Има неща които се запомнят с приятни емоции и много положителен заряд :)
Лично мен, такива моменти ме топлят дълго време след това и си спомням с умиление за тях.
Днешният ден също ще остави приятен спомен в една гънчица на мозъкът ми, защото съм отново на гости :)
Приех с огромна радост поканата на Лучия :)
Познавам това момиче, единствено и само от публикациите и в блога и коментарите и при мен.
Усмихнато и лъчезарно , запазило детското в себе си :) радва се на живота и умее да се удивлява и наслаждава дори и на онези дребни неща, които възрастните подминават.
На въпроса ми какво да и наготвя ... сладко или солено? :) тя ме остави сама да реша. Каза че не отказва нито от сладичко нито от солено :) То и аз така :) Обаче ... реших да не натоварвам много и без това натежалите вече от толкова много фиести тела и да премина директно на десерта ... дааа ... Нека си подсладим живота! :)
А за десерта който днес направих специално за моето гостуване ще кажа само едно: ... ако вашият плод е круша и обичате крем ... то значи сте на правилното място и в подходящото време!
Тези блого-гостувания, макар и виртуални били много емоционални ви казвам :)
Мини тарт с крем каталана и круша
Един нежен и изискан десерт, който се приготвя бързо, и с тази задача може да се справи дори и най-неопитния кулинар ... но много успешно би изненадал с поднасянето му, както своето семейство, така и очаквани мили гости.
Надявам се да се хареса на моята домакиня и на всички които посещават блога и :)
Продукти за 4 десерта
Лист много листно тесто
4 круши
2 звездички анасон
700 мл. вода
200 гр плодова захар
За крем Каталана
300 мл. прясно мляко
4 с.л. нерафинирана захар
1 с.л. лимонова кора
1 пръчка канела
2 жълтъка
2 с.л. царевично нишесте
Трябват ви още 1 жълтък за намазване краищата на тартите
бяла захар за поръсване на крушите
още 2 звездички анасон за украса
и свежи листенца мента
Начин на приготвяне в 3 стъпки.
Поширане на крушите:
Обелете крушите и почистете семената им като си помагате с малка чаена лъжичка.
Кипнете водата със захарта и анасона и варете в нея за 15 мн. крушите.
Извадете ги и ги поставете върху кухненска хартия да се подсушат.
За кремчето:
Кипнете прясното мляко със захарта, лимоновата кора и пръчката канела.
Разбъркайте жълтъците с нишестето и налейте на тънка струя топлото мляко от което вече сте отстранили канелената пръчка. Върнете на огъня и бъркайте докато се сгъсти кремът. Отстранете и го охладете.
Монтаж на тартите:
Изрежете 8 диска с помощта на ринг с диаметър 10 см и ги сложете слепени по 2 броя върху хартия за печене.
Ако многолистното ви тесто бухва много при печене, можете да изрежете само 4 диска.
Върху всеки диск с помощта на сладкарски пош шприцовате крема, като оставяте по 1 см. борд без крем, който после намазвате със жълтък.
Крушите нарязвате спираловидно с нож и внимателно поставяте върху крема.
Печете в загрята фурна 15-20 мн.
На края посипвате крушите със захар и запичате на грил до карамелизиране на захарта или с кухненска горелка.
Поднасяте както топли така и охладени.
А за разкош ... сложете звездички анасон и свежа мента :)
Идея с малко промени.
Идея с малко промени.
За мен беше огромно удоволствие да бъда твой гост Лучия!
Бъди здрава! Бъди усмихната! Бъди себе си!
Удоволствието беше и за мен, Дани! Много красиви снимки и запомнящо се сладко гостуване!
ОтговорИзтриванеИзпращам ти една голяма, голяма прегръдка с пожелание за хубава вечер! :*
Благодаря Ив!
ИзтриванеЗапомнящо се, сладко и емоционално гостуване наистина :)
Слънчева прегръдка и за теб мила!
От тук усещам колко ароматно ухае десертчето, браво за вкусотията! Обаче крушите не разбрах как да нарежа спираловидно, може ли да обясниш още веднъж?
ОтговорИзтриванеБлагодаря....:)
Хм ... как да обясня Жани?
ИзтриванеМоже би точната дума не е спираловидно а под наклон :)
Както виждаш как е поставена крушата, с остър нож започваш от върха и под наклон с отклоняване на ляво а не отвесно прорязваш на равни резени. Резените да се държат само към дръжката на крушата а от долу да са свободни ... прорязани до края. И тя след като вече е сварена, е пластична и лесно се манипулира с нея за да се повие като спирала. Това е. Дано си ме разбрала!
Благодаря и аз!
Сега те разбрах отлично, благодаря ти за десертчето :)
ИзтриванеКрасота, Дани! Не случайно си се кръстила Слънце и слънчоглед - и в крушовите тартички си вплела името си :)
ОтговорИзтриванеИзключително впечатляващо гостуване си направила!
Искрени поздравления!
Знае ли човек? Може би няма нищо случайно!
ИзтриванеБлагодаря Албенка! Много мил коментар :)
Емоционални и много приятни! Усмихнат следобед, Дани! Много се радвам ;)
ОтговорИзтриванеРадостта е споделена Слънце :)
ОтговорИзтриванеОтдавна не бях виждала нещо толкова красиво и слънчево! Страхотна си Дани!
ОтговорИзтриванеЙоли ... :) Прегръщам те мила!
ОтговорИзтриванеТолкова слънце грее от тази публикация, Дани!
ОтговорИзтриванеИ си представям аромата!
Поздрави!
Поздрави и за теб Дани!
