четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Мекици от трайно тесто


Нищо ново под небето :) Най обикновени мекици. Но когато от дълго време не си ги хапвал, направо ти се виждат като елексир на масата. Нали та уж все пърженото било вредно казват, и аз горкичка директно ги запратих в девета глуха улица ;) 

Някога, когато не бях толкова информирана за така нареченото здравословно хранене, когато бях и по-млада ;)  между колежките ми се завъртя рецептата на това "вълшебно тесто", което, като го направиш и го сложиш в хладилника, после през цялата седмица, сутрините си късаш по малко от него и приготвяш каквато ти хрумне закуска … мекици, пици, тутманици и кифлички с разни пълнежи.



Да … ама децата бяха малки и не толкова ящни ;) Отивай сега с това многочленно  семейство, та прибирай тесто в хладилник за друг ден … нема такъв филм :)
Но поне това му е хубавото, че наистина можеш да си го замесиш от вечерта, и на сутринта без много мотане и плескане, да сервираш на масата златни мекички. 
Помня че много  обичах да си ги ям с компот от праскови. Някак си вкуса на мекица със сирене идеално ми се връзва с него :) И нали ви казвам че от давна не бях ги правила … щом ми замириса на мекички, и компот от праскови извадих че и резен сиренце добавих … за всеки случай, ако на някой му се види малко сиренцето в мекицата :) После ги поглеждам и … те направо за снимка си плачеха горкички. Фамилията още спи в неделния ден и мекиците цели все още :) Що не взема да овековеча момента си мисля … и без друго, мекици все още не бях снимала :) Нека и изпробвана с годините рецепта да "грейне" и в моя блог. Зная ли кога пак ще направя отново?
Ама друго си е да си хапне човек човешки през почивния ден  ... а?


Тъкмо да се похваля и с последното си ръкоделие :) декоративни възглавнички с тайландски мотиви ;)
в любимите ми цветове тюркоаз и оранжево. Попаднаха ми на фокуса първо като декор на мекиците, и така и така съм грабнала фотоапарата, та се заиграх и тях да поснимам ;) И те като мекиците ... съвсем съвсем пресни и топли :) Правя си аз от време на време такива отклонения :) Щура жена!










Мекици от трайно тесто


Необходими продукти:

300 мл. топло прясно мляко ( голяма чаена чаша )
125 гр. кисело мляко
2 яйца размер L
25 g. прясна мая 
1 ч.л. равна хлебна сода
1 ч. л. захар
1/2 ч.л. сол
700 гр. брашно 
Зехтин за намазване на тестото
Слънчогледова мазнина за пържене
Сирене за пълнеж на мекиците


Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното в достатъчно широк съд, примерно тава.
2. В друг съд сложете затопленото прясно мляко, солта, захарта и маята и разбъркайте до пълното и стопяване.
3. Към млякото с маята добавете част от брашното, разбъркайте до рядка кашичка. Покрийте с кърпа и оставете на топло да се активира.
4. Когато увеличи обема си, добавете яйцата и киселото мляко в което е разбъркана хлебната сода.
5.Следва замесване на тестото, като за целта добавяте на части от пресятото брашно и бъркате със шпатула до образуване на тесто с гъстота да се отлепя от стените на съда.
6.Гъстото и лепкаво тесто се прехвърля в съда с останалото брашно ( моят беше тава) и с ръце се до омесва до пълното поемане на брашното. За да получите гладко и не лепнещо хлебно тесто, при необходимост може да добавите още брашно.
7. Тестото и съда в който ще го съхраняваме се намазват със зехтина, затваря се и се прибира в хладилника. Ако ще го ползвате същия ден, просто го оставете на страна и изчакайте 30 мн. докато втаса.
При употреба ако е било в хладилник … оставете тестото на стайна температура за десетина минутки и тогава пържете или печете. 

Моите мекици оформих, като разтеглих топка от тестото колкото малка ябълка, сложих натрошено сирене и загърнах краищата притискайки ги към средата, за да получа желаната форма на мекицата.
Пържих в слънчогледова мазнина на средна температура до желания златист цвят. 








Е ... простичка рецепта ... ама се кефя че започнах да намирам време за снимки и публикации :)
Хубав и усмихнат ден на всеки случайно или нарочно преминал от тук!








20 коментара:

  1. Божествени снимки,,мекици и възглавнички, Дани!
    Прекрасни цветове, които и аз харесвам.
    А колко компот от праскови изядох в Португалия....
    Фантастични праскови бяха :)
    И аз избягвам пържено, но ти ме изкушаваш....
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да ти кажа Дани, и тук компота от праскови е по-различен от този който си правихме някога в БГ. Сладък с хрупкави плодове :)
      А до колкото за мекиците, заиграх си с фотоапарата, и то не за друго, ами една дружка, хем ми е набор и не знаела че има такова тесто. И от както и казах рецептата, в хладилника и все се намира от него, че детенце обичало пици и нещо подобно на нашите пърленки, ама по испанско. То може и във всеки блог да я има, но нека и аз да си я имам ;)
      Прегръдка имаш и от мен мила!

