четвъртък, 22 май 2014 г.

Кекс с прясно мляко и боровинки


Добре дошло вдъхновение :)
Привет на всички мои почитатели!

Оправдавам си се аз с липса на вдъхновение, ама не стоят точно така нещата. Друга си беше причината за моето отсъствие ... ама хайде да не задълбавам темата :) Обаче си заслужаваше жертвата и беше от онези причини, които те правят щастлива :) 
Е ... после имаше дни на адаптация ... на релакс ... малко мързел, но важното е че всички сме живи, здрави и щастливи :) А ... мисля си ... вярвам ... че ни очакват и по-щастливи дни! 



И в един такъв следобеден релакс ... стоя си аз на терасата ...,слушам крясъка на гларусите и  шума на вълните ... пия си кафенцетооо :) и хоп ... вдъхновението ме връхлита на мига :) 
Прияде ми се кекс ... ама от онзи ... който правеше чинка ми когато идваше на село на гости на баба ми в далеееечното мое детство. Много вкусен беше да му се не види :) Нямаше друг като него :) ... 
лично направен от чинка и идващ от големия град в малкото селце :) Ароматен и мекичък като дунапрен. Тя беше страхотен кулинар, а чичо ми ... най-добрият чичо на Земята!
Чаках ги с голямо нетърпение и детско любопитство, знаех че ще бъде приключение тяхното гостуване. Разходки из гората, събиране на диви плодове и цветя и разкази за далечни и непознати за мен страни 
( чичо пътуваше с кораби по света), направо попадах като в приказка от неговите разкази.
Сега и двамата не са вече сред нас, но спомена за тях винаги ме усмихва и съм щастлива от факта че са били част от моя живот.



Та, когато поотраснах малко и започнах да се изявявам с моите кулинарни творения, попитах чинка за рецептата на невероятният кекс ... а тя ми казва, че кекс се прави с яйца, захар и мляко, но, за да е мек и пухкав и на другия ден ... млякото да е прясно а не квасено. 
От там на сетне ... импровизации и усет за гъстота и техника при печенето.
Тааа ....
нищо особено не чакайте днес от мен :) кекс ще правя мили мои :)
Кексът на чинка но с боровинки :) 
Мислех да пусна една публикация как се готви заек по ловджииски, но и това ще направя един ден ... днес ще се подсладим след дългото ми отсъствие със ...



Кекс с прясно мляко и боровинки

Продукти:

4 яйца
200 гр. захар
60 мл. зехтин
1 с.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. лимонов сок
1 ванилия
1 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
350 гр. брашно
180 мл. прясно мляко


80 гр. едро счукани орехи
120 гр. боровинки

Начин на приготвяне:

Разбиват се яйцата със захарта с миксер до побеляване.
Добавя се мазнината, лимоновата кора и лимоновия сок.
Брашното се пресява с бакпулвера и солта и също се прибавя.
Тестото става гъсто и лепкаво, бърка се на бавни обороти и следва добавянето на прясното мляко, на части, до получаване на кексовата гъстота.
Накрая се добавят половината орехи и се разбърква със шпатула.
В намазана с масло и посипана с брашно кексова форма слагаме една трета от сместа.
Посипваме половината боровинки измити и оваляни в брашно.
Върху тях се слага още от кексовата смес и отново останалите боровинки.
Завършва се отново с кексовата каша и посипваме останалите орехи и лъжица две кристална захар.
Печем в загрята на 180 градуса фурна на най-ниско ниво на решетката до приятен загар.

Това беше кексът на моето детство ... пропит от спомени като в приказка :)
Орехите и боровинките добавих за разкош :)


Продуктите изтеглих за ваше улеснение и мое следващо вдъхновение :)



Изпихте ли си кафенцето в моята компания вече? А сега грабвайте миксера и включвайте фурната че кафенцето си пасва чудесно с кекс :)
А от мен и Роки ... хубав и усмихнат ден ... и цветен да е :)



32 коментара:

  1. Дани :) Всеки от нас си има любим кекс от детството, сигурна съм, който остава в съзнанието :) Твоят е прекрасен! Ще го направя в събота, моите момчета умират за уханен кекс, ще ги зарадвам! :)
    Желая ти прекрасен четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да съжаляваш Миме ако го направиш :)
      Не искам да го хваля ... ама беше страхотен и още топъл и на другият ден ... мекичък като дунапрен :)
      Прекрасен ден и от мен!

