събота, 25 януари 2014 г.

"Моето сладко хоби"


Улисана в грижи и ангажименти, тъкмо да забравя че си имам хоби и блог :) някой много деликатно, красиво и вкусно ми напомни за това :)
Затова днес с голяма радост и най-голямо удоволствие ви показвам какво получих по електронната си поща ... 
и ви представям една мила дама която ми е изпратила всичко това.

Тя казва че разполага с достатъчно свободно време за готвене и от дългият и стаж покрай изхранването на голямото и семейство е решила да си направи блог и да публикува в него рецептите от своите експерименти и кулинарни творения. Не претендира за майсторство и изключителност но рецептите и освен много вкусни, са и много подробно описани и с детайлни указания които са в помощ и за най-неопитните кулинари.
Горда майка на 3 дъщери и съпруга на най-критичен дегустатор :)
Познахте кой ми е на гости днес нали?

Соня от блога на "Моето сладко хоби". И как няма да е "сладко" ми кажете ... след това което е приготвила с толкова любов и за мен?
Сонче, приветствам те с Добре дошла в моето скромно блогче и те прегръщам слънчево и топло!



&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

"Преди време имах удоволствието да посрещна на гости в Моето сладко хоби едно слънчево момиче - Дани от блога "Слънце и слънчоглед". Сега с огромно извинение за закъснението , но със същото удоволствие връщам визитата. Трудно избрах менюто, но се надявам да се хареса на читателите на този вкусен и много красив блог. Дани, благодаря ти за възможността да бъда част от слънчевото ти местенце! 


 Предястие "топчета от сирена"  



Идеята за тези топчета е от предаване на 24 кitchen - рецептите на Лорейн. При нея бяха наречени трюфели , но на мен нещо не ми се обръща езика да ги нарека така. Може да се приготвят от комбинация на всякакви млечни продукти - сирене, извара, крем сирене, синьо сирене...и подправки по избор.Чудесни са за предястие  или мезе за вино или бира.


Продукти
за около 12-15 броя

100 г краве бяло саламурено сирене
100 г козе сирене
100 г крема сирене
1/4 ч.л. чесън на прах
черен пипер
за овалване
1 с.л. мед
1 с.л. вода
микс от семена (сусам, мак, слънчоглед или счукани ядки.)
зелен лук нарязан на дребно


 Приготвяне
всички сирена се надробяват и  смесват (ако е необходимо се пасират с пасатор)
оформят се топчета, които се потапят в разтворения във водата мед (леко се затопля) и след това се овалват в лук или семена.
А ето и предложението на Йоли от същия канал - топчета от сирена с грозде.Просто се поставя едно зрънце грозде без семки вътре в сиренцето. 



Печено руло от свински врат с плънка от гъби

Много често приготвям свински врат. Месото е крехко, а цялото печено парче се приготвя много по-лесно.


Продукти 
за 6 порции

  • 1 цял свински врат 1200 г
  • черен пипер
  • 1 ч.л. горчица
  • 2-3 с.л. галета с подправки
плънка
  • 1 с.л. масло
  • 1 малка глава стар лук
  • 150 г гъби
  • няколко листа салвия
  • 2 с.л. бяло вино
  • черен пипер
  • сол
сос
  • 1 ч.л. нишесте
  • 50 мл бяло ароматно вино


 Приготвяне

  • Месото се разрязва по дължина, изтънява се и се разтваря.
  • Поръсва се черен пипер и се намазва с горчицата, завива се на руло, покрива се с фолио и се оставя на студено.
  • За плънката - маслото се загрява в тиган, добавя се нарязания на дребно лук и се задушава.
  • Гъбите се режат на много дребно и се добавят към лука, пържи се до готовност на гъбите.
  • Прибавя се бялото вино , разбърква се за още 2 минути и се добавя нарязаната салвия.
  • Овкусява се със сол  и черен пипер.
  • Върху лист алуминиево фолио се посипва от галетата с подправки(черен пипер, мащерка, червен пипер, сол..),  разгръща се месното руло и върху него се разстила плънката.
  • Месото се завива на стегнато руло с помощта на фолиото и се поставя в тавичка.
  • Отстрани се налива 50 мл вино.
  • Пече се на 160 С за около 2 ч. и 30 мин.   
  • Месото се развива внимателно от фолиото и се запича за още 20 минути, до образуване на коричка.
  • Изважда се и се оставя 10 минути да почине, след това се реже на филийки с остър нож.
  • Сосът от печенето се сгъстява с нишестето  и с него се полива месото при сервиране


