неделя, 19 октомври 2014 г.

Тиквени истории


На вниманието на любителите на тикви, тиквички и ... морски дарове :)

Един разпаднал се тиквен десерт, чийто рецепта няма да ви напиша, а само ще си покажа резултата :) 


и ще ви кажа че беше много, много вкусно. Но ако решите да си го направите, може да погледнете в блога на Ева Тонева, и красиви снимки и рецепта има там.
Моята тиква явно е трябвало да я печа по-малко време ... и за да я преместя от тавата в подноса да изчакам да поизстине малко, или ... да си извикам някой който да ми помогне.


 Но не се отказвам от идеята, да повторя с рецептата някой друг път ... явно сега не ми е било късметлийски ден :)
Ще грейне най-вероятно с цялата си прелест на трапезата ми за Бъдни вечер :)



А тиквената супичка няма как да не ви кажа как съм я направила :)
Стана любима на цялото семейство и много често ще присъства на трапезата ни.
Приготвя се точно за 20 минути и ефекта беше УАУ :)
Който обича морски дарове и тиквичка ... да заповяда :)



КРЕМ СУПА ОТ ТИКВИЧКА И СКАРИДИ

Продукти:

2 големи тиквички
1 морков
1 средна глава лук
3 с.л. зехтин
50-100 мл. прясно мляко
хималайска сол на вкус
черен пипер смлян
пресен копър ( може и сух)

За гарниране:

скариди по 2-3 на порция
зехтин
1 скилидка чесън
сок от лимон
копър или магданоз

Начин на приготвяне:



Нарязвате лука и моркова и ги запържвате в тенджерата. Добавяте и нарязаната и не белена тиквичка и заливате с вече завряла и гореща вода докато се покрият тиквичките. Добавя се черния пипер и клонки копър и оставяте на тих огън да къкри 15 мн. Посолява се на края. Пасира се и се налива прясното мляко. Мисля че 100 мл. са много. Преценете сами за гъстотата и внимавайте да не я разредите много.

Докато супичката ври ... избелете скаридите, като им оставите само опашката.
В горещ тиган с много малко мазнина запържете чесънчето и пуснете скаридите веднага. Оставете така не повече от 2 - 3 мн. Изгасете котлона и налейте сока от половин лимон. Поръсете със ситно нарязаните подправки. Похлупете тигана и оставете на топло до момента на сервиране. 




Хубав неделен ден на всички и дано съм ви вдъхновила за кулинарни подвизи :) Не за друго ... ами просто да не скучаете ... а и когато ви подгони глад ... да има с какво да го залъжете :)

42 коментара:

  1. Тази супичка е точно като за мен! Така да обичам морски дарове, но не готвя заради домашните, които пък не могат да ги погледнат. Оплакнах око, направо си опитах виртуално от тая вкусотия! А пълнената тиква е великолепна и разпаднала се, личи си, че е вкусна. Достоен участник в Коледната трапеза. Поздрави и усмихнат неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастично изглежда и разпадналият се десерт, и супата. Прекрасни снимки, страшна изкусителка си!

    ОтговорИзтриване
  3. Как бих нападнала този разпаднал се десерт, Дани! Какъв аромат и вкус има, блаженство! А супичката... Е, определено и на мен ми хареса много. :) Прегръдки и успешни дни в кухнята! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа ... ние го нападнахме и заради теб Гери :) Той така и така сам ни каза ... "яжте" като се разпадна :)

      Изтриване
  4. Прекрасни снимки, Дани!
    Напълни ми душата!
    И всичко е невероятно вкусно :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ще си "затворя"очите ако трябва,но този десерт го искам:)))))
    Прекрасно тиквено меню,Дани,а за снимките и сервирането.....,няма да коментирам само ще ще кажа:КЛАСА!!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, ако щеш ми вярвай снимката на разпадналият се десерт изглежда умопомрачително направо! А колкото да разпадането, на мен това ми се случи, когато правих крем карамел в тиква и установих, че проблема е в тиквата, която използвах - много вкусна, но с мека и тънка кора. Та и при теб предполагам е същото. Снимките са много красиви, всичките до една, а супата разкош. Купичките също:). А бе всичко е приказка! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А пък на мен крем карамелът тогава не ми се разпадна Кате, и тиквата пак беше от същия сорт, и пак около 2 часа я пекох и то във вода, но .... цяла си остана. Както и да е ... минало свършено то вече, но аз съм упорито човече и лесно няма да и се дам :)
      Поздрави миличка и благодаря!

      Изтриване
  7. Прекрасна тиква, прекрасни снимки!!!
    Вълшебница!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Илианка! Радвам се че ти е харесало при мен!

      Изтриване
  8. Всичко изглежда невероятно вкусно и красиво Дани, няма защо да те притеснява разпадналия се десерт!! Великолепие /особено купичките и супата/ :*
    Поздрави и прекрасен ден!! :) :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, всичко е страхотно, не съжалявай за тиквата, изглежда така, сякаш нарочно си я раздробила за снимките, всичко грее!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Де да беше нарочно Иглика ... де да беше :) Поздрави мила!