ИзтриванеДаниии, красота, красота, красота! Направо си ги изрисувала, сякаш не ръка ги е приготвила. Браво, много ти се радвам! И тези снимки... Ставаш все по-добра, има да се уча още много... :)
ОтговорИзтриванеПоздравявам те за гостуването, наистина са незабравими емоции. :) Хубава вечер желая и на теб, и на милата ти домакиня! :)
Всички се учим докато сме живи Гери :)
ИзтриванеИ на мен понягога ми се получават снимките, понякога не, но имам много да се уча. Старая се ...
но ако попитаме професионалист ... едва ли ще ме похвали :)
Все пак ти благодаря! Много си мила а мен много ме радва това че всичко ти е харесало!
Поздрави и приятна вечер!
Прекрасно е, Дани!Комбинацията от крем и плодове е вълшебна! Отново много красиви снимки! Чудесна презентация! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТака е Сонче! Чудесна комбинация е :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Дани, невероятна красота и естествено - много вкусно! Чуден десерт си избрала за гостуването си при Лучия!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за двете!
Прегръдка и за теб Инче :)
ИзтриванеА твоят симпатяга да знаеш че и той си отмъкна резенче от едната круша, докато се правех на фотограф :)
Голям смях падна :) Добре че вече бях приключила със снимките :)
Я го виж ти, разбойника! Трябваше да снимаш крадеца! :)
ИзтриванеАз съм си направила папка с негови снимки и като ми домъчнее за моя, на твоя се радвам!
Прегръдки!
Дани, невероятно изглеждат, толкова слънчеви и уханни, топящи се в устата, галещи небцето! Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Иглика!
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
С удоволствие ще се подсладя, макар, че вече се насладих на тази приказна феерия от сладост и красота! Поздравявам те, Дани, невероятно гостуване! Толкова слънчева публикация, предаде и на мен от тези емоции, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПодслади се Катенце! Ще ти хареса :)
ИзтриванеПрегръдка и хубава вечер!
Две думи само - божествено фантастични!!! Онемях от гледката :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря Федора!
ОтговорИзтриванеПоздрав с усмивка :)
Не мога да пропусна и тук да прегледам още веднъж фантастичната поредица от прекрасни кадри,още повече,че десертът страшно много ме впечатли-толкова красиво си го оформила,Дани!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти още много такива гостувания и радостни емоции!
Прегръдка!
Благодаря Роси!
ИзтриванеПрегръдка и за теб :)
Красота, голяма красота! Прегръдки и за двете!
ОтговорИзтриванеИ аз те прегръщам Ева :)
ИзтриванеИзглежда божествено! Несъмненно и на вкус е такъв!
ОтговорИзтриванеМного нежен десерт се получи Роузи :) Благодаря ти!
ИзтриванеНе знам какво да кажа, Слънчо - идва ми на устата само едно "Уау!" :)
ОтговорИзтриванеПодобен десерт правя със ябълки, но непременно ще опитам и твоят вариант с круши. Невероятни снимки! Браво! :)
Пробвай обезателно и варианта с круша Ирме ... ако ти харесва този плод разбира се!
ИзтриванеДани, взе ми ума. Красота и пак и красота, само това мога да кажа. прегръдки!
ОтговорИзтриванеИ аз те прегръщам Таничка! Постарах се като за гости ... това е :)
ИзтриванеКрасота, Дани!!! Отвсякъде! Като нарязани с машина са тези спираловидни круши! Голямо чудене падна как точно си ги нарязала така, после прочетох обяснението ти в един коментар. Благодаря за прекрасната рецепта! :)
ОтговорИзтриванеУсмихната и спорна седмица ти желая! :)
Не ми казвай сладуранке че и ти си се чудила как е нарязана крушата ... след всички вкусотии които си ни показала, едва ли това те е озадачило :) Пошегува се ... нали?
ИзтриванеНевероятна красота! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянче!
ИзтриванеДани, поздравления за поредното ти блестящо представяне! Истинско бижу са тези круши, снимките едни такива слънчеви и радващи окото! Всичко е пропито с тази положителна емоция, която блика от теб! Прегръдки, мила! Страхотна си!
ОтговорИзтриванеДраго ми е че ти е въздействала по този начин публикацията ми Снежи!
ИзтриванеБлагодаря ти! Прегръдка и от мен:)
Онемях от красота, Дани,
ОтговорИзтриваненежен и изискан десерт е прекалено скромно определение за тази фантазия...
Благодаря за удоволствието и настроението, с което ме зареди, сърдечни поздрави и успешен ден.
И аз благодаря за емоционалния коментар Дианка!
ИзтриванеДани, приготвила си нещо толкова красиво и ароматно, направо ти се възхищавам! И така поднесено...приказка!
ОтговорИзтриванеСтрахотно усещане носят публикацията и снимките! Поздрави и усмихнат уикенд! :)
Благодаря ти Алекс! Много си мила!
ИзтриванеПрегръщам те :)
Дани, аз с нетърпение, още като видях при Лучи бързах да пиша ....в предния ти пост...но не виждам коментара.
ОтговорИзтриванеМного стилно, много красиво, чудесни снимки, толкова настроение носят тези малки бижута, които си направила!
И вкусни, толкова вкусни!
Браво!
Прегръдки!
Видях миличка ... ама толкова си бързала че не си видяла даже къде си коментирала :)
ОтговорИзтриванеТам си е коментара ти, само че в публикацията за рулото "Стефани" :)
Много ти благодаря и за емоцията и за реакцията и за искрените ти думи които много ме зарадваха!
Казани от теб, наистина са стимул за мен :)
Прегръщам те :)