Торта портокалово-шоколадов мус


Продукти
за форма с диаметър 22 см
10-12 порции
блат
3 белтъка
няколко капки портокалов сок
50 г захар
1 жълтък
1 с.л. олио
ванилия
настъргана кора на половин портокал
щипка сол
30 г брашно - 3 с.л.
10 г какао - 1 с.л.
50 г смлени орехи - 5 с.л.
шоколадов мус
3 жълтъка
1 яйце
60 г захар
портокалова редукция от 100 мл портокалов сок и 1 с,л коняк*
настъргана портокалова кора на 1/2 портокал
ванилия
160 г шоколад 52 % какао
250 мл течна животинска сметана - мин. 30 % масленост
1 с.л. пудра захар


 Приготвяне
*портокалова редукция - 100 мл портокалов сок се завира с 1 с.л. коняк и се вари на слаб огън до редуциране до 50 мл
блат
Белтъците се разбиват с няколко капри портокалов сок до твърда пяна.
Прибавя се захарта, постепенно и разбиването продължава до пълното й усвояване.
Жълтъка се разбива с вилица заедно с олиото и се изсипва при белтъците.
Разбива се до еднородна смес.
В купа се смесват смлените орехи, брашното, какаото , солта, портокаловата кора и ванилията.
Белтъчната маса се добавя на части към сухата смес като се бърка с шпатула.
Изсипва се в застлана с домакинска хартия и намаслена форма.
Пече се на 175 С в предварително загряна фурна до златисто - около 30 минути.
Изчаква се да изстине и се изважда от формата.
крем
Белтъците и цялото яйце се разбиват със захарта на водна баня за около 8 -10 минути, докато сместа започне да се сгъстява.Прибавя се портокаловата редукция, кората и ванилията.
Отдръпва се от огъня и се добавя начупения шоколад, бърка се до пълното му разтваряне, ако е необходимо се загрява на водната баня отново.
Сметаната(студена от хладилника) се разбива заедно с пудрата захар с помощта на миксер до твърда пяна.(внимава се да не се пресече, ако се бие твърде дълго).
Много внимателно,  лъжица по лъжица , сметаната се смесва с шоколада.
Блата се поставя върху тортена чиния и се стяга с ринг.
Шоколадовия мус се изсипва отгоре и се заглажда.
Оставя се покрита в хладилника за няколко часа.
Тортата  се украсява с карамелизирани портокалови резенчета** или по избор.
**Карамелизирани портокалови резенчета - в съд с незалепващо покритие се загрява, на ниска степен на котлона, 1 кафена чаша захар с 2-3 с.л. вода до получаване на светъл карамел.Портокала се реже на тънки резени и с помощта на щипка всяко резенче се потапя в карамела.Изважда се и се подреждат върху хартия за печене.


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Искрено се надявам да ви е било интересно в нашата компания и да са ви харесали вкусните предложения на моята гостенка Соня :) 
А аз се облизвам блажено пред монитора и сърдечно и благодаря за това мило и сладко гостуване!

Хубав уикенд на всички! 
И ако ви затрупа предвидения сняг ... забавлявайте се на топло в кухнята :)

30 коментара:

  1. Дали ще успея да се наредя първа на масата и да ви поздравя и двете за подарената хубава емоция? :) Дани, имаш си гостенка, която е сготвила страшно вкусно, а ти си я приветствала така радушно... Ех, да му стане толкова уютно на човек при вас. Бъдете здрави и много щастливи, усмихнахте ме. :)
    Прегръдки, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успя Слънчице :) Първа си след мен обаче :) Облизването пред монитора е на ход :)

      Сърдечно благодаря за милият поздрав Гери!
      Здраве и щастие и за теб!

