събота, 30 май 2015 г.

Моята гледна точка


След като изгледах всичките епизоди на MasterChef с интерес и погледнах и из блоговете кой какво е готвил в последно време ... се потопих в размисли ... знам ли изобщо нещо за кулинарното изкуство аз, или не знам?
Ми то от термини, подправки, сосове, екзотични продукти и технологии направо ми се замъгли мозъка :) Някои епизоди гледах по 2 пъти и пак не ми се избистри :) Чакам и последния.
И били любители готвачи представи си! Ами шапка им свалям да знаете :) Трудна работа си беше дори и като ги гледах от екрана. Смели млади момичета и момчета с различни житейски съдби.
Всички се справиха блестящо ... че чак шоуто блесна. Нямах фаворит ... всички до един ми бяха симпатични. Даже  ми дожаля за тези които почти стигнаха до края ... но победителят трябва да е един.
Чудя се обаче, дали обикновения човечец, дето му стигат стотинките за да си купи хляб, мляко и сиренце изобщо разбра за какво иде реч в това предаване? Колко жалко в 21 век ...нали? 
Аз и без друго в последно време разредих публикациите си до консистенция "гола вода" ... ама като гледам в кои ми публикации има най-голяма посещаемост, стигам до извода че хората никак, ама никак не ги вълнуват много сложните рецепти ... аз не че ги имам ... :)
Колкото и да е вкусно едно ястие, като не ти е по джоба, си като лисицата дето като не стига гроздето си казва че е кисело. Така че доста ястия много ми понакиселяха :( и ми стана тъпо ... ама много тъпо. И вместо да се перча ... видиш ли какво съм сготвила днес ... сгответе го и вие, предпочетох да си помълча за известно време ... стори ми се разумен вариант за това ми състояние ... тъпото ми състояние имам в предвид.
Но вие си гответе ... няма лошо в това ... и опашка от крокодил и стек от газела, щом ги продават в магазина срещу вас? В нашия, такова чудо още не се продава, но пък си купих  авокадо и краставици за да направя ето тази студена супа:



Вкусна е, изглежда чудесно ... :) Не бях правила такава до сега ... много ми хареса! С малко по-гъста консистенция, струйка зехтин и кубче лед ... много свежа вечеря ми се получи.


Рецептата е в този календар, който по стечение на обстоятелствата едва сега разкрасява бюрото ми, но адски много му се радвам :) 






Един вид благодарност към човека който ми го подари :)
Ще му се радвам до края на годината и мнооого след това, защото е като красива кулинарна книжка с рецепти и прелестни снимки. Един мъничък жест който ме направи щастлива ... това е!





Привет месец юни!

28 коментара:

  1. Напълно съвпада мнението ми с твоето по отношение на модерната кулинария, Дани. Наистина важно е какво има в чинията и как изглежда, но по-важното е да е вкусно, да се харесва от всички, да нахрани и душата и стомаха, пък дали е филе от газела със сос от кумкуат или вратна пържола с просто разполовен домат, няма никакво значение - остава само усещането за наслада, ситост и приятните спомени, съпровождащи цялото пиршество. :)
    Вълнуващи кадри и този път! Благодаря за настроението, мила! А Евината "зелена супа" е разкош за летните месеци, но опитай и розовата ѝ - тази от репички - ще останеш не по-малко очарована :)
    Хубаво, лежерно и щастливо лято ти желая, Слънчо!
    Прегръдка голяма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мале Ирме ... сравнението ти на соса от кумкуат с разполовения домат ме изкефи :) Записвам си го ;)
      Много си ми сладка! Прегръщам те!
      Заплюла съм си и супата от репички :) Ще я направя ... но понеже в календара на месец юни беше тази от авокадото ... тя изпревари :)

      Изтриване
  2. Развълнува ме, разчуства и омагьоса, всичко това едновременно! Много ти благодаря, Дани! Не спирай да снимаш, имаш какво да покажеш и да стоплиш сетивата! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Взимам се в ръце Еви! Голяма и слънчева прегръдка и от мен :)

      Изтриване
  3. Дани, във връзка с твоите размисли бих казала,
    че това което се показва не е като ежедневните кулинарни предавания.
    По цял свят има места, в които се готви със споменатите продукти
    и се показва по различен начин, дори най-обикновената рецепта.
    Така, че всеки естествено готви според джоба си, но може да го поднесе
    по-оригинално и различно стига да иска.
    Иначе и авокадото у нас не всеки го купува, заради джоба си :)
    Календарът е чудесен, а супата и снимките ти са прекрасни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стига да иска и да му тече зехтин в кръвта :) Кулинар по рождение! Така е Дани ... ама много лукс демонстрираха в сценария, и това беше нещото което ме хвърли в размисли, защото зная от какво се лишават моите близки за да оцеляват.
      Сърдечен поздрав на теб и любимият ми Бургас!