      Изтриване
  2. Ехе, Дани, спомних си и аз как чаках леля да дойде и нещо сладичко да донесе :)) Вдъхновението е свършило чудесна работа - кексът изглежда разкошно! Усмихна ме този сладур Роки :) - как само помирисва цветенцата. Поздрави, прегръдки и пожелание за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихнат да е и твоят ден Снежи :)

      Изтриване
  3. Харесвам хората,които не забравят миналото и събират в душевните си чекмедженца спомени,които прелистват ли прелистват...Този тип хора успяват да оставят частица от себе си и у другите....,а аз не че съм самовлюбена,но смятам че трябва да се оставя следа от съществуванието ни,иначе е безсмислие:)))))....Та,Дани кексът е повече от прекрасен!Снимките,които си сътворила ,носят слънцето и аромата....,а Роки...,тази поетична душичка ....да го цункаш по сладкото-мокро носле:)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Миленка ... и нека душевните ни чекмедженца преливат от мили спомени за тези които не са вече между нас.
      Безмислен ще е животът ми, ако един ден никой не си спомни за моето съществуване ... колко си права да знаеш!
      А кексът наистина беше прекрасен и Роки е невероятен, толкова много усмивки ни подарява всеки Божи ден :)

      Изтриване
  4. Дани, един такъв кейк винаги може да ме вдъхнови, толкова е хубав, обичам тези хубави кейкове от детството, а твоят е велик, а за снимките те са великолепни както винаги.Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Павлинка! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  5. Чакането си заслужаваше. :) Неустоим кекс, усещам мекота му вътрешност и аромата на боворинки! Прегръдка, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ммм ... да :) Не можахме да му устоим на кекса Дани :) Бяхме безмилостни :)
      И аз те прегръщам!

      Изтриване
  6. Добре дошла и ти :)...време ти беше да се появиш, а и само как пристигаш ...на бял кон и развяла вкусна и красива рецепта, снимки и прекрасни детски спомени!
    Прегръдка, Дани и давай заека по ловджийски, не се помотвай много :*! Чао!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах ти Ив ... много ми липсваше да знаеш! Закачливите ти коментари и усмивката ми след нашето виртуално общуване :)
      Ще ти го дам заека по ловджийски, дано не се замотам много :)
      Прегръщам те Слънце :)

      Изтриване
  7. Радвам се да те видя във вихър, Дани! Почивката е хубаво нещо r определено помага за вдъхновението :) И спомените също ...
    Чудесен е този кекс, особено както го описваш! Ще го опитам, може парченце, нали?
    Поздрави и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  8. Добре завърнала се, Дани! Много малко хора могат да направят такъв кекс, така че не го наричай "нищо особено" :)) Много обичам рецепти със сантимент! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Няма да крия, че ми липсваше, Дани! Добре завърнала се с този невероятен кекс! Ще си взема едно парче и ще му насладя на мига. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Кое да гледам по-напред - кекса или Роки?! :)
    Дани, вълшебен е този кекс! Хубав спомен си запазила и е хубаво че го предаваш.
    Снимките ти са невероятни!
    Гуш на теб и Роки!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, ама как нищо особено, то този кекс е уникален, представям си аромата му, а снимките са убийствени. Хубав ден ти желая и на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Аха, то така и мен вдъхновението ме връхлита, моренце, гларуси, вълнички...:) Купичката ти с боровинки е приказка, Роки е едно голямо Бонбонче, снимките ти са вълшебни, а кекса е разкош! Удоволствие е да пия кафето си във вашата компания и ти благодаря за вдъхновението, с което вдъхнови и мен:)! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. С голямо удоволствие бих си взела парченце, че и две! Радвам се, че звучиш ведро и всичко, което се е случило е за добро! Прекрасни снимки и атмосфера! Виждам малкия приятел, че е почитател на цветята!
    Специални поздрави за Роки и за теб прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошен и ароматен:) Хубав уикенд и по-честичко вдъхновения!

