Фенхел или така нареченият още "коренов копър" е средиземноморски копър със силно удебелен корен.
В Испания фенхелът е част от обичайните зеленчуци. Използва се за салати, супи, рибни ястия и задушен в различни блюда и гарнитури.
А бе гледам го аз как се мъдри сред зеленчуците този корен и се чудя как го готвят испанците и дали е вкусно това нещо ама никога не съм си купувала. Питам продавачката какво готвят с него? И като ми каза … ами риба, салати и супи … реших да го пробвам и аз. Еййй … преоткрих вкуса на нещо което страшно много ми допадна ви казвам :) Направих с него рибена чорба. Ароматна, вкусна, сгряваща душата, и първо ще възкликна:
- "Господи … това нещо човек трябва да го вкуси поне веднъж в живота си!” … но … само ако обича риба и вкуса и аромата на копър разбира се. А как се вързва вкусово с най-обикновена доматена салата … няма да ви казвам. Просто я направете и сами ще разберете.
Правя си аз редовно рибени чорбички, че са любимите на сина ми. Все ме пита как я правя и ме кара да напиша рецепта в блога за нея. Ама какво да пиша за някаква си чорба … вода, зеленчуци и риба?
Обаче след последната чорбичка която направих, нямаше как да не споделя вече. Тотално променен и вкус и визия се получи. Чак и на мен ми се прииска да я снимам че и да пиша как съм я направила :)
Първо да кажа, че съм я правила със всякакъв вид рибно филе без кости, но най-вкусна се получава с риба треска. Когато съм нямала праз, съм готвила с лук … но праза е за предпочитане … по вкусна става с него.
Ами … купувайте риба, моркови, праз и фенхел и слагайте тенджерата на котлона. След 20-30 минути ще имате най-вкусната рибена чорба която сте правили някога ;)
1 стрък праз
2 моркова
2 домата
1/2 корен фенхел
50-60 мл. зехтин
2 яйца размер L
литър и половина вода
сол и черен пипер на вкус
сока от 1 лимон
Слагате водата в тенджера на котлона.
Почиствате и нарязвате праза и моркова. Праза на полумесеци, моркова на кръгчета.
Корена фенхел нарязвате като лук на ситно и заделяте зелената част за най-на края.
Доматите почистени от ципата и семките нарязвате на кубчета.
Когато водата заври се прибавят всички зеленчуци и мазнината и варим 10 мн. на умерен огън.
Прибавят се рибените филета. Може да са и току що извадени от камерата на хладилника.
Когато супата заври отново, оставяме да къкри на много тих огън още 10 мн. под капак.
Овкусяваме със сол и смлян черен пипер
Изваждаме филета и разкъсваме на хапки.
Разбиваме леко яйцата. Ама съвсем леко … колкото да разкъсаме жълтъка и на тънка струя като разбъркваме с вилица наливаме в супата. Трябва яйцето да стане на парцали … да се пресече и свари.
Спираме котлона и прибавяме рибата и зелената част нарязана на ситно от корена фенхел.
Прибавяме сока от лимон и сервираме.
Топли и сгрява всички сетива.
После чувате …. ммммм …. страшна е …. какво има в нея? Кажи как я направи? Трябва да ме научиш как се готви тази чорба! Извикай ме следващия път да гледам 😉
Обичам те синe ❤️
Ям риба, но някой да ми я сготви :) Копър - не! Но и друг път съм казвала - изкусителка си ти, може и да се пробвам да направя нещо такова за някого ;)
ОтговорИзтриванеТи му измий тенджерата Роузи ;) ... той ще я сготви :)
ИзтриванеШегувам се разбира се :) Много сте ми сладки и двамата! Поздрав с голяма усмивка :)
Гоголина,
ОтговорИзтриванефенхелът е вкусен и суров в салати.Но неговият вкус няма нищо общо с вкуса на копъра.По - скоро се доближава до вкуса на резенето и ментата.Вкусен е наистина много, но за тези, които харесват този аромат.Лично на мен ми харесва.
Поздрави !
Признавам си без бой Ели ;)
Изтриванедори и не знам вкуса на резенето ... аз до скоро и с копъра бях на Вие ... но явно с годините и вкусът ми се е променил :)
Това нещо, каквото и да е си е страхотен зеленчук и за салати и за супички! Вчера направих пилешка супа с него и беше чудесна.
Поздрави и от мен!
Невероятно изглежда! Непременно ще я направя! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПробвай Траянче и кажи дали ти харесва :) Невероятна е!
ИзтриванеНо непременно да махнеш семето на домата ... става бистра като сълза чорба :)
Прегръщам те!
Дани, толкова красиво и слънчево при теб! А тази супичка е точно на място! какво ли не бих дала да я опитам в тази обстановка с такава компания :) Прегръдка!
ОтговорИзтриванеДа ... беше слънчево Люска ... ама днес вали ;)
ИзтриванеПоздрави сладуранке!
В тази малка купичка си събрала толкова много съблазън......
ОтговорИзтриванеХа ха ... съблазнителка :) Много ми хареса!
ИзтриванеПрегръщам те Миленка!
От толкова красоти, дето си наредила да гледаме, хич и не прочетох за супата, Дани. Замечтах се за лятото дори. И за твоята компания! :)))
ОтговорИзтриванеНе съм любител на рибени супи, но твоята изглежда повече от разкошно,а и треската е сред най-любимите ми рибки, особено филенцето ѝ, така че ми стана любопитно как я готвиш и отивам да чета нагоре.
Усмивки и топли прегръдки ти пращам с пожелание за вълнуващ уикенд, Дани!
