петък, 31 януари 2014 г.

Руло "Стефани" и бадемите цъфнаха


Не се шегувам ... бадемите цъфнаха :)
Снимките са пресни ... пресни и слънчеви! Не мога обаче да кажа същото за снимките на рулото:(
Виж, те поотлежаха доста ... без малко и плесен да хванат :)
Но не си мислете че Пролетта е дошла. Не ... Зима е още, студена и мокра, за разлика от Зимата в България, която е много студена и снежна :) 

Но след като нямам снежни снимки, ще ви покажа малко разцъфтели бадемови клонки и дано на тези които им е студено, да си помечтаят за слънчевата и цветна Пролет, и от моите снимки им стане по-топло на душата :)







А някой знае ли коя е Стефани?
Аз не зная ... обаче е много готино някой да ти кръсти подобна вкусотия!
Прави се бързо, не висиш дълго време в кухнята, красива храна за по-тържествени случаи ... и няма спор ...
вкусно ... наистина вкусно!
А някой правил ли е скоро руло "Стефани"? Ако не е ... нека си достави това удоволствие! 


Всеки си има предполагам своя тайна за тази класика в жанра ... за да стане рулото наистина руло, да се реже без да се пръсне каймата и не на последно място да остане удоволствието от вкуса на добре приготвената храна.
Днес искам да споделя моята рецепта за идните поколения :




Когато съм планирала да го направя, първото и най-важно нещо за мен е да си купя качествена кайма.
В магазина я мелят пред мен с подходящо за целта месо ... 60% телешко и 40% свинско.
Хляб не слагам, и повярвайте щом каймата е качествена- никога не ми се пръска или пък да се стопи на половина.
От 1 килограм ми излизат около 12 резена които са напълно достатъчни за да нахраня 6 човека.
Рулцето е прилично на големина и изпълва подноса. 
А поднесено с подходяща сезонна салатка си е направо гурме :)



Руло Стефани

1 кг. кайма смес телешко 60%-свинско 40% 
1 глава лук 
1 яйце и 1 жълтък
магданоз и прясна мащерка
чубрица
сол и черен пипер на вкус
щипка кимон


За плънката
4 твърдо сварени яйца
2 сварени моркова нарязани на ивици
100 г. кисели краставички( ако са големи се нарязват на ивици по дължина)

и за намазване на рулото

галета
1 белтък
зехтин
настърган кашкавал



Начин на приготвяне


Лукът се нарязва на ситничко, свежите подправки също, и заедно с яйцата се прибавят към каймата, която се омесва старателно и се оставя на хладно поне половин час.
Върху прозрачно домакинско фолио се разстила готовата смес с дебелина около сантиметър- сантиметър и половина, като се оформя на правоъгълник.
По средата на правоъгълника се слагат яйцата, сварени и обелени и около тях морковите и краставичките.
С помощта на фолиото се затваря рулото като се повдига фолиото от двете дълги страни и притиска с ръце за да полепне каймата по плънката и да изкараме въздуха, ако има такъв. Заглажда се добре. От страни също затваряме, като внимаваме да не се вижда плънката.
Прехвърля се в подходящ съд намазан с мазнина,който е добре да е правоъгълен и с дължината на рулото.
Издърпва се найлончето, като се внимава да не се развали формата му.
Намазва се с белтъка и се посипва с галетата. Полива се със зехтин и в съда се налива малко водичка (едно пръстче само).
Съдът се покрива с алуминиево фолио и се поставя в загрята фурна на 180º.
Пече се 40 мн. и се премахва фолиото, след което се допича още 10 мн. поръсено с настъргания кашкавал, или до приятен загар.





И хайде сега да си гледаме в паничката ....


без да гледаме какво си хапват хората на масата :)


Хубава последна януарска вечер на всички и още по хубав малък Сечко!

40 коментара:

  1. Сладка муцунка :)...и как краси всичко щом се появи:)! Ама няма ли за него парченце от рулото ...не е честно така :)!
    И аз мечтая за зима, Дани, а в градината едни маргаритки цъфнали и цялата побеляла ...де да беше сняг....
    Много са красиви бадемовите цветове, а рулото изглежда перфектно!
    Прегръдки и хубав уикенд, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно или не, жал не жал ... няма за него Ив :( Докторът забранява!
      Ами ще си гледаме маргаритки вместо сняг и така, какво да се прави? Съдба!
      Поздрави миличка!

      Изтриване
  2. Ама толкова е изразителна последната снимка! Вкусно и красиво - кой би устоял? Това е едно от нещата, което никога не съм правила (както и супа топчета), но скоро ядох и ще споделя твоя начин с домакинята ни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не мога да повярвам пък ... супа топчета си правя у дома поне веднъж седмично и всеки път я разнообразявам като и добавям по някой зеленчук за да е различен вкусът и ... и сега ми даваш идея да и направя снимки и да пусна публикации че в блогчето ми липсват супички Роузи!
      Благодаря!

