четвъртък, 15 декември 2016 г.

Предястие с пушена сьомга


Попитаха ме … Как празнуваме Нова година в Испания? 

Отговорът ми може да е бърз и лаконичен.
- Както сме си я празнували и в България. Все пак сме закърмени с нашите си традиции. Пищна трапеза и  украса, семейство, приятели. Равносметка за отминалата вече година, шампанско в полунощ и поздравления и пожелания за една по-щастлива и благодатна Нова година.
Испанците “амкат” гроздови зърна ... така им казвам аз … на всеки един удар на часовника в 12 по 1, като си пожелават по нещо, за всеки един от дванадесетте месеца.
Правили сме го в началото и ние. Беше ни забавно и много сме се смяли, но някак си с годините отварянето на шампанското в полунощ и поздравяването с прегръдка си остана като етикет.
Истината е че не смогвам ... поне аз, хем да изям гроздовите зърна, хем да си кажа на ум желание за всеки месец … това са цели 12 … не искам да пропусна нито един. А и нали, някак си не върви, един месец да си щастлив, на другия влюбен, на третия здрав и така на там 😃
Искам, във всеки месец  да има от всичко!
И те така … “амкането" отпадна 😉
Това което присъства на трапезата ни е погача, печено месо, торта, плодове, питиета и обезателно ... мезета.
Едно такова мезе ще споделя и сега. Любимо! Правя го на всеки празник от известно време, и само който не го е вкусил, той не ме е питал как се прави 😃

Отдавна дължа тази публикация на моите приятелки ... и май точно сега е момента 😉


Предястие с пушена сьомга


Рецептата е адаптирана като идея от блога на Йоли http://yoli.bg/entry/dzhin-syoomga
Заменила съм сметаната с пюре от авокадо, и си купувам готова пушена сьомга ( за по- лесно) 😃 
Предястието наистина е изискано и елегантно и се прави за отрицателно време. А по някога, вместо канапе от картоф, съм използвала и препечени малки филийки от франзела. Това ви го казвам като идея, в случай че не искате пържено канапе. Чудесно мезенце за чаша вино с приятели 😉   

Продуктите са ориентировъчни за около 6 порции

2 картофа (350 гр общо)
1 яйце средно
зехтин за пържене на картофените канапета
1 авокадо около 250 гр
1 лимон
резен от корен фенел (фенхел) и от зелената му част
черен пипер смлян на вкус
сол на вкус

фино нарязани филета от пушена сьомга ( около 180 гр)





Начин на приготвяне


Настържете единият картоф на едро ренде, а другия на ситно. Посолете и изстискайте с ръце отцедилата се вода. Смесете картофите с яйцето, подправете с черен пипер  и разбъркайте. Загрейте зехтина на среден огън. С лъжица сипете от картофената смес и оформете малки канапета. Гответе до златисто и от двете страни. Добре е котлона да е по-слаб за да могат картофите добре да се изпържат, а не изведнъж да прегорят и вътре да останат сурови. 
Подредете готовите канапета върху кухненска хартия да се абсорбира излишната мазнина и съхранете до момента на монтиране на предястието.

Преди сервиране пасирайте авокадото и подправете с лимонов сок и сол. Не щадете сока, от него пюрето не се окислява и не потъмнява, а остава свежо и зелено. 


Подредете картофените канапета в поднос и разпределете пюрето от авокадо върху тях. Сложете парченце от филето сьомга и поръсете със ситно нарязания фенел и от зелената му част. Декорирайте с резени лимон и настъргана лимонова кора.




Здраве и щастие за всеки, случайно или нарочно преминал от тук! 

8 коментара:

  1. Чудесно и много вкусно, ще го изпробвам - подложката може да е различна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Елена! Разбира се че може. Сърдечен поздрав и от мен!

      Изтриване
  2. Нали съм по лесното, ще го изпробвам. Може дори и с канапетата от картофки ;) Не мога да се сдържа и да не отбележа фантастичните снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В последно време и аз много си тичам по по-лесничките нещица ;) Поздрави Рози!

      Изтриване
  3. Задължително ще се взаимства....Благодаря ти Дани!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, не мога да се наситя на снимките ти, Дани - толкова слънчеви, елегантни, изчистени и в същото време така топли и уютни! Никога не бих объркала чии са, никога!
    А рецептата знам, че ще ми хареса, но по-късно ще я погледна. Сега ще се нагледам на красотите, дето си наредила, на гледките от прозореца и ще си представям, че вдигам празнична наздравица с теб. :)
    Жива и много здрава да си, нека изпратиш с добро тази година и постелеш на следващата чисто, ново и богато!
    Прегръщам те силно, мила моя! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох милата :)
      Толкова е мило казананото от теб! Прегръщам те и аз да знаеш :) а поздрава ти, е най-прекрасния и първия който получавам за Новата година ... дано е така ... и за мен и за теб, и за всички които обичаме!

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.