След като вече три години правя козунакът на бабата на Ева :) тази година също не пропуснах да го пробвам,
защото обожавам всичко каквото прави тази жена ... този на снимката по долу и онзи в гората :)
защото обожавам всичко каквото прави тази жена ... този на снимката по долу и онзи в гората :)
реших и аз на свой ред да съчиня една моя си рецепта. Моя, моя ... колко да е моя, козунаци се правят от не запомнени времена, а и едва ли откривам топлата вода :) Мляко, яйца, захар, мая и брашно, важна е и мазнината ... какво му трябва на козунака дето се казва, повечко любов и празнично вълнение от аромата на печенето и удовлетворението от резултата.
Та и име реших да му дам ... нали са ме обзели едни такива бабешко-бебешки трепети ... какво да се прави, дошъл ми е периода :)
Да си призная, зарибих се по онзи козунак, пак на Ева :) със заквасената сметана. Всички много го хвалят и аз реших че и него ще пробвам.
Обаче ... нещата претърпяха обрат, поради липса на някои продукти, и започнаха едни импровизации, както ми душа сака. Ама много обичам такива моменти ... вихря се с кеф из кухнята когато импровизирам :) И задоволителния резултат не закъсня много ... долу горе около три четири часа :)
Доволна от себе си и от пухкавите козунаци, сядам да напиша рецептата, докато ми е прясно в главата какви съм ги вършила. И от снимките си съм задоволително доволна :) Ще ви затрупам от снимки, заснети от ляво и от дясно, полегнала и приклекнала и всичките му там пози :) Луда работа!
Ама как да не снимаш, като едни малки ръчички така мило бърникаха из кошницата ми с нашарени яйца и се опитваха да ги подредят както те си знаеха :) Предизвикаха ме да грабна фотоапарата и да снимам ли ... да се боя ли, че яйцата ми ще пострадат от наредбата ? :) Че и четириногото и то се нареди да помага :)
Такива запазвам Великденските си настроения тази година видяни през окото на обектива ми.
Желая на всички светли празници и ведро настроение! Усмивки и щастливи мигове!
Козунакът на баба Дани
Продукти за 3 козунака размер 20/15 см.
приблизително от по 600 - 650 гр. всеки
3 бр. яйца размер L
160 гр. бяла захар *
100 гр. пудра захар *
200 гр. заквасена сметана
50 мл. ром BACARDI
60 мл. разтопено масло
100 мл. разтопен маргарин
160 мл. затоплено прясно мляко
25 гр. прясна мая
ванилова захар и настъргана кора от лимон
1 кг. брашно
още 50 гр. масло за оформянето
300 гр. млечен шоколад
захар за декорация
ядки за декорация
И сега моите съвети за козунако правенето :)
*Ако имате мерителна чаша, няма да ви се наложи да теглите грамажите, защото почти всички продукти са в милилитри освен захарта. Но аз намерих разрешение и на нея. Пълните до 180 мл. чашата и от обикновената захар и още 180 от пудрата и въпросът е решен.
За продуктите знаете че всички трябва да са със стайна температура.
1. Разтворете маята с топличкото прясно мляко със щипка сол и чаена лъжичка захар. Прибавете 3-4 супени лъжици от брашното и разбъркайте. Оставете на топло да се активира за около 15 мн.
2. Пресейте останалото брашно и заделете от него около 1/3 за до умесване, а в останалите 2/3 прибавете пресятата пудра захар. Оставете на страна.
3. Трите яйца и кристалната захар разбийте с миксер на пяна до пълното и стопяване. Прибавете маргарина и сметаната. Ароматизирайте с ванилията, рома и лимоновата кора.
През това време маята вече трябва да се е активирала.
4.В достатъчно голям съд смесете яйчено-сметановата смес и активиралата се мая.
Започнете да добавяте от брашното в което сте добавили пудрата захар и да бъркате с лъжица до пълното му поемане. Щом сместа започне да се отделя от съда, вече може да го извадите на плота върху останалото пресято брашно и да до умесите с ръце до получаването на еластично и не лепнещо тесто.
5. Важен момент от тук на сетне е до умесването с масло. Топите ръце в маслото и месите до пълното му поемане.
6. И още един съвет * За да не чакате дълго време да втасва количеството тесто. Разделете го на 2 части и поставете в два намазани с още масло затоплени съда. Покрийте с прозрачно фолио и оставете в затоплена на 50 градуса и изключена фурна. Затворете и забравете за него за около 1 час, час и половина най-много.
След като тестото втаса, го изваждате на намазания с още масло плот и без да го месите повече, го разделете на 3 равни части и от тях оформяте козунаци със желана плетка и пълнеж. Моите бяха само с пълнеж от нарязан млечен шоколад с ядки, така пожела мнозинството тази година.
Плетката ми беше с по 2 фитила усукани и трети с който обиколих усуканите. Третият фитил е по-тъничък но по-дълъг. С него козунакът добива завършеност.
Намажете само със жълтък и посипете със захар и ядки. Отново може да ги върнете в затоплена на 50 градуса фурна и вече изключена за половин час на последното долно ниво на решетката. Или печете както вие си знаете :)
Трите форми които използвах за печенето бяха алуминиеви за еднократна употреба ( много равномерно се пече в тях, препоръчвам ви ги ) и точно се събраха. После без да ги вадите пуснете фурната на 170 градуса и печете за около 40 мн. Към двадесетата минута ако са добили цвят от горе, покрийте с алуминиево фолио да не прегорят. Пробвайте за готовност с метода на сухата клечка все пак. Охладете върху решетка и след това опаковайте с прозрачно фолио за съхранение.