      Изтриване
    2. И аз... предварително... за рецептата :)

      Изтриване
  3. Дани, ако искаш вярвай, точно това вечерях днес. Ама не от мен приготвено... Вече си имам оправдание защо в блога ми има основно десерти. Ами, като друг готви основното, на мен остава сладичкото за завършек. Какво да се прави...
    Както и да е. Исках да кажа, че рулото ти е перфектно! И макар да не обичам много-много това ястие, след твоите снимки и след днешната вечеря май ще заобичам. :)
    Поздрави най-сърдечни, мила Дани! И да нагушкаш този мъник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гушкахме се с мъничето Гери :) Пращаме прегръдка и на теб мила!
      И аз не правя често рулото, но пък моите момчета много го харесват ... може би за това :)

      Изтриване
  4. Дани, зеленото в снимките ми идва добре, както и това вкусно руло, плюс милите очички на Роки :) При нас е снежна и студена зима, почти не мога да възприема красотата на цъфналите бадеми, замръзнала ми е фантазията :) Но ти благодаря за споделената рецепта, емоциите с малкия сладур, който много обичам, когато се появи в публикация и изобщо за цялата красота! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Милата ... страшен студ е зная!
    Искаше ми се да не прозвучи егоистично публикацията ми с тези пролетни снимки ... но и тук вечерите са много студени а вятъра прави усещане за ниски температури, и като видях нацъфтелите бадеми, не повярвах че е истина ... а и дъждове валят през ден и цветовете може да се похабят от него и за това си ги наснимах. Не ми се искаше да пропусна момента!
    Макар и със замръзнала фантазия ... благодаря ти за топлия коментар Слънце!
    Желая ти топли почивни дни и ти пращам топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за удоволствието и настроението...
    Страхотно предложение за руло и невероятно усещане за свежест, пролет и красота.
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз благодаря Дианка!
    Уютен и топъл уикенд мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Как красиво само са цъфнали бадемите и как добре си запечатала красотата им! Това пухче е толкова сладко, че без него снимките няма да са същите. :))) Рулото изглежда божествено вкусно, Дани! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Опитах се Дани ... колкото са ми фотографските умения :)
    но съм убедена че цъфналите клонки ще изглеждат божествено през твоя поглед и обектив!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах, напълни ми душата с тези снимки! Каква красота е бадемовият цвят! Тази година си засадихме дръвче, дано издържи на нашият климат. А това бонбонче сладко с това кокетно палтенце, да го разцелуваш от мен, много обичам като ни показваш негови снимчици. Прегръдки, мила, рулото е прелест, много красиво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Катенце!
      Дано издържи на тежките зимни студове дръвчето :)
      Аз палми си бях засяла в двора ... две зими издържаха и на третата умряха :(
      Но бадема мисля че ще издържи!

      Изтриване
  11. Как така са ви цъфнали бадемите посред януари, Дани!? Много е красиво!!! Тук и кокиче не е изболо, хем не може да се каже, че има зима. Обилно окъпани от дъжд, ти днес направо ме стопли! :) А и с това домашно руло Стефани! Съвсем благичко и уютно ми стана :)
    Прегръдки за теб и пухчо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами така ... и аз това се чудя Тики :) Средиземноморие е това :)
      Два дни слънце да грее и на плажа даже ще видиш да се пекат туристите :) Блазе им на хората!
      А пухчо е много прегърнат тази вечер :)

      Изтриване
  12. Любимо руло, чудесно е станало! А при теб е луда пролет:)

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, благодаря ти за тези толкова красиви пролетни снимки! Зимата наистина ми идва в повече :) Не се виждат вече кокичетата, скриха се и теменугите ми...Всичко е бяло, бяло и много студено.
    Руло Стефани правя доста често и по същия начин като теб, понякога слагам моркови от туршия, които нарочно оставям за целта цели-май единствената туршия която правя е тази- моркови и карфиол. Кисели краставички също и едни печени/пърлени чушки-от тях в огромни количества-не сядам без люто на масата. От нещата приготвени с кайма много често почти през седмица-супа топчета и руло Стефани си искат у дома.
    Снимките на рулото са страхотни. От известно време го правя във форма за кекс- по-бързичко, пак се запича добре и отстрани. Единствено кашкавал не слагам - заради рязането после, а и каймата е достатъчно мазна.
    Едно гуш и на малкия сладур!
    Още веднъж прекрасни и много уютни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А на мен най-хубавите ми спомени са все от зими с много сняг Бети ... и толкова много ми липсва тук!
      Моят асортимент с кайма е малко по разнообразен, но да видим дали ще смогвам всичко да публикувам:) Нещо не се спогаждаме с времето :(
      А снимките ми с рулото ги правих една вечер на луминесцентна светлина в кухнята, та за това се чудих дълго време дали да го публикувам, но накрая се реших и както изглежда май не съм сгрешила :)
      Много благодаря че намина Бети! Поздрави!