      Изтриване
  4. Аз много се очудих, че правят стекове от газела. За кенгурата знам, че са много и явно в Австралия си ги хапват, но пък колко хора биха си ги сготвил тук в Европа? И аз като теб имах размисли над епизодите и храните, които им приготвят. Евала как успяват за 1 час да направят толкова сложни ястия. На мен лично ми отнема около 3 часа да направя прясна паста с машинка. Моткам си се и това е. Не знам как успяват за под час всичко да приготвят. Зa мен тази бързина убива част от удоволствието.
    А календара е разкошен! Наред със супичката са много свежи!
    Поздрави, Дани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стреса си беше голям ... времето малко. И в това време да измислиш презентация, да калкулираш продукти и да готвиш.
      Като им кажеха задачите и се опитвах да се поставя на тяхно място, да видим какво мога да измисля с тези продукти и се панирах даже пред екрана ... вярно че всичко е сценарии ... и ако целта е била да си под напрежение дори и пред екрана ... постигната е :)
      Благодаря ти Лучия!
      Прегърни малката принцеса :)

      Изтриване
  5. Аз няма да заемам позиция, но ще кажа едно - не забравяйте, че (почти) всичко е сценарий - не само в това предаване. ;)
    А за друго, Дани... Аз пък си пожелавам да има с кого да споделям храната, тогава и късче хляб с чубричка ще ми е най-вкусното блюдо!
    Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милата ми Гери!
      По повод късчето хляб с чубрица ... скоро ядох най-вкусните и най-сърдечно приготвени пържени филийки ... защото бяха приготвени от приятел специално за мен. Ето такива моменти не се забравят :) Простичък и мил споделен жест.
      Добре че сценариста на живота ни още не се е родил :)
      Прегръщам те Слънчице!

      Изтриване
    2. И аз те прегръщам много! :)

      Изтриване
  6. Не бях поглеждала на нещата от този ъгъл.
    Обаче и аз като Гери смятам, че всичко е сценарии и нищо не е такова, каквото изглежда.
    Колкото до продуктите - и аз избягвам такива, които се намират трудно и са недостъпни за джоба на обикновения човек.
    По ред причини, включително и тази, че у дома никой няма да ги опита.
    Но това пък изобщо не ми влияе, готвя си каквот` си искам и хич не ми дреме какво мислят в това предаване.

    А ти си приготвила прекрасна супа и снимките отново са уникални!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е ... сценарият ми е ясен ... ама си имаха кулинарни умения и знания състезателите Илианка. Хвала!
      Видях много хубава баница при теб ... мисля да я направя за фамилията :)
      Поздрав с усмивка :)

      Изтриване
  7. Аз първо да ти кажа, че обожавам твоите снимки и много ми липсваш напоследък, то и аз съм като теб много редовна, но това е друга тема. Гледала съм всички сезони на американския Мастър Шеф и честно казано съм леко разочарована от нашия, прекалено професионално ми е, това е за аматьори. Не показаха нищо българско, никакви десерти, особено миналата година в американския вариант, на полуфинал трябваше да направят три десерта за час и половина, хайде да ги видим как щяха да се справят, с две думи не съм очарована! Иначе талантливи хора, както и да е аз те прегръщам много.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз гледах няколко епизода от испанския пък :) А бе смелост си трябва да застанеш пред камера ... не всеки го може.
      И аз те прегръщам Павлинка :)
      Благодаря ти .... за това което каза за снимките ми!

      Изтриване
  8. Чудесни кадри и много апетитна и свежа супа, Дани!
    А за позицията да кажа и аз нещо - харесва ми предаването, но смятам, че се получава разхищение на продукти. Ами то само за едни трюфели разтопяваха някои участници 3 пъти скъп белгийски шоколад, докато се получи както трябва, а другите опити отидоха в кошчето.
    Смятам, че храната не е задължително да е фръцкана, с уникално изглеждаща чиния. И парченце домашен хляб, топнато в яхнийка си е уникално вкусно. В това предаване се омаловажават всички български продукти, както и ястия...
    Хубави почивни дни и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да си дойдем на думата за разхищението на продукти Светле. Никак не ми се искаше да засягам тази тема, затова намекнах за бедния човечец който си купува хляб и сиренце за да оцелее.
      Сценаристите тук се провалиха! Много нещо се похаби ... дано имат разумно обяснение за това :( Аз такова нямам ...
      Поздрави миличка!

