блог в който разкриваш прекрасната си душа, показваш страхотни снимки и ястия и общуваш много топло и другарски с всички! Прегръдка за теб, прегръдка за Роко, прегръдка за спомена-рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита трета годинка на блога ти, мила Дани!! Тази прекрасна разходка покрай морето и този, както казваш ти, позабравен сладкиш, с прекрасната звездна премяна, с която си го облякла наистина ме усмихнаха и ме заредиха с много положителна енергия тази сутрин!! ВЕЛИКОЛЕПНИ снимки и увлекателен разказ!! Продължавай и за напред да ни вдъхновяваш и зареждаш с емоция и нови идеи!!
    Топла прегръдка и спокоен ден ти желая!!

    ОтговорИзтриване
  9. Честити ти 3 годинки, Дани! Още многоооо по толкова, защото местенцето ти е страшно уютно, стилно, вкусно и интересно! Разкошна разходка ни направи по повода :) Нямам усещането, че кадрите са зимни... Навяват на лято, безгрижие, крайбрежни ресторантчета и разходки по плажа с боси крачета :)
    Голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Честита блогогодинка и от мен, Дани! Бъди благословена с много приятели, последователи, успехи, приятели и любов! Всичко, което създаваш заслужава възхищение! Снимките и настроението, което струи от тях са прекрасно! Прегръдки и много слънчева година занапред!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита блогогодинка и от мен, Дани! Продължавай все така и в готвенето, и в щракането:)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Честити три годинки на уютното ти и толкова разнообразно местенце,Дани!
    Продължавай все така да ни радваш с чудни кадри и прекрасни рецепта!
    За случая си подбрала любимият сладкиш на моята половинка,страхотно ги го гарнирала и украсила!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  13. Честит празник на теб и блогчето ти, Слънчо! :)
    И като за празник искам да ти пожелая нестихващ ентусиазъм и много вдъхновения, много нови почитатели и още поводи за празнуване!
    Сладкишът е разкошен, слънчев като самата теб и със сигурност много вкусен! С удоволствие се черпя едно парченце!
    Прегръщам те, мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита блогогодинка и от мен, Дани! Здраве, нестихващо вдъхновение и ентусиазъм ти желая.Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник, Дани!
    Винаги е слънчево в твоя блог и това
    не е само от името му :)
    Зареждаш ме с прекрасно настроение, особено
    когато видя сладурския фотомодел :)
    Много здраве за теб и слънчеви публикации за нас :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Ех, че красиво! Едно чудно съчетание от море, приятелство, сладост и слънце! Прекрасни снимки и избор, Дани! Поздравявам те! Удоволствие е да се отбивам тук и да се заредя! Пожелавам ти нестихващо вдъхновение! Ти си едно голямо слънце! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, винаги да намираш смисъл във всичко ти желая! И се учиш повече от успешно, бъди сигурна. :) И аз съм в твоята графа на искащите, които още не могат, но не се отказват. ;)
    А кексът е чуден, така усетих и аз хрупкавите целувки!
    Честити 3 годинки, прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Честита годишнина, Дани!
    Така е - започва се плахо, после със забързвания и забавяния и определено -винаги се учим!
    Много ми е приятно да се отбивам при теб. Светло, слънчево, вкусно, красиво! Рецептите ти са поднесени интересно, снимките са невероятни! Естествено - присъства и моя любимец, когото веднага ще си копирам в папката! :)
    Пожелавам ти още много рецепти и прекрасни кадри да има в твоя блог и да ти създава положителни емоции, както и на нас!
    Сладкишът наистина е познат, но твоят вариант и поднасяне го правят като нов!
    Прегръщам те и да гушнеш сииилно сладурана!

    ОтговорИзтриване
  19. Честита годишнина на вкусното местенце, Слънце. Защото си такова ти. Не напразно си избрала това име, знам, че е дошло интуитивно, ей така, отвътре. Благодаря ти, че ни радраш с вкусни рецепти и красиви снимки. Пожелавам ти много, много пъти по 3 години вкусни страници. А на Роки да му имам опашката аз. Страшен сладур!

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасен е блога ти, Дани, а снимките...просто са вълшебни...на мен много ми харесват... С сладкиша ти е хем познат, хем празнично пременен! Винаги с удоволствие се отбивам тук! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  21. Честита блогогодишнина на това прекрасно и слънчево местенце! Дани, желая ти още много радости и страхотни моменти, които да продължаваш да споделяш с нас! :) А Роко е един бонбон!
    Наистина от снимките не лъха на зима, а на топло лято и са много красиви! А пък да не говорим и за вкусния сладкиш! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Дани, честита годишнина на блога ти!
    Радвам се, че те открих и че мога да се радвам на виртуалното ти приятелство. Благодаря ти за интересните разходки, за ведрото настроение, за уюта и вкусните ястия, които споделяш!
    Сърдечни поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  23. Един от любимите ми блогове -
    прекрасно място, много красота, страхотни рецепти и идеи, домашен уют и атмосфера...
    Благодаря за удоволствието, честита годишнина, Дани и още много, много по 3...!

    ОтговорИзтриване
  24. Честит празник и от мен, макар и със закъснение! Винаги ще посещавам с удоволствие твоето уютно, прекрасно местенце. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. Que lugar belíssimo e suas receitas são divinas. Amei. Seu blog e muito lindo e inspirador, ele passa muitas energias boas.
    Tenha uma ótima semana e obrigada por me dar dicas preciosas.

    ОтговорИзтриване
  26. Разкош, Дани! И хубавият кекс, и снимките на Роки! Разкошен блог! Да ти е честит и все така да ни радваш с хубави рецепти, истории и снимки! Да! Снимките са ти страхотни!

    ОтговорИзтриване
  27. Е, наредих се и аз на опашката :) Но да ти кажа право, Дани, на такава опашка човек с удоволствие ѝ търси края! Покрай толкова приятелски, хубави, искрени думи минах ... Заслужаваш да им се радваш, Дани! Честита трета годинка и Честита нова година и от мен :) Все така усмихната и пълна с майсторски кулинарни предложения да бъдеш! А за фотографирането - не знам. Щом казваш, че се учиш - добре. Но какво ли още може да научиш, та ти си го можеш!
    Сърдечна прегръдка, Дани! И до скоро!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.