четвъртък, 4 септември 2014 г.

КЕБАП В ПАТЛАДЖАН


Похапва ви се нещо вкусно и патладжанено ... различно.
И рецептата ви идва като по поръчка :)
Трябва ви само малко кулинарно вдъхновение, малко свободно време и да сте гладни ... много гладни.
А ако не сте, уверявам ви че щом ви замирише на това ястие и моментално ще ви подгони глад :)
Рецептата намерих в блога на едно младо и креативно момиче. Хареса ми от първа гледка и прочит и вече бях в кухнята. Направих минимални промени по нея и по мой вкус. Но ако искате да видите оригинала, посетете блога на Светлето и ще останете приятно изненадани от вкусни и красиво поднесени "Кулинарни фантазии".
Аз също я преписах дословно с точките и запетайките :) Така де ... на готово ... по бързичко си направих и публикацията :)

Светле, благодаря ти за вкусната рецепта! Вече е подредена в графа любими :)


КЕБАП В ПАТЛАДЖАН 


Необходими продукти:

5 патладжана
олио
за кебапа:
около 700 г пуешко месо
3 глави лук
2 домата
сол, чубрица и риган на вкус
3-4 с.л. олио

за доматения сос:

700-800 г пасирани домати
щипка захар, сол на вкус
3 с.л. олио
2 скилидки чесън
много босилек (поне 7-8 листенца)

Първо издълбаваме вътрешността на патладжаните. Посоляваме ги и ги оставяме за около 15 минути, за да се отдели евентуално горчив сок.

След това ги изплакваме добре с вода, подреждаме ги в тава, предварително намазана с олио. Поливаме ги и отгоре със струйка олио, добавяме и вътрешността, която може да нарежете на кубчета. Наливаме 1 кафена чаша вода, покриваме с фолио и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато омекнат и са почти сготвени.



През това време се заемаме с плънката, т.е. кебапа.
Нарязваме лука на полумесеци, месото на по-малки кубчета. Обелваме доматите, остраняваме семките и ги нарязваме на кубчета. 


В съд загряваме олио (което покрива дъното на съда).
Запържваме месото. Разбъркваме периодично. Когато е почти готово, добавяме лука, за да се запържи до златисто. Подправяме със сол, черен пипер, чубрица и риган. Съвсем накрая добавяме и доматите. Разбъркваме и сваляме от котлона.

За соса обелваме доматите и ги пасираме. За по нежен сос прецеждаме през подходящо сито за да отстраним семената им.
Запържваме нарязаните на ситно скилидки чесън и добавяме доматеното пюре. Готвим, докато сосът леко се сгъсти.
Накрая подправяме с нарязан на ситно босилек, щипка захар и малко сол.

Пълним запечените и почти готови патладжани с кебапа. Добавяме и готовия сос.
Връщаме ястието във фурната и готвим за още около 15 минути, докато ястието се запече и добие готов вид.



Вътрешноста от патладжана използвах за салатка.





Слънчев, топъл и изпълнен с цветни багри месец септември за всички :)

16 коментара:

  1. Рецептата звучи прекрасно, но ако нещо ще ме вкара в кухнята, то е твоето сладкодумие! И даже мисля да се пробвам през уикенда!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно се е получил кебапът и при теб,Дани!Снимките ти са красота и съблазан........,перфектни!
    Прегръщам те и ти желая слънчев ден:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Ау, вече много ме запалихте, невероятно изглежда. Много голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз още при Светлето си я заплюх тази вкусотия, но сега съм сигурна, че този гювеч в патладжан ще бъде на трапезата ми в съботния ден :)
    Прекрасни снимки, Дани и атмосферата е приказно цветна, както обичам :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много красиво поднесено както винаги! Снимките ти са прекрасни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. ех,подстрекателки сте големи със Светлето....Дани,чак тук ми замириса на тези уникални патладжани!Поздравления за чудната рецепта и към двете!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, сега и ти подстрекаваш:)

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, обичам патладжан и това е невероятно изкушение!
    Прегръдка, Дани!

    ОтговорИзтриване
  9. Много много се радвам, че ни показваш ястието и с твой почерк, Дани! :) Да си призная и аз прецедих доматеното пюре за соса, дори по-често го правя, но пропуснах да го спомена в рецептата. :) Снимките са много слънчеви, а пък за похвалите сърдечно благодаря, Дани! Една голяма прегръдка от мен! :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, чудесно е и при теб ястието! Ама това му е най-хубавото - всеки да поръси със своята магия. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятна вкусотия е станала! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. А ма пък снимките ти... направо е удоволствие да ги гледа човек. Пък и с тези патладжани- любими! Преписвам я дословно и аз;) Хубав уикенд, Гоголина@!

    ОтговорИзтриване
  13. Така предизвикателно си поднесла това ястие, че човек не издържа! :)
    Дани, и цветята ти се прекрасни! С тези изсъхнали листа подсказваш за началото на златната есен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Ароматно, цветно и много вкусно ястие и снимки, Дани! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятни слънчеви, вкусни, цветни снимки, Дани! Поздравления!
    И чудесна идея за този патладжанен кебап! Имай предвид, че няма да го забравя :)
    Пожелания за хубав септември и на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Тези снимки, мила се зашеметяващи! А ястието вкусно и пленително! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.