понеделник, 6 януари 2014 г.

Сарми с мариновано пуешко и млечна пита с тиквено семе


Традиция е у дома на днешния ден да се правят сарми. 
Факт е, че на българите в чужбина им липсва вкусът на киселото зеле, но лично аз съм открила за себе си ястия които почти го заместват. Днешното е едно от тях. 

Е ... който си има кисело зеле, вероятно него ще използва, но ... идеята да завия мариновано месо на сарми ме сполетя спонтанно и след отличният резултат на вкус
 ( със снимките не ми се получи много ) я споделям и тук.

Единственото неудобство в рецептата е, че трябва от предния ден да се подготвите за нейното реализиране. Но удоволствието от вкусната храна ще го компенсира :)

И така ... на вниманието на тези, които обичат сарми, но по една или друга причина не си правят кисело зеле като мен :)

САРМИ С ПРЯСНО ЗЕЛЕ И МАРИНОВАНО ПУЕШКО



Продукти за марината на зелето

1 л. вода
1 с.л. сол
50 мл. оцет
10-20 зърна микс от пипер
2-3 листа дафинов лист
и разбира се 1 прясна зелка среден размер

Начин на приготвяне:

Водата с подправките, в достатъчно голяма тенджера за да побере зелката, се кипва до завиране и се оставя на тих огън да къкри. 
Зелката почистена от външните листа се измива и с остър нож отстраняваме кочанът в дълбочина.
Поставяме зелката във врящата марината по 5 мн. от едната и от другата страна и спираме котлона.
Затваряме плътно с капак, като зелката е с кочана на долу, понеже там листата са по твърди, и оставяме така поне 24 часа.

Продукти за плънката за 4 порции:

800 гр. месо от пуешки бут без кожа и кости
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
ситно смлян черен пипер 
сол
сух магданоз

бялата част на 2 стръка праз



Месото се нарязва на малки късчета и се овкусява с подправките и зехтина. Чесънчетата са настъргани на ситно ренде.
Добре затворено се прибира на хладно и престоява там най-малко 2 часа.
В силно сгорещен тиган с не залепващо покритие се обработва топлинно без да се добавя повече мазнина, до изпаряване на течността. Нарязва се праза, не много ситно, и се прибавя към месото. 
Пържим с непрекъснато разбъркване до неговото омекване и полуготовност.

С тази плънка оформяме сарми от вече подготвените за тази цел зелеви листа и ги подреждаме плътно в подходяща тавичка ( аз винаги използвам правоъгълна а не кръгла), която е намазана със зехтин.
Покриваме сармите с равни части от маринатата от зелето и костен бульон. Аз използвах бульон, който приготвих от костта отделена от пуешкото месо и още лъжица две зехтин.


Печем в загрята фурна до приятен загар и изпаряване на течността до половина.
Може да поднесете със светъл бешамелов сос или просто така с чаша вино и прясно изпечена питка :)
Със сигурност ще запомните вкуса на тези сарми и ще ви се иска да ги приготвите отново!

Питката ми е обикновена. Замесена е вместо с вода с прясно мляко.



МЛЕЧНА ПИТА С ТИКВЕНО СЕМЕ

Продукти:

300 мл. топло прясно мляко
30 гр. мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 яйца
2 с.л. зехтин
650 гр бяло брашно
тиквено семе за гарниране

Начин на приготвяне:


Маята се размива в прясното мляко заедно със солта, захарта и половината брашно, което вече сме пресяли.
Оставя се покрито за 15-20 мн. да ферментира.
Разбиват се яйцата, от които сме отделили част от белтъка за намазване на питката със зехтина и се прибавят към вече втасалата смес. Разбърква се и се добавя лъжица по лъжица от останалото брашно до момент в който тестото започне да се отделя от съда. Тогава се изважда на плот посипан с останалото брашно и се до омесва с ръце до пълното му поемане. Тестото трябва да е нито меко, нито много твърдо и да не лепне по ръцете.
Поставя се в намазан с мазнина съд и се оставя на топло да удвои обема си ... да втаса. Може би за около 30 мн.
Готовото вече тесто разделям на 10 равни части, които оформям на топки и подреждам в тавичка с размер 26 см.
Намазвам с разбития белтък и посипвам с тиквено семе. Отново се покрива и оставя на топло да втасва около 20 мн.
Пече се до готовност и приятен загар.




