вторник, 14 октомври 2014 г.

В търсене на Есента и Веган галет със сини сливи


Даааа ... ето ме и мен :)

Приклекнала ... леко приседнала ... 

и силно ухилена в търсене на снимката си за сезона :)


Пък знае ли човек? Може и да съм я намерила :)
Тръгнах с фотоапарат привесен на врата, с цел да уловя някакъв есенен мотив все пак. Минах през пазари, не един а два. Там ударих на камък. Нищо! 


На всичко отгоре толкова народ, не гледат къде стъпват ... без малко да ми настъпят животинчето:(
Леко закръглена испанка ми каза : -Забранено за снимки госпожо!
Други ми се усмихваха и разрешаваха, а трети даже и ми позираха! Сладурани!


Както и да е ... недоволна от резултата, потеглихме на път към гората. Там поне няма със сигурност да има такава навалица :) надявайки се че ще фокусирам пристигналата Есен!
Къде ти ... никаква я няма още :(
25 градуса на сянка, Слънцето грее като за последно, всичко се зеленее ... каква ти Есен?






Сливи в гората нямаше :) но изведнъж попаднах на полянка с гъби :)


Май испанци гъбари няма. Ама да си призная и аз нито една не докоснах ... достраша ме ... те едни такива с лилави шапчици, не съм виждала подобни да се продават. Със сигурност не са ядливи. Но пък чудесно ми позираха :)



Хубаво би било, заради снимките да сготвя нещо гъбено, разбира се купени обаче, но нали имах вече едни сладурски мини галетчета със сини сливи, заснети не се знае от кога, та кой ще чака сега да готвя и пак да снимам, а то какво ли да сготвя с гъби? Зная ето тази рецепта, а от месеци насам репертоара ми с гъби опира на веднъж седмично " Revuelto de setas" ... казано по нашенски ... бъркани яйца с лук и гъби. Простичка на вид бърканица, не фотогенична, но пък си облизваш пръстите ...
Трябваше май да заделя няколко гъбени снимчици от гората та да си гарнирам с тях публикацията :) За да е по шик, ако има такава де :)

Днес, харесва ли ви или не, ще си постна гъбените снимчици наравно с рецептата от сладкишчетата със сливи :)
Едва ли ще има друга по-не скопосана публикация от тази в нета ... но ако има конкурс за такива, може да спечеля първото място :)









А за галета какво да ви кажа?
Ароматен сладкиш, от ядкова основа и сладко кисела вътрешност. Топи се в устата и оставя вкус на Есен :) С претенция за веган, бързо приготвящ се ... направо като детска игра :)


ВЕГАН ГАЛЕТ СЪС СИНИ СЛИВИ

Продукти:

250 г. фино смляни белени бадеми (бадемово брашно)
120 г. брашно с фибри
100 г. тръстикова не рафинирана захар
1 ч. л. бакпулвер
2 с. л. кокосово масло
1 печена ябълка
канела 


още:
800 г. сини сливи
2-3 листенца индрише
филирани бадеми за поръсване

Първо започнете с печенето на сливите и ябълката. Става бързо, не ми отне повече от половин час.
Измитите и нарязани сливи се слагат в тефлонова или някаква друга тава с не залепващо покритие и се пекат във фурна на 220 гр. докато им се изпари водата. В единия край на съда сложете и ябълката която ще ви трябва за тестото.Ей така цяла и не обелена. В края на печенето добавете листенца индрише. От него сливите стават по-ароматни.




В подходящ съд се смесват добре бадемовото брашно, брашното с фибри, бакпулвера, канелата и захарта.
Добавя се плода от изпечената ябълка и половината кокосово масло.
Ако полученото тесто се събере на топка и е възможно да се работи с него без да се пръска, няма нужда да се добавя останалото кокосово масло, но ако е сухо и се пръска добавяме и останалото докато се замеси гладко тесто.
Тестото се разделя на 6, или повече части ако искате галетите да са по- малки.(аз го разделих на 6).
От всяка част се оформят с ръце или точилка, както ви е удобно малки питки, върху хартия за печене.
Върху всяка питка се слага по лъжица от изпечените сливи и краищата се подвиват да се оформят галетите и да не потече сос от сливите. Посипват се с филирани бадеми, може и просто да са само нарязани и печем в загрята на 180 градуса фурна около 20 мн., или до приятен загар.







Това беше  за днес :) Слагайте кафето ... сладкиша е от мен :) 
Хубави октомврийски дни за всеки случайно или нарочно преминал от тук!
Чаоооо ... и до нови срещи!

