понеделник, 2 юни 2014 г.

Тирамису


Днес ... рецепта за десерт. Италиански нека да е :) 
Като се замисля, май нямам италианска рецепта в блога си.Лесен за приготвяне, не фотогеничен, но толкова вкусен и пристрастяващ ... направо си е опасен :)Основни италиански съставки ... сирене Маскарпоне и вино Марсала.  Следват яйчния крем Забайон, който си носи славата на могъщ физически регенератор, кафето, една от най-популярните тонизиращи напитки и бишкотите. По желание ... сметанка. Тя прави крема по лек и ефирен, и несъмнено по-калоричен :)



Сега разбирате ли за какво иде реч? Много опасен десерт :)
Но ... да не ви плаша повече, нито с калории, нито с пристрастяване :)
Щом хората са го измислили и си го хапват, защо и ние да не си позволим? 
Много вкусен десерт :) Така де ... веднъж се живее :) 
И все пак ... нека парченцето в чинийката ви не е огромно:)



Тирамису

Ето и продуктите:

20 броя бишкоти
150 мл. силно кафе
50 мл. вино Марсала
1 с.л. тръстикова не рафинирана захар

За крема
300 гр. сирене Маскарпоне
200 мл. течна сметана
100 гр тръстикова не рафинирана захар
4 големи жълтъка
50 мл. вино Марсала

1 с.л. горчиво какао


Като начало започнах от кафето в което се потапят в последствие бишкотите.
1.Сварява се кафето, най-добре да е еспресо и се подслажда с една лъжица захар. В него се налива виното 50 мл., след което се оставя на страна за да изстине.
2.После се прави крема Забайон като първо се разбиват жълтъците и захарта до побеляване.
Съда в който сме разбивали жълтъците се слага на водна баня в подходящ съд и се добавя виното. Така получената яйчено винена смес се бърка на топличко с ръчна бъркалка или шпатула до сгъстяване. Може би за около 10 мн. И вече си имаме яйчен крем със сложно име Забайон който за да охладим по-бързичко поставяме вече в съд със ледена вода и продължаваме бъркането до пълното му изстиване, може би още 5 минутки. 
3. Следва разбиване на Маскарпонето с миксер и прибавянето му към яйчения крем, но бъркането от тук на сетне е само със шпатула. И на края, за да олекотим кремчето за нашето Тирамису, се добавя и разбитата на сняг сметана.
4. Следва ... потапянето на всяка бишкота в кафето и подреждането и в подходящ поднос.
След първия ред бишкоти, намазваме с половината крем. Отново редим ред бишкоти и ги покриваме с останалия крем. Ръсим с горчивото какао и прибираме в хладилник за най- малко 4 часа или най-добре за една нощ.


Ние не можахме и 3 часа да изтраем, затова на снимката кремът ми е малко потекъл. Но парченцето което остана на следващия ден беше великолепно. Наистина е добре да остане недокоснато Тирамисуто поне една нощ в хладилника. Това като препоръка ... за да се насладите 100 процентово на вкусното домашно приготвено Тирамису, което ви уверявам, няма нищо общо с това което сте купували някога от магазина :)
А рецептата за него ... просто беше написана на опаковката бишкоти.
Хубав, цветен, усмихнат и сладичък месец Юни на всички, но ... 
не прекалявайте с десертите че идва време за плаж ... как ще си влезем в банските :) ?


Слънчево - слънчогледов поздрав за всеки случайно или нарочно преминал от тук :)

11 коментара:

  1. Ох, майко мила, как ме подсещаш, че отдавна не съм правила тирамису, какви калории, какви порции, ако видиш в каква тава го правя аз, ще паднеш! Снимките ти са толкова хубави и уютни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, аз съм от безстрашните :) Не можеш ме изплаши с определението "опасен" :) Това е истинска прелест, отдавна не съм правила, но истински ме подтикваш да прегреша с повече от едно парче (това е гарантирано) :) Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Умопомрачителен е десертът, моят любим. Спорна нова седмица, Дани! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, калоричен или не, дай ми едно гооолямо парче от твоето тирамису. Прекрасно е, а снимките ти са убиец. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудно тирамису, и с така преминали топлинна обработка яйца бих си хапнала с удоволствие...

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, с такива вкусотии парчето може да е малко само при едно условие - ако десертът не е голям.
    Иначе не питай какво изкушение е за още и още...
    Прекрасно тирамису, толкова креместо! :)
    Усмихната и слънчева седмица, мила Дании! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Класиката си е класика! Великолепно тирамису. Великолепно!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз мила, Дани само ще добавя, че това Тирамису достойно може да се нареди до най-великолепните сладкиши! Толкова истинско, толкова изкушаващо на вид, размазващо вкусно! Страхотни снимки! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Никога, никога едно тирамису не може да бъде нефотогенично! Особено пък приготвено с такива продукти, то това са си продуктите, де.... Дани, чудесни снимки! Много им се радвах! Обичам тези малки карамфили.

    ОтговорИзтриване
  10. Дани,изобщо не бих се поколебала да си сложа огромно парче,приготвила си го невероятно апетитно!И точно така с леко потекъл крем толкова силно ме провокира да подхвана една по-голяма лъжица,ама де да имаше пред мен такъв сладкиш!Страхотен е!Хубави и запомнящи се летни дни!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.