Честит Йорданов ден на именниците :) и НАЗДРАВЕ!

34 коментара:

  1. Честит имен ден, мила Дани! Жива и здрава да си! Тези сармички така красиво си ги навила!!! Питката ти е разкошна! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит Имен Ден, Дани! Да си жива и здрава! Все такива вкусни трапези да подреждаш и поводите да са от хубави по-хубави!
    Въпреки, че имам кисело зеле, с удоволствие бих опитала и апетитните ти сармички с прясно! А за питката да не говоря :) Наздраве! Хубав Празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бяха наистина чудесни Снежи :)
      Благодаря за милото пожелание!

      Изтриване
  3. Честит имен ден, Дани! Здраве, дълголетие и безброй сбъднати мечти ти пожелавам от сърце! Трапезата е не само богата и вкусна, но и много красива! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честит имен ден, Дани! :)
    Желая ти преди всичко здраве, много здраве! Бъди все така мила, чаровна и усмихната, бъди щастлива с всичко, което те радва и сбъдвай мечтите си! Весел празник и Наздраве, мила! :*
    Менюто е чудесно, а питката вълшебна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво да кажа след толкова мил поздрав Ирма?
      И аз те прегръщам!

      Изтриване
  5. Честит имен ден, Дани! Да си здрава, щастлива, обичана и винаги да намираш онази струна в сърцето си, която да те кара да се усмихваш и радваш на всичко около теб! Прекрасна трапеза, без думи съм, само мога да се възхитя! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече се усмихвам Дани, а поздравът ти ме направи още по-щастлива!
      И аз те прегръщам!

      Изтриване
  6. Честит Имен Ден, Дани!!! От здраве и щастливи мигове да не се отървеш :)
    Страхотна рецепта предлагаш днес по онази схема, за която ми разказа преди седмица-две :) Аз за сарми си намерих кисело зеле (йес!!!!), сръбско, в един арабски магазин. Но пък по твоята схема онзи ден варих/мариновах една каменна червена зелка. Накрая я напълних с пуешко и разни зеленчуци. Стана много вкусно! Вярно, цялата плънка беше станала лилава, но това не променя вкуса ;) Благодаря ти и наздраве днес! Голяяяма прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей ... Тики, сладуранке!
      Много исках да запиша рецептата отдавна, защото мои приятелки все ме питаха как си правя сармите толкова вкусни и го направих :)
      Сега съм доволна от резултата :)
      Чудесно е че си открила кисело зеле!
      А публикация ще има ли за лилавата зелка Слънце?

      Изтриване
    2. Ще има, ще има, Дани! Не съм описвала още рецептата, но поне я снимах :) Киселото зеле открих случайно! В същото магазинче имаше и кори за баница, лозови листа, топлопушена скумрия, суджук (всичко това сръбско), купища подправки (ориенталски), разни видове баклава (даже името е същото), много продукти, свързани с азиатската кухня, сурови ядки за гризачи като мен :) Ценна находка, с други думи!
      Усмивка от мен :)

      Изтриване
    3. Ще чакам, ще чакам Слънчице ... и се радвам че си открила това магазинче :) Направо си е ценна находка!
      Прегръщам тееее :)

      Изтриване
  7. Вчера не можах да се включа по технически причини - бях извън всякакъв обхват (т.е. на хубаво място), топла прегръдка от мен за миналия празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роузи ... даже и днес ме зарадва коментарът ти! Много си мила!
      И аз ти благодаря с виртуална прегръдка :)

      Изтриване
  8. Честит празник! Страхотна и апетитна трапеза!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, с малко закъснение искам да ти честитя празника и да ти пожелая много здраве и късмет. И питката и сърмичките са чудесни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никак не е късно .... приемам поздрави целогодишно :) :)
      Прегръщам те мила Таня!