      Изтриване
  2. Браво на гостенката тя винаги се представя блестящо, където и да гостува. Сонче всичко показано е перфектно, мила!
    Дани на теб чак ти завидях на вкусотиите :)))
    Прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Здравче ... Сончето е наготвила такива вкусотии че и аз в момента малко завиждам че не мога да ги вкуся а само ги гледам :)
      Имаш прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. Браво и на двете. Прекрасно представяне! Смайващо вкусна трапеза!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Признанието казано от теб Йоли, е стимул и за мен и за Соня!
      Благодаря ти миличка с прегръдка!

      Изтриване
  4. Поздравления за двете прекрасни дами и кулинарки!
    Представянето на Соня е перфектно!
    Хубав уикенд дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заслугата за представянето е изцяло на Соня!
      Благодаря ти Дани!

      Изтриване
  5. Страхотно меню, истинска наслада! Поздравления и за двете чудесни дами - гостенка и домакиня!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова много вкусотии на едно място!!! Добре, че съм вечеряла, но въпреки това пак се облизвам, особено по тортичката. :)
    Чудесна гостенка си имаш, Дани!
    Поздравления и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И теб те добавяме в отбора Светле :) А тортичка и на мен ми се хапва!

      Изтриване
  7. Може ли човек да не се чувства интересно във вашата компания?! Невероятно вкусни предложения!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова вкусни Тили ... че с удоволствие бих замезила с топче от сирена и грозде, бих вечеряла от печеното месо и макар и късният час ... срам не срам ... и парче торта ще изям :)

      Изтриване
  8. Вкусно и красиво! И двете сте страхотни кулинарки!
    Поздрави и прегръдки, момичета!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни сте, момичета! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря на всички за милите коментари! Благодаря още веднъж и на Дани за възможността да гостувам в нейния блог! За мен беше чест и удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни сте и двете. Моите поздравления и за гостенката и за домакинята. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Съзнавам,че вече нищо не е останало..........,но поне да кажа:браво!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесно гостуване с много изкушения!

    ОтговорИзтриване
  14. Сладурки сте ми и двечките ....много ви харесвам, а менюто на Соня е като гурме пътешествие на вкус и красота!
    Прегръдки, момичета! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Много сте сладки и двете мили, сърдечни, прекрасни домакини и автори на чудесни блогове! Страхотно угощение е приготвила Сончето, абсолютно в неин стил - вкусно, много вкусно, красиво и направено с душа и сърце! Прегръдки, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасни сте,
    Соня отново гостува с впечатляващо меню и интересни рецепти,
    чудесно допълнение към твоя прекрасен блог.
    Сърдечни поздрави за двете ви, хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, имаш си страхотна гостенка, че не с едно, а с куп ястия, поздравявам ви и двете със Соня, пожелавам ви хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани,личи си с колко внимание са подбрани и приготвени рецептите!
    Поздравления за Соня за богатото и така вкусно меню!Всичко много ми харесва,особено десерта-много по мой вкус!
    А такива топченца трябва да приготвя някой път за мои гости,ще се харесат,благодаря за рецептата!
    Сърдечна прегръдка и за двете дами!

    ОтговорИзтриване
  19. Поздравления! Всичко, което е приготвила много ми допадна!
    http://thingamyjic.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  20. Две слънчеви дами на една маса! И с такива вкусотии! Браво на Сончето! Направо ме смая с богатата трапеза! :)
    А ти, Дани, дето почти си забравила за хобито си, не се помайвай толкова, че скрибуцаме тук за теб! Липсваш с твоя вкусен и слънчев полъх :)
    Прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ви момичета за милите и сърдечни коментари и отделеното време да поздравите мен и моята гостенка!
    Дани, Таня, Мария, Миленка, Траяна , Ивана, Кате, Дианка, Иглика, Роси, Георгиева, Тики!
    Благодаря ви!
    Благодаря и на теб Сонче, за атрактивното гостуване и за всичко приготвено с любов за мен!
    Сърдечен поздрав за всички!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.