вторник, 8 март 2016 г.

Торта  плодово тирамису


За блата:

4 яйца размер L
100 грама захар
70 грама брашно
30 грама царевично нишесте


За крем Сабайон:

3 яйчни жълтъка
60 грама фина захар
60 милилитра вино Марсала
Семената от ½ шушулка ванилия
500 грама маскарпоне на стайна температура
200 милилитра студена, течна, неподсладена, животинска сметана за разбиване
2 с.л. пудра захар


За напояване на блатовете:
300 милилитра прясно сварено, силно Еспресо 
2 супени лъжици кафява захар
2 супени лъжици вино Марсала
1 супена лъжица Бейлис



 плодове за декорация




Приготвяне на блата:
Долната част на форма с диаметър 22 cантиметра се постила с хартия за печене, Страните и дъното на формата се намазват с разтопено масло. Фурната се загрява до 180°С.




Брашното и нишестето се пресяват и смесват в подходяща купа. Оставят се настрана, докато потрябват.
Белтъците се разбиват на пяна, а след това се добавя захарта лъжица по лъжица, като разбъркването с миксера продължава непрекъснато. Разбива се за около 4-5 минути, докато белтъците станат на гъст и лъскав крем. Миксера се намалява на най-ниска степен и се добавят жълтъците, разбъркава се само, докато всичко се смеси. На три пъти се добавя брашното, като се пресява върху разбитите яйца и се разбърква със силиконова шпатула или отново с миксера на най-ниска степен. Тестото се изсипва във формата и се изравнява. Поставя се във фурната и се пече за 30-35 минути. След готовност блата се оставя да изстине за пет минути във формата и след това се отстранява. Поставя се върху решетка, докато се охлади напълно, поне за три часа. Блата се нарязва на три платки.




Като за начало се приготвя кафето, и докато е още топло, се овкусява със захарта. След като изстине се прибавят виното Марсала и Бейлиса. Кафето трябва да е идеално изстинало преди да се напояват блатовете с него.

Приготвянето на крема:
Жълтъците се разбъркват заедно със захарта и семената от ванилията, докато леко изсветлеят и захарта почти се разтвори в удобен съд, подходящ за водна баня. След това се добавя виното и сместа се поставя на водна пара. В никакъв случай съдат с жълтъците не трябва да се докосва до врялата вода, защото ще се превърнат във варени яйца. Бърка се непрекъснато, докато започне да се сгъстява и се превърне в пухкав и нежен крем Сабайон. След като се отстрани от котлона, съдът в който е крема, се поставя в друга купа с ледено студена вода и бъркането продължава, докато сместа се охлади до стайна температура. 
В голяма купа се разбърква маскарпонето с пудрата захар, с помощта на шпатула. Към него се прибавя крема Сабайон и всичко се съединява до гладкост, с помощта на тел за разбъркване. В отделен съд сметаната се разбива с миксер до меки върхове не трябва да се прекалява с разбиването, трябва да бъде мека ). Прибавя се към останалата смес и се разбърква внимателно, докато крема стане равномерен, пухкав и лек.


Сглобянето на торта се извършва директно върху тортена чиния с поставен ринг за стягане. Поставя се блат, напоява се с овкусеното, студено кафе и отгоре се поставя 1/3 от крема. Същото повтаряме и със следващия блат. Последния трети блат се напоява с кафе, а отгоре се разпределя само половината от третата част крем. Изравнява се добре и си прибира в хладилника, за да стегне за няколко часа. Най-добре за една нощ. След това тортения ринг, с които е стегната тортата се премахва внимателно и се намазва отстрани с останалия крем. Поръсва се с какао и се декорира с плодове по желание.



Една торта, типична за моите сладкарски умения 😃 Имам в предвид не толкова прецизният ми начин за оформяне … изобщо не ме бива по украсите на торти … и то е отдавна … направо вродено по рождение 😃  
Но за това пък беше неприлично вкусна и се хареса на тези които имаха възможността да я опитат.
Рецептата не е никак сложна. Най обикновено тирамису но оформено като торта с домашно изпечен блат … голяма вкусотия!
Зърнах я при Таня … но след като видите нейната красота, едва ли моята ще ви грабне. Такова съвършенство от моите ръце  не би излязло … но пък е добра идея за тези, които също са на Вие с украсата на торти като мен. Плодовете са идеалното спасение ❤️ освен това допълват и вкусово и без това вкусното тирамису.
Ако пък не харесвате тирамису с плодове … давайте по по опростеният начин … тъкмо си спестявате и печенето на блат :)
Тортата направих за отминалия си вече рожден ден … но тъй като и днес е празник …


Честит 8 Март трудещи се жени … любими и любящи майки! 
Моят март месец е пълен с рождени дни 😃 кухнята е окупирана от моя милост … и ако следващата торта е нещо по-различно и грабващо окото … ако имам време за снимки и публикации … ще види бял свят 😃 



Но … ще ви кажа нещо друго:
Не една торта прави специален твоят ден рожден … в случая моя:
Направиха ме специална и значима съвсем обикновени и простички неща.





Като това ...
да стоиш на тротоара и до теб да спре кола с любимия за теб човек с когото споделяш вече 36 години от живота си, да ти се усмихне и да ти пусне любима песен. Да се прибереш у дома и домашният ти любимец да подскача около теб от радост, мислейки си, че си неговата майка ( и не че не го е правил винаги?).
Да чуеш от децата си … "-Честит Рожден ден майко!" 
Да намериш на масата пратка с цветя от приятели, и така да те разплачат от умиление.
Други да ти позвънят на вратата и да ти подарят цвете с усмивка 😃, а тези които са далеч от теб - да ти се обадят и поздравят.