      Изтриване
  2. Дани, великолепен стайлинг, то кое по-напред да гледа човек - декорация или мекици....Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. С какво удоволствие бих се отпуснала на пухкавите цветни възглавнички в тази приятна домашна атмосфера и как вкусно бих похапнала от тези пухчета, които примамват със златистия си цвят и с ромат на дом и уют!!! Истинска приказка!!!
    Размечтах се, но от твоите кадри не ми е за първи път :) Всичко е прекрасно, Дани!

    ОтговорИзтриване
  4. Искам и аз сега мекици... Пусто здравословно хранене. :)
    Ама са чудесни твоите, много апетитни! И да, нека си винаги така щура и цветна като възглавничките, Дани. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Иглика, Таня, Гери,
    Благодаря ви момичета от сърце!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, фантастични снимки...пренесох се при теб...а мекиците...ах, не мога сега и аз да хапвам пържено...а до миналата година не ми пречеше, явно възрастта ми е деликатна:))

    ОтговорИзтриване
  7. Ах Весе, всичко с времето си :) и аз съм ги отхвърлила от давна, но децата като поискат, не им отказвам, че и аз си кусвам ... няма само да ги мириша я :)
    Поздрави миличка и благодаря че се отби!

    ОтговорИзтриване
  8. Не бих устояла, пък и как да се лиши човек от такова неземно удоволствие? А по отношение на здравословното хранене, както винаги, има две (че и повече) научни теории - едната твърди, че холестеролът забавя стареенето на мозъчните клетки, а въглехидратите и зърнените храни са предпоставка за Алцхаймер. Тъй де!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи ... няма нищо лошо ако сме си избрали здравословен начин на живот Рози, дори и да не е доказано, че това ще ни предпази от Алцхаймера или холестерола. Със сигурност обаче, ще има там едно плюсче за здравето ни и за качеството на живота ни :)
      С две ръце гласувам за здравословно хранене, но не крия че залитам от тази пътечка ... да му се не види ... живота е само един! Тъй де!
      Да знаеш как ме радват винаги твоите коментари :) Карат мозъка ми да заработи с пълна пара и да размишлява .... това ми харесва :)

      Изтриване
  9. Снимки, мекици, възглавници, пак мекици и пак възглавници...страхотни! Похапвам от мекиците и полягвам на възглавниците... Чудесна публикация, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Похапваме от мекичките Бети :) и възглавничките ще влязат в употреба ... е ... на това му викам живот! Стига кахъри за това и онова :)
      Не ми се вярва много обаче, че точно с мекици закусваш ти, но съм убедена че и за тях един ден ще спретнеш някоя фрапантна публикация за мекици по Бетински :) Ти си гениална ... Прегръдкиииии!

      Изтриване
  10. Прекрасни кадри, Дани! Всеки един е препълнен с цвят, вкус, настроение!
    И приказката прочетох :) Нищо, че реве Лъвчето, нали се усмихва Слънцето :) Да ви е жив и здрав и да си расте на воля!
    Прегръдка от сърце, Дани!

    ОтговорИзтриване
  11. Обичам мекици, Дани, а при теб и с впечатляващо представяне -
    много цветове, акценти с усещане за уют и хармония...Комплименти!
    Удоволствие и наслада за сетивата ми достави с тази публикация:)

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, Дани, моите диванета мекица не хапват след навършването на 4 годишна възраст. Не знам защо така ме прецакват и мен, но съдба, ще чакам внуци да радвам с тях;) Много са готини, възглавничките още повече- обичам човек да залита в посока кеф и уют:)
    Поздрави и аз се радвам, че отново имаш време да ни радваш с присъствието си.

    ОтговорИзтриване
  13. Дани,толкова ти се отдава да предадеш уюта на дома си през обектива!Страхотно е всичко-пъстрите възглавнички,композициите в кадрите,а мекиците са като за списание-уникално апетитни!Пак ми напълни очите с красота,та чак ми замириса вкусно!
    Сърдечни прегръдки на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  14. Цветно,есенно,уютно-все приятни неща.А мекичките и аз не съм ги правила с това нощно тесто.Но съм убедена ,че са вкусни...

    ОтговорИзтриване
  15. Интересна декорация :) и с меки мекички е перфектно:)

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна домашна атмосфера <3 Много е цветно и "мое" :)
    И забранявам повече да наричаш мекиците обикновени. Не са обикновени, а страшно апетитни, златисти и с прекрасна форма.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Леле, захласнах се! :) Къде съм била по това време, когато си ги публикувала?!
    Може да са обикновени, но са вкусни и тестото наистина е универсално (така го и наричахме). Така апетитно и изкусително си ги поднесла, допълващи се с красивите възглавнички!
    Прегръдки)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.