      Изтриване
  9. Много ми залипсва, Дани! Ти и снимките ти!
    Относно предаването - гледах го когато имах възможност,имах и фаворит, но той отпадна вече. Като чета коментарите, Елена ще е победител, защото баща й платил. Както винаги се случва в България с подобни реалита. Относно уменията на участниците - аз също съм на мнение, че всичко е до сценарии, че и даже им дават рецепта по която да сготвят даденото ястие.
    Календара ти е страхотен, надявам се за 2016 година и аз да се сдобия с подобен. Разкошен е!
    Снимките ти и тези на Ева са ми едни от най - най- любимите!
    Супичката сигурно е много вкусна, то така ни я представяш, че друго не може да си помислим.
    Прегръдка и усмихната и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Колкото и блясък да имаше в предаването, толкова и ме разочарова. Според мен много малко бяха застъпени типично българските продукти и ястия, а десерти абсолютно липсваха. Имах чувството, че гледам не български МастерШеф. Бях шокирана и от разхищението на продуктите и винаги се питах: къде ли отиват останалите продукти и дали са се сетили поне да ги дадат в някой дом...
    Дани, а твоята супичка е чудесна,придружена с невероятни снимки!
    Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Абсолютно съм съгласна с теб, Дани! Затова и се отказах от това шоу:) Колкото до избраните, аматьори- ама друг път. Но... това си е България. Иначе твоята супичка е прекрасна! Колкото по просто е едно ястие, толкова по-вкусно е:)

    ОтговорИзтриване
  12. Има хора, които не могат да си купят дори нещата, които познават и могат да произнесат. Тъжно е, макар да не съм мислила за това като съм гледала кулинарни предавания, които основно "само гледам". За шоуто нямам мнение, някак не си падам по реалити-та. Снимките и рецептата са много коварни - май ще бъда изнудена да я пробвам ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Нищо не гледах- открай време не си падам по гурме-кухнята, а и децата имаха други предпочитания за гледане. Падам си само по традиционните ястия на народите или бързите такива.
    Е, ако ми дойде на гости президентът или Нейно Височество, може и да се обърна към Мастер Шеф за консултация за нещо по-въртеливо;)
    Пък този календар краси и моят дом!
    А ти, скъпа ми Дани, да знаеш, че и твоите простички ястия, понякога са сложни из нашите ширини, щото авокадо не ядем всеки ден, да не говорим за традиционните ви продукти и подправки там- в топлите крайморски страни. Но пък винаги зяпаме тук и се пленяваме. а когато успеем и готвим;)Прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,за предаването ми е трудно да се изкажа,защото съм хващала по няколко мнути много откъслечно.Не съм фен на телевизионни кулинарни състезания,а нашето издание от това,което видях ми бе много скучно,тегаво и някак вдървено.
    Завиждам ти обаче за календара,това е нещо,което наистина радва сетивата,наслаждавай му се всеки ден!
    Прекръсен,слънчев и усмихнат юни!

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, споделям напълно написаното от теб, ще бъда дори по-крайна - струва ми се цинизъм да бъде давано това предаване по телевизията, в момент, в който в страната ни дори работещите хора са бедни и едвам успяват да си платят сметките и да си купят някаква храна. А тъпкането на хляба от единия от участниците беше "черешката на тортата". Интересно ми беше и как от 20-30 продукта се сервира полупразна чиния...:))
    Непознати термини, продукти, а уж това е състезание на непрофесионалисти, все пак ние всички блогъри тук сме що годе запознати с материята, хобито ни е свързано с кулинарията - и пак се чувствах, като пълен лаик, а какво остава за обикновения зрител.

    Чудесна е обаче супичката ти, Дани, поне на вид - на вкус - ще опитам:)
    Този календар е мечта!

    ОтговорИзтриване
  16. Аз веднъж гледах и ми идеше да се скрия от моето невежество в кухнята. просто други представи имам за любителската кулинария и малко даже се комплексирах:))). Иначе шапка им свалям на участниците, за търпението, за представянето и за участието! И като нелюбител кулинар:)))) ще ти кажа, че гледайки снимките ти си мисля, че едно ястие може да бъде много изискано дори и приготвено със съвсем нормални продукти. Невероятни кадри, наистина, а календара на Еви вдъхновява и мен в Бонбонената кухня. Прегръдки, скъпа, Дани и прекрасен юни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  17. Ей ... момичета, каква дискусия се е получило ;)
    Много ми беше драго да прочета и вашите гледни точки относно шоуто :)
    Прегръщам вииииии ..... слънчеви създания :)

    ОтговорИзтриване
  18. love love :),
    What you think of follow for follow?

    http://beautybeybi.blogspot.com.tr/

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, приготвила си чудесна, апетитна супа! И съвсем навреме я представяш! Каленндара на Ева е прекрасен, както и рецептите и. Представила си я толкова апетитно и изящно! Всъщност и най-простото ястие, имам предвид с малко и обикновени продукти,( каквото и да значи това за различните хора) може да бъде поднесено изискано, красиво и да създаде настроение. И разбира се най-важното е, да има с кого да го споделиш.
    За някои хора, за съжаление по една или друга причина и авокадото е непознат/недостъпен продукт. При някои заради цената му, при други заради липса на информация и интерес към нещо различно и ново.
    Относно състезанието- явно ключовата дума е сценарий.

    Сърдечна и топла прегръдка, мила Дани!
    Надявам се по-често да радваш с красиви снимки, слънчеви публикации и вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.