Ти прочети рецептата Ирме ... и като я направиш, ще станеш любител ... повярвай ми! А и щом точно вкусът на треска ти допада ... ще ти стане любима ;)
ИзтриванеТвоята компания и за мен е празник :)
Прегръщам те!
Дани, обичам финокио, или фенхел :)
ОтговорИзтриванеИ най-добра е комбинацията му с риба.
Правила съм и гратен, а и много хубава салата с портокал,
рукола и настърган пармезан!
Снимките ти са трепач!
Сърдечни прегръдки!
Ето кой познава този корен по-добре от мен :) Аз до сега май все съм го пренебрегвала.
ИзтриванеБлагодаря Дани! И аз те прегръщам!
Много вкусно ми изглежда, Дани! хапвала съм рибена чорба преди почти 20 години, когато дядо ми беше жив, бог да го прости. Правеше я божествена, с няколко вида речна, дунавска риба. Уви, от тогава не съм. Ще пробвам с добавка от фенхел.
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка!
И аз те прегръщам Габи :)
Изтриванемного яки снимки! на всичко: и супичката, и плажовете ви.
ОтговорИзтриванеАз съм онези, дето обожават копър, ма на мен вкусът на фенел ( така съм го разбрала на БГ преди време без "Х"-то и вече не знам как се казва) не ми е съвсем копъров. Да не кажа, че на мастика ми бие;)))
Заинтригува ме стази супа. Явно е наистина добра комбинация, която аз не съм опитвала;)
То май повече от 2 имена си има този корен Марте ... но както и да се казва ... вкусно си беше :)
ИзтриванеБлагодаря за "яките" снимки! Май съм улучила настройките :) и на мен ми харесаха ;)
Така... правих я, мъжът ми те споменава всяка вечер и ме кара пак да я правя. благодаря, Дани, чудна беше. хубав уикенд!
ИзтриванеИ мен пак ме карат да я правя Марте :)
ИзтриванеА със мъжът ти явно си имаме едни и същи вкусови предпочитания ... много ме зарадва :) Поздрави и за теб и за него!
Много бързо се навих, отминавам го този зеленчук, защото рядко се сещам за него, но като има някой да ти покаже нагледно, ей на! Прегръщам те много! Великолепни снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Павлинка! Никога не е късно да го пробваш :) ей ме мен на ... след колко години го преоткривам ;) Поздрави!
ИзтриванеПренесе ме в лятото, на морето, на плажа, замириса ми на средиземноморие, усетих едно блаженство, а и ти подсили усещането с тази супичка. Благодаря ти за удоволствието! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДани,още във ФБ ми хвана окото от раз и сега пак скролвах и те четях така унесена!Страхотно ми звучи рецептата и непременно ще я приготвя!От много време се каня да направя рибен чорба,а резенето вече знам от друг опит,че ми допада и много си подхожда с морски дарове.Предварително благодаря за споделената рецепта,добре,че имало кой да те подръчка у дома :),за да я снимаш и напишеш и на нас !Целувки за цялото семейство!
ОтговорИзтриванеЧакай, чакай, при вида на мореееее, и то на такива страховито прекрасни снимки, забравих и за супата, и за фенела, и за рибката. Така ми се прииска да съм там...
ОтговорИзтриванеСега за супата - чудесно звучи, имала съм аз няколко срещи със зеленчука - допада ми, на салата с парченца лимон и зехтин само. Май и в една супа слагах. А треска не съм опитвала, знам ли защо. Но ме заинтригува да опитам.
И да вземеш да научиш младежа как се прави супа. У нас рибена само аз ям.
Благодаря ви Кате, Роси, Весе!
ОтговорИзтриванеСлед вече по-честата консумация на този корен, искам на всички да кажа, че наистина по вкус няма нищо общо с вкуса на копър въпреки името си "коренов копър". По скоро има вкус на анасон, но е толкова хрупкав и приятен в салати, че у дома вече всеки път като правя прясна салата ме питат има ли в нея фенхел :) а когато отивам на зеленчуковия магазин ме подсещат да не забравя да купя ;)
Благодаря на всички за милите коментари и за времето ви което сте отделили за тях!
Поздрави и щастливи дни!
Сготвена и одобрена от половинката! И стана бързо и лесно!
ОтговорИзтриванеМного бързо и лесно се готви Роузи ... радвам се че ви е харесала супичката :) Поздрави!
ИзтриванеДани, страшни, страхотни снимки- плажовете са невероятни и супата разбира се! Не съм готвила фенел. Правя само салати с него. Има много лек анасонов/резене аромат и ми харесва в салати. Ще пробвам и в супа. У дома много обичат рибена чорба .
ОтговорИзтриванеИ аз не бях готвила с този корен Бети, но вече редовно си го купувам ... а в салатки е чудесен. И да има много лек анасонов привкус който явно много ни допадна :)
ИзтриванеБлагодаря за "страшните и страхотни снимки" :)
Поздрави!
Дани, страхотни снимки, само поздравления заслужаваш! Толкова пъти се каня да пробвам фенела и по твоята рецепта, ама все не сколасвам. У дома също го консумираме с риба, но не на чорбица, ама до снимки не е стигнало...Връщам се пак нагоре да гледам пустите плажове и мечтая! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Игличе!
ИзтриванеАми ... снимай де! Давай и други предложения с фенела! Ще пробваме :) Прегръдка и от мен!
it looks so yummie! i love fennel. have you ever tried caramelized fennel out of the pan?
ОтговорИзтриванеx
dahi