Светли и благословени празници, Дани!
ОтговорИзтриванеКозунакът е вълшебен!
Христос Воскресе Дани! Светъл празник и за теб!
ИзтриванеЧестит празник, мила ми Дани!
ОтговорИзтриванеОбожавам снимките ти, толкова са истински, точно си те представих, щото и аз така правя! Великолепни!
Козунака ти е върхът, както винаги правиш всичко!
Прегръщам те много!
Благодаря Павлинка! Ако има кой нас да снима какви сме фотографи, голям смях ще пада :)
ИзтриванеЧестит празник и на теб мила!
Христос Воскресе! Великолепна кошница, снимки и козунак, Дани! Браво на малката помощница! Много красиво е украсила! То тази красота как да не я снимаш отвсякъде :D
ОтговорИзтриванеДа ти кажа и аз тази сутрин запретнах ръкави да правя козунака на Ева с квасена сметана и се оказа, че нямам достатъчно брашно, пък в 7 часа няма къде да го търся, така че сложих каквото има + кокосово брашно. След два часа ще му се види резултата :)
Аз пък нямах мас и достатъчно пудра захар Лучия :) И започнах като теб да си импровизирам ... ще ти стискам палци да стане хубав козунака и да го покажеш нали :D
ИзтриванеСветъл и спокоен празник!
Чудесно настроение при теб, Дани, както винаги!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, бъдете здрави!
Христос Воскресе,Дани!
ОтговорИзтриванеКозунака ти е супер,а госпожицата е красавица <3
Поздрав
Мила, Дани при теб всеки ден е празник, снимките ти, щастието и любовта, които раздаваш, нека да е все така цветно и светло при вас:)! Честит Великден, мила! Здраве, щастие, мир, любов и благоденствие да царят в домът ви!
ОтговорИзтриванеДани, Христос Воскере!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки, козунах, кошница, помощничка...И аз тази година имправизирах с рецептите и се получиха страхотни резултати, дано не забравя, докато споделя:)
Честито възкресение Христово, Дани!
ОтговорИзтриванеМного здраве, обич и благоденствие пожелавам на теб и твоето семейство!
Прегръдки за малката принцеса! :)
Светъл празник на теб и любимите ти хора, Дани! Благодаря ти за доверието, мила! Разкошни козунаци, яйца и снимки! Напълни ми душата с красота и слънце! Голяма прегръдка ти изпращам! :)
ОтговорИзтриванеЧестит Великден на бъдещата баба Дани! И колко слънце и усмивки ни подаряваш отново! :)
ОтговорИзтриванеБъди здрава и все така вдъхновена, Дани! :)
Честито възкресение Христово, Дани!
ОтговорИзтриванеМного красиви, вкусни и цветни предложения - поздравления за теб и чаровната ти помощница,
невероятни снимки, настроение и празнична пролетна атмосфера - благодаря за удоволствието!
Здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!
Светли празници и на теб, Дани! И още по-светли и радостни дни скоро :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки си направила и страхотна импровизация си сътворила в кухнята! Изглежда великолепен твоят козунак, а представям си какво ухание се е носило около теб :)
Поздравления, Дани! Усмихната седмица!
Надявам се това настроение да не те напуска скоро - от тази страничка струи светлина, и доброта, и пробуждащи аромати :) Надявам се празникът ти да е бил светъл и усмихнат!
ОтговорИзтриванеКозунака, снимките - всичко е разкошно направено, подредено и снимано.
ОтговорИзтриванеЧестито Възкресение Христово със закъснение, Дани.
Бъди жива и здрава, ти и цялото ти семейство.
Усмихната седмица!
Tudo muito lindo e inspirador. Ameia cesta de flores. E também o delicioso bolo, aqui na colonia alemã eles fazem muito e é delicioso, estou levando a receita.
ОтговорИзтриванеBjos tenha um ótimo dia.
Дани,дори в кадрите се усеща приповдигнато чувство покрай твоите трепети!Толкова красиви снимки,цветни,ярки,напълни ми очите!Правиш невероятни козунаци,моите искрени поздравления ,страхотни са!
ОтговорИзтриванеС пожелание за прекрасни пролетни дни!
Голяма, голяма ... много голяма прегръдка за всички оставили своя мил коментар на моята страничка :) <3
ОтговорИзтриванеСветли и цветни пролетни дни момичета!
Благодаря ви че бяхте виртуално с мен и на този празник!
Прекрасни сте!
Е, че вие там местна боя нямате ли, че до нашенската опря? И още не си баба, но откривам много потенциал в теб да си страхотна баба;)
ОтговорИзтриванеКозунаците са страхотни- изглеждат много добре и кой знае- догодина може рецептата на баба Дани да опитваме и да халим дружно;)
Поздравче, Дани!
Ами те яйца не боядисват испанците Марте :) имат сладкарски бои, но аз заложих на българските и не знам дали не сгреших ... не останах много доволна, но минало свършено вече.
ИзтриванеА потенциала за баба ще видим колко е на лице ... не остана много време :) надъхвам се :)
Прегърни се, че съм много на далече ;)
Без малко да пропусна тези чудни козунаци и невероятни снимки! Гушни рошавия! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ами ха де :) Благодаря ти Тили!
ИзтриванеРошавия го гушкам всекидневно и заради теб ;)
Прегръдка и от нас :)