петък, 30 май 2014 г.

Заек по ловджийски в гювеч


Че е заек, заек си беше ... но колко е по ловджийски не зная :) 
Имам спомен от миналото, че щом една гозба е с малки лукчета, и казват по нашия край че е по ловджийски ... не зная защо? Затова и моята така си я кръстих. Готвих в затворен глинен съд. Стана ароматно и вкусно и го споделям на бързичко, че днес не ми е много до чуруликане :) Просто запълвам празна пролука от "скука" :)

 Заек по ловджийски в гювеч



Продуктите са ориентировъчни за 4 порции

1 зайче около килограм и 300 гр.
1 глава стар лук
1 глава чесън
около 15-16 дребни лукчета
и още толкова чери доматки
3 моркова
1 консерва мариновани гъби
1 чаена чаша бяло сухо вино
2-3 листа дафинов лист
2-3 зърна бахар
черен пипер на зърна
пресен джоджен
магданоз
сол на вкус
1 с.л. червен пипер смлян
1 с.л. доматено пюре
растителна мазнина ( при мен беше зехтин) 





Технологията ми на готвене:

Поставете заешкото месо в гювеча и добре го намажете с мазнината и овкусете със сол, смлян черен пипер, джоджен и малко от червения пипер.
Поставете във фурната и я включете на 220 градуса. Печете около 20 мн. 
През това време в тиган задушете *зеленчуците, почистени и подготвени. 


Първо само с мазнина и след като добавите подправките и червения пипер, наливате виното и водичката от консервата гъби. Накрая и доматеното пюре.
През това време зайчето се е запекло. 
Слагаме зеленчуците отгоре и печем още 30 мн. на 200 градуса при затворен с капак гювеч.
Ястието остава почти на мазнина и много малко течност.



*Аз нарязвам само старата глава лук и моркова. Малките лукчета са почистени от люспите, а чесъна даже и не го беля.


Бързо, лесно и много вкусно.


Подходящо ястие за мокри почивни дни :) а може и Слънцето да се покаже ... знае ли човек?

10 коментара:

  1. Дали е по ловджийски или не не зная, но само като ги видях тия малки сладки лукчета и гъбки и ми се разхлопа сърцето... страхотно ястие ни представяш, Дани, представям си колко е ароматно и вкусно!
    Хубава вечер от мен и топла прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Е, страхотно е зайчето, по ловджийски или не, без значение е....В къщи ядем много заешко, така че си запазвам тази твоя рецепта. А снимките ти са убийствени, браво!
    С усмвка
    М

    ОтговорИзтриване
  3. Обещанието е изпълнено,зайчето по ловджийски е "на лице":),в гювеча!
    А след тази вкусна гозба имах си аз и да не грейне слънцето?!:)
    Прекрасно сервиране макар и на фотогравски принцип на едно изкусително задушено........прегръдки от мен за теб фантастична,Дани!

    ОтговорИзтриване
  4. Какви снимки!!! Браво, за рецептата, за снимките и за красотата! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Ама ние да си ти кажем, че изглежда невероятно вкусно, даже доста! Прегръдка и от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Изключително вкусно и ароматно! Пък и така снимано, че и да няма апетит човек, пак ще прояде!
    Прегръдки и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Нали знаеш как в анимационните филми героите с носа си следват видимия аромат на манджата? Е, и аз така!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз не знам дали е по ловджийски, но определено е по мераклийски! :) Много вкусни снимки, Дани!
    И скоро пак да се появиш :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Мисля да сменя месото, че нямам къде да го гоня тоя заек сега, но с тези бебета-лукчета ме грабна. Голямо благодаря! И хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ароматно, цветно и много вкусно е както винаги при теб, Дани! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.