вторник, 25 февруари 2014 г.

На гости ми е Лучия с Мини тарталети с боровинки и касис


Моите емоции продължават :) Слънцето грее повече от всякога!

На гости ми е днес Лучия. След като гостувах в нейното виртуално кътче и аз на свой ред и отправих покана.
Чудих се, с какво ли ще ме изненада, и ето въпросителната вече стана на удивителна!
Толкова красота и вкус събрани на едно място! Вълнуващо и вдъхновяващо! 
А десертът поднесен от нея ми е от любим по-любим :) С любимите ми боровинки и касис ... любими тарталети :) 
Едно вълшебство което през нейният обектив е направо като бижу!
Насладете се и вие на тази прелест!
 
Удоволствие е винаги за мен да надничам в красивото и блогче и да се наслаждавам на умението и да кулинарства, и усетът и как да ни покаже това което е направила! 
Убедете се сами ... посетете нейното виртуално местенце ... а преди това вижте какво е изпратила и на мен :)




Мини тарталети с боровинки и касис

Продукти за основата на тарталетите:
(12 броя мини тарталети)

350 г брашно
щипка сол
125 г студено масло
125 г пудра захар
2 яйца 
1 жълтък
масло за намасляване на формичите за тарталети

Продукти за яйчния крем:

500 мл прясно мляко
120 г пудра захар
6 жълтъка
50 г брашно
семената от две шушулки ванилия
3 с.л. вишновка

Продукти за топинга:

350 г пресни плодчета - боровинки, касис, бяло френско грозде, къпини, малини, ягоди

1/2  к.ч. конфитюр от кайсии

Приготвяне на тарталетите:

В купа смесете брашното, солта и пудрата захар. 
Настържете отгоре маслото и размесете с шпатула до оформянето на едри трохи. 
Разбийте яйцата и жълтъка. 
Добавете ги към брашняната смес и разбъкайте.
Прехвърлете сместа върху плот и омесете тесто без да добавяте допълнително брашно. 
Увийте тестото в прозрачно фолио и го приберете в хладилника за няколко часа или една нощ.

Намазнете 12 формички за мини тарталети с масло. 
Разделете тестото на 12 части. 
Разточете всяка част и я поставете върху формичката за тарталети. 
Чрез притискане с пръсти оформете дъното и стените и.
Изрежете излишното тесто от ръбовете с помоща на нож или като притиснете тестото към формичката. 
Охладете оформените тарталети в хладилник за поне половин час.

Печете тарталетите 15 минути в предварително загрята фурна на 190°. 
След изпичането им ги оставете да изстинат и ги извадете внимателно. 

Прецедете конфитюра от кайсии през цедка. 
Намажете дъното и стените на тарталетите с тънък слой от конфитюра. 
Оставете го да изсъхне напълно върху тарталетите. 
Останалата част от конфитюра разредете с 1-2 с.л. вода, разбъркайте добре и оставете настрана.

Намазването на тарталетите с конфитюр помога да се запази цялостта им след като се изсипе крема. По този начин тарталетите няма да омекнат, а ще останат хрупкави.

Приготвяне на яйчения крем:

Загрейте в тенджера млякото и ванилията. 
Разбийте жълтъците с пудрата захар и брашното до побеляване. 
С постоянно разбъркване, добавете на части млечната смес към яйчената. 
Разбъркайте до хомогенна смес и прехвърлете в тенджерка. 
Сварете крема на умерен огън. 
Прехвърлете яйчения крем в купа и го покрийте с прозрачно фолио, за да не хване коричка. 
По желание може да прецедите крема през цедка, за да се уверите, че е достатъчно фин. 
След като крема изстине добавете вишновката и разбъркайте.

Сглобяване на тарталетите:

С лъжичка поставете от яйчения крем във всяка тарталета. 
Аранжирайте  пресните плодчета върху тарталетите.

С помощта на четка, намажете повърхността на плодчетата с конфитюр от кайсии. 
Така ще придадете на тарталетите неустоим вид, а плодчетата ще запазят вида и свежеста си за по-дълго време.

Да ви е сладко!



Лучия, сърдечно ти благодаря за емоцията и красотата която ми подари днес!
Благодаря и за букетчето фрезии ... те са ми любими цветя :)
А на почитателите на "Слънце и слънчоглед" искам да кажа:
Бъдете здрави! 
Подарявайте усмивки на хората край вас ... това ще усмихне и самите вас :)

16 коментара:

  1. Красиво и запомнящо се гостуване! И много мили думи от теб, Дани!
    Прегръдки за двечките и да сте здрави и усмихнати!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, бъди и ти здрави и винаги топли емоции като тази да греят в душата ти. :)
    Прекрасна гостенка и прекрасна домакиня, аз просто мога да се наслаждавам на компанията ви. :)
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, какво красиво гостуване - и двете правите такива прекрасни неща! Удоволствие ми беше да видя гостуванията ви!
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен тендем...
    Много колоритно, пролетно и красиво гостуване, Дани,
    благодаря за удоволствието и настроението, с което ме заредихте...
    Сърдечни поздрави за двете ви, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за гостенката ти,Дани,невероятно атрактивни снимки,прекрасно съчетание от вкусове и цветове!
    И аз не бих отказала да се насладя на тези прекрасни тарталетки с чудно кремче и плодчета,а около мен да ухае на фрезии-е това се казва блаженство!
    Прегръдка,мили талантливи момичета!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно гостуване с вкусотии! Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Обичам такива гости :) Невероятна наслада за окото и вкусовите рецептори!

    ОтговорИзтриване
  8. Красива почерпка! Точно в твоя стил, Дани!
    Поздравления за теб и авторката на тези сладки брошки :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, поздравления и на двете. Невероятни сте.

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, страхотно гостуване! Красиви и вкусни тарталетки и уханни фрезии!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  11. Цветно, ароматно, красиво! Прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Наистина един малки цветни бижута! Жалко, че не мога да ги опитам в момента! Поздравления за Лучия и за любезната домакиня!

    ОтговорИзтриване
  13. Много наситен цвят, аромат и прекрасно настроение лъха от блога ти, Дани! С чудесни тарталети се черпите, раздайте и на нас. И ние ги обичаме :)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря на всички отбили се да поздравят моята гостенка и мен!
    Радвам се че ви е харесало нашето виртуално гостуване :)
    Бъдете здрави и благословени!
    Хубав и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много красиво, прекрасни снимки! Поздравленеи я за гостенката и домакинята!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.