Похапва ви се нещо вкусно и патладжанено ... различно.
И рецептата ви идва като по поръчка :)
Трябва ви само малко кулинарно вдъхновение, малко свободно време и да сте гладни ... много гладни.
Рецептата намерих в блога на едно младо и креативно момиче. Хареса ми от първа гледка и прочит и вече бях в кухнята. Направих минимални промени по нея и по мой вкус. Но ако искате да видите оригинала, посетете блога на Светлето и ще останете приятно изненадани от вкусни и красиво поднесени "Кулинарни фантазии".
Аз също я преписах дословно с точките и запетайките :) Така де ... на готово ... по бързичко си направих и публикацията :)
Светле, благодаря ти за вкусната рецепта! Вече е подредена в графа любими :)
КЕБАП В ПАТЛАДЖАН
Необходими продукти:
5 патладжана
олио
за кебапа:
около 700 г пуешко месо
3 глави лук
2 домата
сол, чубрица и риган на вкус
3-4 с.л. олио
за доматения сос:
700-800 г пасирани домати
щипка захар, сол на вкус
3 с.л. олио
2 скилидки чесън
много босилек (поне 7-8 листенца)
Първо издълбаваме вътрешността на патладжаните. Посоляваме ги и ги оставяме за около 15 минути, за да се отдели евентуално горчив сок.
След това ги изплакваме добре с вода, подреждаме ги в тава, предварително намазана с олио. Поливаме ги и отгоре със струйка олио, добавяме и вътрешността, която може да нарежете на кубчета. Наливаме 1 кафена чаша вода, покриваме с фолио и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато омекнат и са почти сготвени.
През това време се заемаме с плънката, т.е. кебапа.
Нарязваме лука на полумесеци, месото на по-малки кубчета. Обелваме доматите, остраняваме семките и ги нарязваме на кубчета.
В съд загряваме олио (което покрива дъното на съда).
Запържваме месото. Разбъркваме периодично. Когато е почти готово, добавяме лука, за да се запържи до златисто. Подправяме със сол, черен пипер, чубрица и риган. Съвсем накрая добавяме и доматите. Разбъркваме и сваляме от котлона.
За соса обелваме доматите и ги пасираме. За по нежен сос прецеждаме през подходящо сито за да отстраним семената им.
Запържваме нарязаните на ситно скилидки чесън и добавяме доматеното пюре. Готвим, докато сосът леко се сгъсти.
Накрая подправяме с нарязан на ситно босилек, щипка захар и малко сол.
Пълним запечените и почти готови патладжани с кебапа. Добавяме и готовия сос.
Връщаме ястието във фурната и готвим за още около 15 минути, докато ястието се запече и добие готов вид.
Вътрешноста от патладжана използвах за салатка.
Слънчев, топъл и изпълнен с цветни багри месец септември за всички :)
Рецептата звучи прекрасно, но ако нещо ще ме вкара в кухнята, то е твоето сладкодумие! И даже мисля да се пробвам през уикенда!
ОтговорИзтриванеПрекрасно се е получил кебапът и при теб,Дани!Снимките ти са красота и съблазан........,перфектни!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и ти желая слънчев ден:)!
Ау, вече много ме запалихте, невероятно изглежда. Много голяма прегръдка!
ОтговорИзтриванеАз още при Светлето си я заплюх тази вкусотия, но сега съм сигурна, че този гювеч в патладжан ще бъде на трапезата ми в съботния ден :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки, Дани и атмосферата е приказно цветна, както обичам :)
Сърдечни поздрави!
Много красиво поднесено както винаги! Снимките ти са прекрасни!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
ех,подстрекателки сте големи със Светлето....Дани,чак тук ми замириса на тези уникални патладжани!Поздравления за чудната рецепта и към двете!
ОтговорИзтриванеДани, сега и ти подстрекаваш:)
ОтговорИзтриванеОх, обичам патладжан и това е невероятно изкушение!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Дани!
Много много се радвам, че ни показваш ястието и с твой почерк, Дани! :) Да си призная и аз прецедих доматеното пюре за соса, дори по-често го правя, но пропуснах да го спомена в рецептата. :) Снимките са много слънчеви, а пък за похвалите сърдечно благодаря, Дани! Една голяма прегръдка от мен! :-)
ОтговорИзтриванеДани, чудесно е и при теб ястието! Ама това му е най-хубавото - всеки да поръси със своята магия. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Невероятна вкусотия е станала! Поздрави!
ОтговорИзтриванеА ма пък снимките ти... направо е удоволствие да ги гледа човек. Пък и с тези патладжани- любими! Преписвам я дословно и аз;) Хубав уикенд, Гоголина@!
ОтговорИзтриванеТака предизвикателно си поднесла това ястие, че човек не издържа! :)
ОтговорИзтриванеДани, и цветята ти се прекрасни! С тези изсъхнали листа подсказваш за началото на златната есен!
Прегръдка!
Ароматно, цветно и много вкусно ястие и снимки, Дани! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеНевероятни слънчеви, вкусни, цветни снимки, Дани! Поздравления!
ОтговорИзтриванеИ чудесна идея за този патладжанен кебап! Имай предвид, че няма да го забравя :)
Пожелания за хубав септември и на теб!
Тези снимки, мила се зашеметяващи! А ястието вкусно и пленително! Прегръдки!
ОтговорИзтриване