18 коментара:

  1. Много симпатични мини галети и какви красиви снимки!
    Взимам си едничко за кафето.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Напълни очите и душата ми с много красота, Дани! Усетих аромата и вкуса на твоята есен. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Сладурана! Прекрасни есенни снимки!
    Не е задължително гъбките от кадрите да са съвместени с гъбено ястие, Дани! Важното е, че създаваш настроение и с двете, а десертът е отличен!
    Вълшебен октомври ти пожелавам, мила! Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни снимки,Дани! А гелетчетата са супер вкусни:)

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепни кадри,Дани,носят толкова много цвят и настроение,а десертът е уникално вкусен,личи си!Прекрасна есен и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, чудесен манекен за снимките си намерила!
    Много фотогеничен и зареждащ с енергия :)
    И прекрасен сладкиш с аромат на есен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Сините сливи са ми едни от любимите за сладкиши, заедно с малините, вишните и боровинките. Прекрасни галетчета, Гоголина.
    И вярно хич ви я няма есента, ма да ти кажа и тук дойде май преди 2-3 дни, поне там , където аз се мотая. Прекрасни снимки и по-често се въргаляй в гората- виж колко усмихната те прави;)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудни снимки, с много топлина. Доставят истинско удоволствие. И галета е много апетитен. Само не разбирам защо ти е тази дума "веган". Толкова ме дразни тази мода, че просто не знам какво да кажа. Дани, нали не си се залетяла в това безумие и ти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли Благодаря мила!
      Отговарям ти веднага :)
      Не съм залетяла по тази мода :) Може би трябваше да напиша "постен галет", но нали на всичко приготвено без животински продукти казват "веган" ... та за това. Не се дразни от такива работи! Всеки има право на избор ... с какво му харесва с това да се храни. Исках да пробвам как е на вкус един галет направен без нормално масло, хареса се на семейството ми, и така стигна до публикация.
      Бяха вкусни :) даже двечки от тях изобщо не стигнаха до снимки :) Думичката не е толкова важна.
      Е ... галетът си е галет с истинско масло, това го знае всеки, но има хора които по здравословни причини го отбягват.

      Изтриване
  9. Момичета ... Благодаря ви от сърце за милите коментари! Виртуална прегръдка за всички Ви :) Топли октомврийски дни!

    Марте, ще, ще .... много прекрасности срещнах в гората, по честичко ще набикалям там :) Хареса ми :)

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, много обичам твоите снимки, винаги прекрасни с невероятна атмосфера! Приказни десерти! Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
  11. Цветенцата от последната снимка направо ми пълнят душата!
    Страхотни са галетите, Дани, красиви, вкусни, и са много :) Чудесни за един добър старт на деня!
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Очарова ме есента през твоите очи, Дани -
    много красота, настроение и колорит, а сладкишът ти е страхотен!
    Благодаря, усмихната октомврийска есен и за теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Ама много си ми сладка, Даниииии! Много силно те гушкам, да знаеш! Страхотна разходка, все едно бях с вас, минах през гората, през пазара и после хоп на полянката. Голяма красота, есента има всякакви цветове, мила, уловила си я, такава, слънчева, топла, с гъбките и атмосферата. Галета е чудесен, както всяко твое предложение. Поздрави и целувки за това сладко приятелче!

    ОтговорИзтриване
  14. Хубавите снимки искат жертви, ама ти наистина пълзиш, за да ни зарадваш с някой уникален кадър! До печенето добре, ама като трябва да се меси - хич ме няма, затова този път само ще се облизвам :)

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, ама защо ти е тази есен... То май е вярно, че всеки иска това, което няма. :) Аз пък така съм се "вкопчила" в няколкото по-топли дни сега, че никак не искам да ги пускам... Дано да не се захлажда много и скоро... Разприказвах се! А исках да ти кажа, че снимките ти са прекрасни, както и галетът! Предсатвям си какъв вълшебен аромат И на кокос се е разнясял вкъщи. :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, не знам за какви конкурси говориш, но мен ме спечели не само галета ти, т.е. тези сладурски галетчета, но и цялата публикация...е, малко завидях за 25 те градуса на сянка, ама добре че и тук в момента времето си го бива.
    Прекрасна есен ти желая. А последната снимка е точно в моя обожаван романтичен стил...красота...пренася ме в друг свят - извън панелките и технологиите...прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  17. Павлинка, Мария, Дианка, Кате, Рози, Гери, Весе,

    Благодаря Ви че се отбихте момичета и ме усмихнахте с вашите коментари :)
    Слънчеви октомрийски дни!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.