      Изтриване
  10. Още веднъж честито да ти е името,Дани!
    Много здраве и добро настроение през цялата година да имаш!
    Отбелязала си празника отново с богата е безкрайно вкусна трапеза,поздравления!
    Прегръдка и хубав ден с много слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз още веднъж ти благодаря Росинка :)
      Силна, топла и слънчева прегръдка от мен :)

      Изтриване
  11. Дани, Честит Имен Ден!
    С малко закъснение ти изпращам приятелски поздрави и пожелания за здраве,
    висок дух и хубави поводи за радост и усмивки!
    Питките са повече от апетитни, а маринованото месо, но завито в лист кисело зеле, е едно от любимите ястия в къщи :)
    А освен това трапезата ни този ден е била обща, само видът на зелето е бил различен :) Интересно съвпадение, какво ще кажеш :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемам приятелският ти поздрав Албенка и аз на свой ред те поздравявам!
      Живи и здрави и закриляни от Господ да сме всички!
      Ами обща ще е трапезата мила ... това е традицията по празниците :) убедена съм обаче че твоите сармички са били по вкусни с киселото зеле :)
      Слънчева прегръдка от мен :)

      Изтриване
  12. Дани, с малко закъснение и голямо извинение - честит имен ден! Бъди здрава, бъди усмихната, обичана и обичаща! Все така слънчева и все така вдъхновяваща. :) Прекрасно си сготвила, ама наистина! С удоволствие ще се почерпя една сармичка с питчица за твое здраве. Всичко добро, Дани, изпращам ти много усмивки и голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери ... приемам голямото ти извинение за мъничкото ти закъснение с голяяяяма усмивка и още по голяяяма прегръдка :)
      Голяма си сладурана :)

      Изтриване
  13. Светли и честити празници, Дани,
    здраве, късмет и закрила, много щастие ти желая!!
    Очарована съм -
    много красива, традиционна и празнична трапеза, с невероятна пита и снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дианка! Мило от твоя страна ... и аз те поздравявам и прегръщам :)

      Изтриване
  14. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  15. При такива вкусотии и красоти просто нямам думи! Да си жива и здрава мила и да ни радваш и изненадваш с твойте вкусни ястия още дълги години! Много прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никииии ... как ми липсва онова време .... знаеш ли?
      Много ти благодаря и за този и за другия музикален поздрав ... мила ми приятелко!
      Силно те прегръщам!

      Изтриване
  16. Поздравления за всички вкусотии,които сте направили и много ви благодарим е ги споделихте с нас.Тези дни ще се опитам да направя питката.Да си призная в нашият дом нямаме навика да купуваме зехтин, но сигурно доста влияе на крайният резултата и с тези тиквени семки се е получила наистина красива и мека пита.В един дом ако не замирише на прясно изпечен хляб значи не е истински дом, така са ме възпитали и за мен това е нормално.Сармите с мариновано пуешко може би ще ми станат любими като чета рецептата,само да намеря пуешко и ще ги пробвам и тях е определено не стават за бъдни вечер, но пък през останалите дни ще им се наслаждаваме.

    ОтговорИзтриване
  17. Много благодаря за посещението в блога ми и за милият коментар!
    Ще се радвам и да споделите за резултата от изпълнението на рецептите :) Лесни са, и съм убедена че и на вкус ще ви харесат!
    А до колкото за Бъдни вечер, сармичките тогава ги пълня със смес от гъби и ориз задушени с праз, а подправките са само червен пипер, черен пипер смлян и сол на вкус. Зелето приготвям по горе описаният начин.
    Ако имате въпроси и нещо не ви е ясно, може да ме попитате и с удоволствие ще ви отговоря.
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, докато успея да вляза при всеки, то месеца измина! И като не можах да ти честитя навреме именния ден, ще е на средата по стария и по новия календар! :) Честито да ти е името, много здраве и късмет!
    Такава изкусителна трапеза си поднесла, че очите ми не могат да се откъснат!
    Впечатли ме и марината за прясното зеле и си я записвам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.