И най-вече … да чуеш  как едно усмихнато човече ти пее по бебешки "аааааааа-а"… неговото неосъзнато все още на срички "ма-ма" или може би "ам-ам" … "ба-ба" … или може би "бау - бау” ;)
Да те погали с меките си ръчички и да ти хване кичур от косата 😃 
… и да си кажеш:
- Благодаря ти майко че си ме родила! 




17 коментара:

  1. Ще започна с "Честит Рожден ден, мила Дани! Бъди здрава и обгърната от обич, щастие, любящи хора, добри хора, позитивни хора и истински хора. Изживявай всеки миг като последен, защото живота е твърде кратък!" /извинявай че те поздравявам със закъснение, но бъди сигурна, че е от сърце!
    Честит празник на жената, а пожеланието ми към теб е такова, каквото бих искала за себе си - ЗДРАВЕ! По - важно от него няма, защото без него всичко друго губи стойността си и бледнее.
    Черпя се с едно голямо парче за повода! :) Много красиво поднесено и различно!

    А този малък бонбон от последната снимка не спирай да го гушкаш и задушаваш с прегръдки!
    Поздрави сърдечни и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Габи! Толкова си мила!
      Сърдечен поздрав и от мен!

      Изтриване
  2. Пожелавам ти да имаш нежност и сила за всички и всичко в живота, Дани! Твоята вътрешна красота не може да се сравни с нищо, дори и с тази невероятно и артистично украсена торта или тези очевидно избрани с много топли чувства цветя. Бъди обичана и обичаща!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит рожден ден, Дани! С малко голямо закъснение, но както каза и Габи - от сърце! Пожелавам ти здраве, щастие и любов да изпълват винаги дома ти! И Честит 8-ми март, за теб е направо двоен празник, с този уникален сладурчо!
    Прекрасна торта си приготвила - и красива, и вкусна. Ако можех щях не едно, а две парченца да си взема, да ти кажа! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Дани! Невероятна почерпка за празника, а малкият сладур е такъв усмивко, да ви е жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
  5. Прегръдки за празника ,Дани!Нека винаги да си толкова изпълнена с любов!Това с кичура коса и меката ръчичка ми е толкова близко до сърцето.....Наслади се на всеки миг щастие сега и очаквай неизпитано такова!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз ти благодаря, че те открих!
    Прекрасна си, Дани!
    Честити ти всички мартенски празници!
    Бъди здрава и много щастлива!
    Прегръдка най-най-голяма! :*

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни снимки от толкова слънчев човек като теб,
    скъпа Дани!
    Бъди винаги обичана и усмихната!
    Тортата е прекрасна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. И от мен със закъснение, но от сърце, Дани, пожелания за всепоглъщаща обич от всички любими хора, много усмивки и слънчеви дни!
    Прекрасна торта!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, честити ти празници. Така както са се наредили при теб - все поводи за усмивки и вкусни десерти! Бъди все така усмихната, лъчезарна и успяваща да улавяш красивите неща в живота! Прекрасен десерт! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. ех, Дани! И тортата , и празниците ти явно а били незабравими. тези мигове са всичко! Пожелавам ти да си много здрава и все така заобиколена от любими хора. Поднасям ти цвете от далеч, а тортата е чудесна и задължително ще я направя за някой повод.

    ОтговорИзтриване
  11. Даниии, много, много ме усмихна тази публикация...Еми то, не случайно си родена на този ден...жена - мечта. И не напразно един мъж вече 36 години(дай боже да ви догонваме с наще 28) те радва и обича, и не напразно и децата ти проявяват уважение и най-чисти чувства, за животните - те си усещат добрите хора, бебоците - също.
    Та какво да ти пожелая - да се радваш още много, много, много, много години на всичко, което имаш, да бъдеш здрава...
    Десерта е просто перфектен!
    И не на последно място да кажа "Ееее, няма такива снимки!!!"

    ОтговорИзтриване
  12. Не може да има по-прелестен сладкиш! Пропуснах 8 Март, но днес е един по-важен ден. Прости, мила Дани. И простено да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова мило!
      Простено ... макар че няма за какво миличка Йоли! Прости ми и ти!


      Изтриване
  13. Изключително вълнуваща публикация,Дани,особено последната част!Ето за такива сладки моменти си заслужава да се живее,когато любимите хора са около теб и ти показват обичта си!А с украсите и аз съм на Вие,но твоята е просто фантастична,толкова свежа и цветна!Много ми харесва тортата,сигурна съм,че сте подсладили празника с удоволствие и много настроение!Сърдечни прегръдки на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  14. Винаги успяваш да ме предразположиш....,да се настаня удобно и да чета дума по-дума всяка думичка....Първо осъзнах колко съм закъсняла за нещо толкова приятно,а именно да ти честитя рождения ден,Дани (:!Бъди здрава мила приятелко!Бъди щастлива и с най-малките радости които ти предоставя живота,а както е видно ти имаш и окото и сърцето за това!
    Прекрасна си и ти и тортата!

    ОтговорИзтриване
  15. Ами .... не можах да отговоря на всеки един коментар по отделно, макар и много да ми се искаше ... толкова сте мили момичета!
    По една голяма и слънчева прегръдка за всяка една от вас :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.