      Изтриване
  14. Гоголина, аз съм от обичащите зимата и понеже тя закъсня тази година, допускам, че още месец-два ще и се радвам;) Ама като ти гледам бадемите, малко ме е яд честно. Искам и аз бадеми на дръвче;)
    Рулото си е класика и то от най-добрата! Правя често и не ми се пука, а децата лапат като не видели;) Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се коси Марте и у ваше село ще цъфнат бадемите :)
      А ти си готено мамче ... щом честичко приготвяш на малките муцунки тази вкусотия!
      Поздрави и ... дълга зима ... и сняг да има :)

      Изтриване
  15. Дани, сгря ми измръзналата душица с тези красиви цветове и апетитното рулце. Толкова желаех сняг, а сега си казвам -"Внимавай какво си пожелаваш!", но поне се надявам да е изтребил вирусите. Поглеждам и аз като Рошко и отивам да приготвям трапезата....че си ми далеч!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много в важно да се приготви трапезата Иглика ... много :) Гладно не се стои :)
      Желая ти един по топъл месец февруари!

      Изтриване
  16. Дани, много красив снимки, напълниха ми душата. Рулото е страхотно, любимо и със сигурност е вкусно. Поздрави и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Ах че е сладък мъника! И винаги с прекрасна прическа :) На разходка при цъфналите бадеми! Чудесни снимки, Дани! А рулото е толкова апетитно, трябва и аз да го пробвам с един жълтък допълнително.

    ОтговорИзтриване
  18. Ох ... Лучия, сега като се върнах да видя къде е този "жълтък допълнително",
    и видях че съм пропуснала да напиша че белтъка е за намазване на рулото :)
    Така е като бързам и не проверявам какво пиша :)
    Благодаря ти за коментара и за "тънкият жълтъчен" намек :)

    ОтговорИзтриване
  19. Корекцията вече е направена ... с белтъка намазвам рулото а жълтъка да не става зян го прибавям към каймата ... ей така за разкош и малко повече калории :)
    Радвам се че снимките ми са ти харесали :)
    Поздрави Лучия с пожелание за прекрасен месец февруари!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани и аз обичам рулото точно така, както ти си го приготвила! За съжаление взехме да не слагаме моркови и кисели краставички, защото внукът не ги харесва. така че ще си взема едно парченце!
    Наслади ми се душата на прекрасните ти снимки! Много цветно, много пролетно!
    А на моят любимец това палтенце да не е за Коледа и Нова година?! :)
    Гушни го сииилно от мен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Тили!
      Палтенцето на Роки е купено за зимата, не е специално коледно, нали все го подстригваме та да не му е студено като излизаме на разходка :) А е червено защото нямаше други цветове :)

      Изтриване
  21. Дани, да казвам ли и аз колко вкусно ми дойде това предложение с рулото? :) Такова ястие винаги е добре дошло, пък и да не знаем коя е Стефани :) Но със сигурност е била готина :)
    А бадемовите снимки засилват усещането за прекрасна пролет, която още малко - и ще е тук! Чудесни са!
    Сърдечни поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се Албенка ... скоро ще е Пролет на всякъде :)
      Топъл поздрав и от мен!

      Изтриване
  22. Дани,имахме нужда от тези разцъфнали бадеми в това студено време,благодаря ти!
    Нашата малка кучинка хич не иска да стъпва на снега :) .
    А ястието ти е страхотно приготвено!
    Отдавна не съм го правила,благодаря за подсказките!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А миналата зима като си бяхме в БГ ... Роки не можехме да го приберем като заваля сняг ... заравяше муцунка в преспите и много се кефеше :) Чудесен спомен ни остана! Той за първи път видя сняг ... тук няма как да види такова нещо :)
      Хубави почивни дни и на теб Роси!

      Изтриване
  23. Дани, миличка това е едно толкова популярно ястие, а каква емоция предизвиква и как те пренася в света на блаженството (особено като видиш тези прекрасни снимки - нищо, че са правени на луминисцентно осветление)!! И как може да се издържи да не се гледа в чиниите на хората, като е толкова вкусно,а?
    Виж цъфналите бадеми са друго нещо, честно казано събуждат малко завист :$, но пък напомнят, че няма да минат някакви си 28 дена и при нас ще се появят цъфнали клонки :)! С нетърпение чакам този момент! Поздрави и прекрасна вечер, миличка!! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  24. Дани, не знам кога ще публикуваш онова крушово съвършенство, което видях при Лучия, но съм във възторг и бързам да ти пиша колко много, много съм очарована! Прекрасен десерт си направила! Вкус! цвят! Визия! Снимки! Всичко е чудесно!

    ОтговорИзтриване
  25. Миличка Бети, благодаря ти за възторжената емоция :) Публикацията за крушовото съвършенство е вече на линия :)
    Ядосвам се обаче със снимките :( Вече половин час се мъча да ги наглася и все едни бледи и избелели излизат при мен, а при Лучия ги гледам са точно като оригиналите. Странна работа ... озадачена съм ...

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.