Със сладкиши от подобно естество се заобичахме преди мнооого време … има няма вече 14 години.
Колко кила от него съм изяла, само аз си зная ;) Направо се бях пристрастила към вкуса му, но и хабер си нямах че му казвали чийзкейк, и ще ви кажа защо. Тук в Испания са си го кръстили “ tarta de Queso “ :)
Ама те испанците на всичко са си сложили техни си имена ... например, на "Mr. Proper" му казват "Don Limpio" … "Coccolino" пък са си кръстили “Mimosin” … "Creme Brule" също си има испанското име "Crema Catalana".
И още каквито и примери да давам … все тази ще си е.
И още каквито и примери да давам … все тази ще си е.
Кръщават си хората всичко как си им хареса :) Разликите са малки и не чак толкова съществени. А бе ... разнообразие да има ;)
И ако сте любопитни как ще прозвучи името на точно този сладкиш по испански, ще ви кажа ...
"Tarta con queso de cabra, miel y pera" … ама никъде не съм го яла, докато не го направих сама.
Рецептата му видях в блога на Ева Тонева още преди 3 години. От тогава до сега съм го и правила точно 3 пъти, та най на края се реших и да го публикувам … бавничко стават при мен нещата. Или не стига сладкиша до снимки, или пък не съм си харесала снимките за да го покажа … та такива ти ми работи.
То и сега без малко пак да му се размине, но … постарах се мъничко ( ама съвсем малко ви казвам), че се налагаше … така да го наречем.
Чийзкейк с козе сирене, круши и мед
Продукти:
500 гр крема сирене стайна температура
250 гр меко козе сирене
75 гр краве масло, меко
4 яйца
100 гр пудра захар
3 с.л. мед
2 ч.л. ванилов екстракт
ситно настъргана кора на 1 лимон
За пошираните круши:
3 средно големи круши
250 мл вода
250 мл сухо бяло вино
250 гр захар
пръчка ванилия
За основата:
240 гр брашно
200 гр краве масло, нарязано на кубчета
80 гр смлени бадеми
40 гр пудра захар
1 яйчен жълтък
Начин на приготвяне:
Застелете с хартия за печене дъното и стените на форма с подвижен борд и диаметър 23 см.
В блендер смесете брашното, кравето масло, бадемите и пудрата захар.
Добавете яйчния жълтък и 20 мл студена вода.
Продължете смесването им до образуването на тесто.
Извадете го на леко набрашнена повърхност и омесете.
Разстелете го на дъното на формата.
Охладете за 2 часа в хладилника.
Загрейте фурната до 175 градуса.
Печете основата до светло златисто - 30-40 минути.
Смесете до хомогенност двата вида сирене, кравето масло и яйцата.
Добавете захарта, ванилията, меда и лимоновата кора.
Залейте основата и печете чийзкейка още 30-40 минути.
Охладете десерта за 2 часа на стайна температура.
Измийте, обелете и почистете от семената крушите.
Поставете в огнеупорен съд водата, виното, разрязаната пръчка ванилия, захарта и крушите.
Поставете върху тях хартия за печене, направете 2-3 разреза в нея.
Загрейте сместа до кипене, намалете огъня и варете на тих огън 15-20 минути.
Отцедете крушите, охладете ги, нарежете като ветрило и ги подресете върху чийзкейка.
Поръсете с леко запечени филирани бадеми, полейте с мед и поднесете.
Днес Слънце и слънчоглед направи точно 4 години от първата си публикация. Един вид си имаме празник … фиеста ;) а фиестите се подслаждат със сладкиш. С много публикации не мога да се похваля, но пък много си го харесвам блогчето. Радвам се че съм го създала и ще оставя нещо от себе си за децата и внуците си един ден ... вече когато мен ме няма.
Тук съм себе си … искам такава да ме запомнят. Ще се постарая да пиша и показвам неща които са ми харесали и за напред. Казвам неща а не рецепти, защото блогът ми не е вече само кулинарен както се вижда и то осезаемо в последната година. И кулинарни публикации няма да липсват … надявам се всеки който наднича при мен да открие нещо за себе си.
Разрез на сладкиша не успях да заснема, за което се извинявам! Малко го и попрепекох, че за това и е толкова зачервен :) Но когато отново го направя, ще добавя и снимка как изглежда отрязан. За сега ще се задоволите с красивите снимки на Ева и тези които успях да направя аз малко преди залеза на Слънцето. Но рецептата спазих дословно, че и даже копирах продуктите и начина на приготвяне от нейния блог.
И по случай празника … пожелавам на всеки случайно или нарочно преминал от тук здраве! А на себе си … да бъда малко по-организирана и вдъхновена за напред!
