вторник, 18 февруари 2014 г.

Мини тарти с крем Каталана и крушa на гости на "Gingerylemon"


Има неща които се запомнят с приятни емоции и много положителен заряд :)
Лично мен, такива моменти ме топлят дълго време след това и си спомням с умиление за тях.
Днешният ден също ще остави приятен спомен в една гънчица на мозъкът ми, защото съм отново на гости :)
Приех с огромна радост поканата на Лучия :)
Познавам това момиче, единствено и само от публикациите и в блога и коментарите и при мен.
Усмихнато и лъчезарно , запазило детското в себе си :) радва се на живота и умее да се удивлява и наслаждава дори и на онези дребни неща, които възрастните подминават.
На въпроса ми какво да и наготвя ... сладко или солено? :) тя ме остави сама да реша. Каза че не отказва нито от сладичко нито от солено :) То и аз така :) Обаче ... реших да не натоварвам много и без това натежалите вече от толкова много фиести тела и да премина директно на десерта ... дааа ... Нека си подсладим живота! :)
А за десерта който днес направих специално за моето гостуване ще кажа само едно: ... ако вашият плод е круша и обичате крем ... то значи сте на правилното място и в подходящото време!


Тези блого-гостувания, макар и виртуални били много емоционални ви казвам :)

 

Мини тарт с крем каталана и круша

Един нежен и изискан десерт, който се приготвя бързо, и с тази задача може да се справи дори и най-неопитния кулинар ... но много успешно би  изненадал с поднасянето му, както своето семейство, така и очаквани  мили гости.
Надявам се да се хареса на моята домакиня и на всички които посещават блога и :)




Продукти за 4 десерта

Лист много листно тесто 
4 круши
2 звездички анасон
700 мл. вода
200 гр плодова захар

За крем Каталана

300 мл. прясно мляко
4 с.л. нерафинирана захар
1 с.л. лимонова кора
1 пръчка канела
2 жълтъка
2 с.л. царевично нишесте

Трябват ви още 1 жълтък за намазване краищата на тартите
бяла захар за поръсване на крушите
още 2 звездички анасон за украса
и свежи листенца мента


Начин на приготвяне в 3 стъпки.



Поширане на крушите:

Обелете крушите и почистете семената им като си помагате с малка чаена лъжичка.
Кипнете водата със захарта и анасона и варете в нея за 15 мн. крушите.
Извадете ги и ги поставете върху кухненска хартия да се подсушат.



За кремчето:

Кипнете прясното мляко със захарта, лимоновата кора и пръчката канела.
Разбъркайте жълтъците с нишестето и налейте на тънка струя топлото мляко от което вече сте отстранили канелената пръчка. Върнете на огъня и бъркайте докато се сгъсти кремът. Отстранете и го охладете.

Монтаж на тартите:



Изрежете 8 диска с помощта на ринг с диаметър 10 см и ги сложете слепени по 2 броя върху хартия за печене.
Ако многолистното ви тесто бухва много при печене, можете да изрежете само 4 диска.
Върху всеки диск с помощта на сладкарски пош шприцовате крема, като оставяте по 1 см. борд без крем, който после намазвате със жълтък. 
Крушите нарязвате спираловидно с нож и внимателно поставяте върху крема.
Печете в загрята фурна 15-20 мн.
На края посипвате крушите със захар и запичате на грил до карамелизиране на захарта или с кухненска горелка.
Поднасяте както топли така и охладени.
А за разкош ... сложете звездички анасон и свежа мента :)
Идея с малко промени.




За мен беше огромно удоволствие да бъда твой гост Лучия!
Бъди здрава! Бъди усмихната! Бъди себе си!


48 коментара:

  1. Удоволствието беше и за мен, Дани! Много красиви снимки и запомнящо се сладко гостуване!
    Изпращам ти една голяма, голяма прегръдка с пожелание за хубава вечер! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ив!
      Запомнящо се, сладко и емоционално гостуване наистина :)
      Слънчева прегръдка и за теб мила!

      Изтриване
  2. От тук усещам колко ароматно ухае десертчето, браво за вкусотията! Обаче крушите не разбрах как да нарежа спираловидно, може ли да обясниш още веднъж?
    Благодаря....:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм ... как да обясня Жани?
      Може би точната дума не е спираловидно а под наклон :)
      Както виждаш как е поставена крушата, с остър нож започваш от върха и под наклон с отклоняване на ляво а не отвесно прорязваш на равни резени. Резените да се държат само към дръжката на крушата а от долу да са свободни ... прорязани до края. И тя след като вече е сварена, е пластична и лесно се манипулира с нея за да се повие като спирала. Това е. Дано си ме разбрала!
      Благодаря и аз!

      Изтриване
    2. Сега те разбрах отлично, благодаря ти за десертчето :)

      Изтриване
  3. Красота, Дани! Не случайно си се кръстила Слънце и слънчоглед - и в крушовите тартички си вплела името си :)
    Изключително впечатляващо гостуване си направила!
    Искрени поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знае ли човек? Може би няма нищо случайно!
      Благодаря Албенка! Много мил коментар :)

      Изтриване
  4. Емоционални и много приятни! Усмихнат следобед, Дани! Много се радвам ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Радостта е споделена Слънце :)

    ОтговорИзтриване
  6. Отдавна не бях виждала нещо толкова красиво и слънчево! Страхотна си Дани!