      Изтриване
  10. Невероятни снимки, Дани! Благодаря за доверието относно пълнената тиква, съжалявам само, че се е разпаднала за снимките. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истината е че и се ядосах мъничко Еви ... но после бързо ми мина и сладко, сладичко се облажихме с нея за удовлетворение :)
      Сама съм си виновна ... бързах да я снимам и не изчаках поне малко да се охлади :) Ти вина нямаш разбира се!
      Ще я видиш и цяла един ден и при мен :) :)
      Поздравииии :)

      Изтриване
  11. Много слънчеви и приказно красиви снимки, Дани...
    Очарована съм от тиквената ти тема - колоритна, разкошна, есенна!
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Дианка!
    Нека е усмихната и твоята октомврийска седмица :)

    ОтговорИзтриване
  13. И аз ще кажа ''УАУ'' за красивите снимки и ведрото настроение което намирам винаги при теб, Дани!
    Сладур, прегръдка за теб! :*

    ОтговорИзтриване
  14. И от мен за теб Ив .... прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, супата ще прескоча, заради даровете, които недолюбвам, но не мога да подмина разпадналия се десерт, както и умопомрачителната рокля но точки, с червеното коланче и маникюра - суппппер!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря Весела!
    Мислех си че никой не ги отрази ... роклята и маникюра имам в предвид :) а те си бяха черешката на публикацията :) Обожавам точки!
    Средиземноморски поздрав и от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, от онзи ден те дебна във Фб, само като видях онази първата снимка и ми стана кристално ясно, че тука се крои нещо много вкусно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О ... да Павлинка ... пуснах няколко жокера там :) Следиш ме значи? :) Сладурка :)

      Изтриване
  18. Вдъхновяш и още как, както всеки път, Дани :)
    И от тиквата, тази разпадналата се, ухаеща на есен и сладост, и от супичката, която направо ме вика от монитора, и от прелестната круша от фруктиерата, от всичко се почерпих с най-голямо удоволствие и останах очарована!
    Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черпя и не ми се свиди никак даже Таня ... а пък и щом е виртуално :)
      Поздрави и от мен миличка!

      Изтриване
  19. Ей, Гоголина, страхотна е тиквата, макар и на парчета- това означава, че е още по-вкусна, нали? И супичката, и супичката.
    И без да пренебрегвам предложенията, точките ме развеселиха най-много. Голям кеф;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как ще ги пренебрегваш? Та то неща за пренебрегване ли са Мъхче? Голям кеф с тези точки нали ... весело да става :)

      Изтриване
  20. Дани, кое да коментирам по-напред?!:)))
    Тиквата се е разпаднала нарочно, за да покаже цялата си красота, вкус и аромат!
    Супата от тиквички с добавката на морски дарове, поднесена в тези купички е изкусителна!
    Есента се е настанила в цялата ти публикация! Взимам си от гроздето!
    А пък за това любимо съчетание на бяло и синьо в роклята и маникюра какво да кажа?! :)
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Душица ... ами ти изкоментира всичко Тили :)
      И аз те прегръщам!

      Изтриване
  21. Дани, аз да бях се опитала да я отворя внимателно, за да покажа тази прелест, нямаше да се получи толкова сполучливо. Гаранция!
    Много изкушаващи снимки и на десерта, и на супичката. От всякъде при теб лъха живот, топлина и любов. Искрени комплименти, мила!
    Поздрави и красива седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами ха де ... то и да исках, нямаше толкова добре да се получи :) В случайността е чара Ирме!
      Силно те прегръщам мила!

      Изтриване
  22. Дани,и мен много ме е яд като се наканя да снимам и нещо ми пресече ентусиазма и обикновено не мирясвам,докато не повторя упражнението успешно.А тиквата ти е станала мозък щом се е разпаднала,представям си колко сочна и сладка е била.Има сортове,които бързо се сготвят и те са най-вкусните и сладки.Супата е върховна-то снимки,то скаридки,по всичко въздишат учестено!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  23. Тя и моята май беше такъв сорт, на който му трябваше по малко време за готвене Росинка, но за следващият път ще зная вече.
    Прегръдка имаш и от мен :)*

    ОтговорИзтриване
  24. При тебе винаги е вкусно, красиво и уютно! А десертът ти се е разпаднал много артистично, като за снимка :)

    ОтговорИзтриване
  25. Щом е разпаднат, значи десертът е уникално вкусен! Опечен до мммррр ниво :) И супичка не отказвам, обаче :) Най-редовно правя тиквичковена :) И с тези скариди... ох! Изкушаваш, Дани! :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  26. Като гледам тиквата и така ще се хапне с най-голямо удоволствие :)
    Видях рецептата ти за мини тарт с крем каталана в списание Бебе и многоо се зарадвах :)
    Слънчева седмица, Дани!

    ОтговорИзтриване
  27. Аз незнайно защо чак сега попадам на тази пикация, но ми е толкова комфортно и уютно от невероятните снимки и чудесната рецепта, че въобще не ми се излиза оттук. Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.