Честит четвърти рожден ден Слънце и слънчоглед!
-А ти Роки да кротуваш ... още малко и ще дърпам твоите уши вместо тези на Мики Маус ;)
Симпатяги! Ами правилно си кръщават нещата както им харесва. И ние трябва да започнем, че с тази транслитерация е малко смешно на моменти. Защо ястието да е касерол, бар, уопий и още куп непреведени думи.
ОтговорИзтриванеДани и честит празник на блога! Много е хубаво местенцето и не само за внуците :) Споделяш много красиви снимки и в тях има толкова много домашен уют. Първо Роки ги огряваше, а сега и малкия голям мъж! Да расте палав и много здравичък, пък Роки да се пази :)
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина, Дани! Напоследък не пиша коментари, чета си тихо и кротко и се радвам, но тази публикация, както много други твои, ме развълнува и докосна сърцето ми! Желая ти много здраве, много поводи за вдъхновение за да ни радваш с блога си! Нека има много поводи за празници, да не смогнеш да пишеш за тях от радост и вълнение! Топла прегръдка от мен и успех!
Забравих да пиша за чийзкейка, унесена от емоциите! Прекрасен е, не съм правила с козе сирене, ще опитам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасен празничен десерт....,а и не съм очаквала да не се представиш достойно за идеалната домакиня която си,Дани!
ОтговорИзтриванеРецептата си я запазвам и благодаря за тези четири години!Всяка твоя рецепта и всяка твоя снимка са удоволствие за сетивата ми!Малчо е станал "голям"мъж,целувки:)!
И аз веднага се заобичах с твоя сладкиш, Дани! Великолепно изглежда! Честит рожден ден на това вкусно местенце! А малкият сладур е невероятно порастнал!
ОтговорИзтриванеЧестит празник на слънчевото ти и вкусно място, Дани!
ОтговорИзтриванеИ сега не изневери на прекрасните снимки :)
Чудесен сладкиш!
Прегръдки!
Честит празник на най-слънчевото кътче сред кулинарите!
ОтговорИзтриванеВинаги съм се възхищавала на чудесните снимки и хубавите ти публикации, Дани!
И отново ни подслаждаш с чудесен сладкиш!
Благодаря ти!
Бъди здрава и винаги усмихната!:)
Поздрави!
Хубаво е, че те има, Дани и че можем да се радваме на всичко, споделено от теб. Честити 4-ри години на блога! Продължавай да вдъхновяваш и да запълваш страниците на слънчевото си място с красиви снимки, вкусни рецепти и много настроение. Бебо е прекрасен! :-)
ОтговорИзтриванеЛучия, Сонче, Миленка, Йоли, Дани , Хриси, Дани,
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви момичета за хубавите думи, за хубавите пожелания, за емоцията когато чета коментарите Ви, за това че и Вас ви има!
Поздрави, целувки, прегръдки и една голяма слънчева усмивка от мен за всяка една от Вас :)
Дани, честита ти годишнина на това прекрасно, толкова позитивно, цветно и вкусно местенце! Бъди здрава и вдъхновена!
ОтговорИзтриванеПрекрасен чийзкейк- сочен и ароматен! Виждам че Роки си е намерил другарче за игрите! Представям си каква веселба ще бъде в скоро време у вас :)
:) Прегръщам те Бети!
ИзтриванеЧестит празник и от мен, мила Дани! Тук винаги е толкова пъстро, уютно, топло и разбира се вкусно! Много сладки неща виждам на снимките, едно от които е този невероятен сладкиш! Веднага ме грабна рецептата! Благодаря, че я сподели! щастлива и усмихната 2016-та година!
ОтговорИзтриванеЗаслугата за сладкиша е на Ева сладуранке ... аз само я копирах ... и мен ме грабна от първия миг :)
ИзтриванеПрегръщам те!
Дани, слънчева Дани! Честити 4 годинки на твоето топло местенце! Радостт за душата е, когато съм при теб, да знаеш! Здраве, сили и вдъхновение ти желая! И най-прекрасните усмивки от малкия сладкиш! Не знам кой сладкиш от всички в публикацията ти е по-хубав, всички. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки най-сърдечни!
Прегръщам те и аз слънчева Гери :) Благодаря!
ИзтриванеЧестита годишнина на това слънчево местенце, Дани!Винаги с най-голямо удоволствие и интерес го посещавам и се наслаждавам както на интересно поднесените публикации, така и на невероятните снимки!
ОтговорИзтриванеСтрахотен и изкусителен чийзкейк! Супер комбинация са крушите и ароматните съставки!
Силни прегръдки, мила!