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова слънце грее от тази публикация, Дани!
    И си представям аромата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Даниии, красота, красота, красота! Направо си ги изрисувала, сякаш не ръка ги е приготвила. Браво, много ти се радвам! И тези снимки... Ставаш все по-добра, има да се уча още много... :)
    Поздравявам те за гостуването, наистина са незабравими емоции. :) Хубава вечер желая и на теб, и на милата ти домакиня! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички се учим докато сме живи Гери :)
      И на мен понягога ми се получават снимките, понякога не, но имам много да се уча. Старая се ...
      но ако попитаме професионалист ... едва ли ще ме похвали :)
      Все пак ти благодаря! Много си мила а мен много ме радва това че всичко ти е харесало!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  9. Прекрасно е, Дани!Комбинацията от крем и плодове е вълшебна! Отново много красиви снимки! Чудесна презентация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Сонче! Чудесна комбинация е :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  10. Дани, невероятна красота и естествено - много вкусно! Чуден десерт си избрала за гостуването си при Лучия!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка и за теб Инче :)
      А твоят симпатяга да знаеш че и той си отмъкна резенче от едната круша, докато се правех на фотограф :)
      Голям смях падна :) Добре че вече бях приключила със снимките :)

      Изтриване
    2. Я го виж ти, разбойника! Трябваше да снимаш крадеца! :)
      Аз съм си направила папка с негови снимки и като ми домъчнее за моя, на твоя се радвам!
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Дани, невероятно изглеждат, толкова слънчеви и уханни, топящи се в устата, галещи небцето! Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. С удоволствие ще се подсладя, макар, че вече се насладих на тази приказна феерия от сладост и красота! Поздравявам те, Дани, невероятно гостуване! Толкова слънчева публикация, предаде и на мен от тези емоции, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подслади се Катенце! Ще ти хареса :)
      Прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  13. Две думи само - божествено фантастични!!! Онемях от гледката :))

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Федора!
    Поздрав с усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  15. Не мога да пропусна и тук да прегледам още веднъж фантастичната поредица от прекрасни кадри,още повече,че десертът страшно много ме впечатли-толкова красиво си го оформила,Дани!
    Пожелавам ти още много такива гостувания и радостни емоции!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Красота, голяма красота! Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  17. Изглежда божествено! Несъмненно и на вкус е такъв!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много нежен десерт се получи Роузи :) Благодаря ти!

      Изтриване
  18. Не знам какво да кажа, Слънчо - идва ми на устата само едно "Уау!" :)
    Подобен десерт правя със ябълки, но непременно ще опитам и твоят вариант с круши. Невероятни снимки! Браво! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай обезателно и варианта с круша Ирме ... ако ти харесва този плод разбира се!

      Изтриване
  19. Дани, взе ми ума. Красота и пак и красота, само това мога да кажа. прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз те прегръщам Таничка! Постарах се като за гости ... това е :)

      Изтриване
  20. Красота, Дани!!! Отвсякъде! Като нарязани с машина са тези спираловидни круши! Голямо чудене падна как точно си ги нарязала така, после прочетох обяснението ти в един коментар. Благодаря за прекрасната рецепта! :)
    Усмихната и спорна седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ми казвай сладуранке че и ти си се чудила как е нарязана крушата ... след всички вкусотии които си ни показала, едва ли това те е озадачило :) Пошегува се ... нали?

      Изтриване
  21. Дани, поздравления за поредното ти блестящо представяне! Истинско бижу са тези круши, снимките едни такива слънчеви и радващи окото! Всичко е пропито с тази положителна емоция, която блика от теб! Прегръдки, мила! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Драго ми е че ти е въздействала по този начин публикацията ми Снежи!
      Благодаря ти! Прегръдка и от мен:)

      Изтриване
  22. Онемях от красота, Дани,
    нежен и изискан десерт е прекалено скромно определение за тази фантазия...
    Благодаря за удоволствието и настроението, с което ме зареди, сърдечни поздрави и успешен ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за емоционалния коментар Дианка!

      Изтриване
  23. Дани, приготвила си нещо толкова красиво и ароматно, направо ти се възхищавам! И така поднесено...приказка!
    Страхотно усещане носят публикацията и снимките! Поздрави и усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Алекс! Много си мила!
      Прегръщам те :)

      Изтриване
  24. Дани, аз с нетърпение, още като видях при Лучи бързах да пиша ....в предния ти пост...но не виждам коментара.
    Много стилно, много красиво, чудесни снимки, толкова настроение носят тези малки бижута, които си направила!
    И вкусни, толкова вкусни!
    Браво!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  25. Видях миличка ... ама толкова си бързала че не си видяла даже къде си коментирала :)
    Там си е коментара ти, само че в публикацията за рулото "Стефани" :)
    Много ти благодаря и за емоцията и за реакцията и за искрените ти думи които много ме зарадваха!
    Казани от теб, наистина са стимул за мен :)
    Прегръщам те :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.