    ОтговорИзтриване
  15. Вдъхновението ти е било много силно,Дани, като гледам резултата!Страхотен е кекса,пухкав,сочен,с ядки и плодове -истинска наслада!Пожелавам ти чудесни пролетни дни с много настроение!

    ОтговорИзтриване
  16. Така е...понякога малка почивка и после идва вълна от вдъхновение с някаква огромна сила и създаваш тазива красоти! Дани, прекрасен кекс, прекрасни снимки и мила и сърдечна история. А Роки е такова сладурче, че няма как да не се усмихна след тази публикация! :)
    Прегръдки и усмихнати почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Сърдечно ви благодаря момичета, за всеки един коментар оставен под публикацията ми!
    Много сте мили :)
    Кексът наистина е чудесен!
    Хубава и ползотворна седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Днес сме загубили повечето вкусове от детството си и така ни напомняш, трябва да ги съхраним и предадем нататък, че отдавна не съм правила любимия ни кекс - този на майка ми, че вече не мога да хапна от "онези" мекички или милинки... и други такива. Благодарение на хора като тебе няма да ги забравим и затрием :)

    ОтговорИзтриване
  19. Добре дошло вдъхновение ... Разкошен кекс -
    колоритен и красив, много апетитен, ароматен и стоплящ душата!
    Поздрави, хубава и усмихната нова седмица.

    ОтговорИзтриване
  20. Ми какво да кажа- един обикновен кекс понякога е много повече от триста изтънчени десерта. особено , ако е споделен с добра компания. Ти си я имаш-подскача там на снимките;)
    Хубав ден, Гоголина!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен16 юни 2014 г., 9:16

    Наистина обикновен кекс, но много хубав. Ще ми стане постоянна рецепта!!! Като че би могло съвсем малко да се намали количеството на брашното. Не съм слагала плодове и орехи, но разбих отделно белтъците и ги добавих към сместа и сложих цяло пак.бакпулвер. qna

    ОтговорИзтриване
  22. Привет Яна! Благодаря ти че сподели!
    Ами аз още в началото на публикацията си писах че всичко е въпрос на импровизации, усет за гъстота и техника при печенето.
    Явно ти всичко това го умееш и си се справила блестящо.
    А брашното ти е дошло в повече, понеже белтъците са бити отделно и предполагам си ги прибавила последни към кексовата смес. Само жълтъците са били недостатъчни като количество за толкова брашно.
    Когато яйцата са цели и разбивани заедно с белтъка и жълтъка ... брашното е достатъчно. А на края разреждам вече гъстата кексова каша само с прясното мляко.
    Импровизирай и използвай усета си, явно е че ти е в полза!
    Хубав и успешен ден :)

    ОтговорИзтриване
  23. Привет, Гоголина!
    Не знам дали сме се срещали по готварските форуми - няма да се учудя, ако се окаже, че някоя позната любителка на готвенето се крие зад този никнейм :)
    Ама много ми се прияде нещо сладко и от клик на клик, попаднах на твоя кекс. Така обичам боровинки! Сега им е сезона, трябва да навия групата ни любители планинари да отидем да оберем някоя полянка. А след това ще им се насладя под формата на твоя кекс :)
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  24. a dali moje prez zimniq sezon da se izpolzvat borovinki ot sladko?! Dali efekta shte e sashtiqt ?!

    ОтговорИзтриване
  25. Със сладко от боровинки не съм пробвала, но ако в него има цели плодчета и не е много рядко, мисля че би се получил почти подобен ефект. Аз си замразявам във фризера още през сезона пресни плодове и така и през зимата си имам боровинки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Blagodarq,shte probvam dano se polu4i pone priblizitelen efekt

      Изтриване