неделя, 24 ноември 2013 г.

На гости за първи път


Какво да ви кажа ... вълнувам се и то много :)

Получих покана за гостуване в един невероятен блог, от една невероятна дама ... мой идол и вдъхновение, виртуозен кулинар и изящен фотограф!
Ева Тонева ... моите комплименти!
Влезте в блога и, и сами ще се уверите за какво иде реч!
Емоцията и вълнението ми се преплетоха :) 
Това беше първата ми покана. 
Мислех си че никога няма да ми се случи подобно нещо :) но ето че стана!
И така ... днес гостувам в блога на Ева Тонева и то не с една, а с две ... че даже и три рецепти :)
Всичко от испанската кухня! Национална, традиционна и празнична :)

Паеля с морски дарове

Необходими продукти за 4 порции:

200 гр. черни миди с черупката
200 гр. миди сърцевидки с черупката
100 гр. калмар почистен и нарязан
100 гр. скариди
100 гр. кралски скариди
200 рг. ориз кръгъл
100 гр. грах
средна глава стар лук
2 скилидки чесън
50 мл бяло вино
половин червена пиперка месеста
щипка шафран
зехтин, сол и черен пипер
магданоз и лимон
бульон в съотношение с ориза 3 към 1 ( може и малко повече) за предпочитане рибен, може и зеленчуков.

Паелята е традиционно испанско ястие което перфектно представя средиземноморската кухня. Приготвя се в специален съд от който идва и наименованието му. Има и други поверия за наименованието, но аз не съм запозната с тях. В различните краища на Испания,се приготвя по различен начин, както и всяка домакиня си има своя изпитана с годините рецепта.
Зехтинът, ориза и морските дарове са основна част като присъствие в ястието. Шафранът е предпочитана подправка, която освен че ароматизира ястието , му предава и характерният жълт цвят. Ако някой не обича тази подправка, оцветява оризът със специален оцветител. Подробности за това ястие вече имам публикувано ето тук.


Почистват се мидите от водорасли и пясък и се сваряват за около 5 мн. докато отворят черупки. Ако има не отворени се изхвърлят. Всички останали продукти се измиват а на скаридите се откъсват мустачките. Зеленчуците се нарязват на дребно.
В специалният съд се сипва част от зехтина и скаридите и калмара се запържват. Изваждат се и се оставят на страна.
В същата мазнина се запържват лукът и пиперката, ако е недостатъчен зехтинът, не го пестете а налейте още. Добавя се нарязаният чесън и оризът който сме измили предварително. В купичка, в част от бульона през това време сме накиснали шафрана за да пусне жълтият си цвят.
Когато зеленчуците и оризът са запържат добре, добавям от шафрановия бульон и бялото вино. Ястието се разбърква непрекъснато до поемането на течността от ориза. И така при непрекъснато разбъркване се добавя на части и останалият горещ бульон. Прибавят се мидите  с черупката и запържените скариди и калмар. Разбъркваме и подправяме със сол и черен пипер. Добавяме и граха. Ястието се оставя да къкри на тих огън. Когато оризът е готов, изключваме котлона и покриваме с капак за около 10 мн.
Сервирайте направо със съда в който е готвено ястието, гарнирано с лимон и магданоз.


Турон и крем с турон

Необходими продукти за турона:

150 гр. течен мед
100 гр.пудра захар
2 белтъка
250 рг. смлени бадеми (белени и сурови)
50 гр. счукани бадеми  (белени и сурови)
щипка канела
50 гр. филирани бадеми

Допълнителни продукти за крема: 4 порции

150 гр. от вече готовия турон
100 гр. гъсто кисело мляко
100 гр. течна сладкарска сметана 
50 гр. пудра захар
50 мл. бадемов ликьор

филирани бадеми и течен мед за гарниране


Начин на приготвяне:

Загряват се меда и пудрата захар в съд на котлона докато кипнат.
Разбива се белтъка на пяна. Не е необходимо да става на твърди върхове, и към него се прибавя на тънка струя горещата медена смес. До тук работим с миксер. Взимаме шпатула или дървена лъжица и бъркаме и добавяме на части смлените бадеми. Получава се гъста и лепкава смес. Към нея се добавят и счуканите бадеми. Целта е да има и парченца от бадемите в турона. Поръсваме със щипка канела.
Загряваме тиган и слагаме сместа в него. На умерено слаб огън се бърка непрекъснато около 10 мн. Сместа на места ще започне да покафенява, но това да не ви притеснява. Хем е ефектно, хем вкусът на печени бадеми започва да се усеща. 
Заделя се 150 гр. от полученото тесто за крема, а остатъка след като поистине и можете да го пипате с ръце, оформяте на руло, което овалвате в ламинирани бадеми. Сместа е гъста и суха, лесно се работи с нея и оформя, почти като пластелин. Ако трудно полепват бадемите, не се притеснявайте да намажeте с мокра четка рулото.
Завийте в хартия за печене стегнато като голям бонбон и оставете да изстине напълно. Нарежете и поднесете!
Ако искате, можете да оформите сместа и по друг начин. Традиционият испански турон има правоъгълна форма ... като шоколад.


За крема: разбивате сметаната на сняг със пудрата захар.
В друг съд с помоща на пасатор, пасирате заделения турон заедно с ликьора и киселото мляко до гладкост.
После с леки въртеливи движения със щпатулата добавяте разбитата сметана до пълното и усвояване.
Разливате в чаши. Гарнирате със запечени бадеми и няколко капки мед и охлаждате до момента на сервиране.
Ако кремът се прави и за деца, ликьор не се слага. Можете да подсилите бадемовия вкус с есенция.

За мен беше удоволствие и вълнение да бъда гост на Ева Тонева! 
Избрах лесни и много бързи рецепти ... дори и за начинаещи кулинари. Традиционно коледно испанско лакомство и не толкова традиционен крем с негово участие :) 
Адаптирано с малки промени от моя страна от тук.
И не безизвестната испанска паеля ... вкусна, лесна за приготвяне и атрактивна :)

Ева, благодаря ти че бях твой гост!



33 коментара:

  1. Благодаря ти, за приетата покана и вкусните рецепти, Дани! За мен беше изключително удоволствие да бъдеш мой гост! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А за мен вълнение, емоция и вдъхновение :) разбира се и с чувство на благодарност от предложената ти покана Ева!
      Дойде ми като гръм от ясно небе :) Все си мислех че ще си остана в страни от тези емоции и гостувания :)
      Благодаря ти, че първа се престраши да ме поканеш, за топлите думи казани за мен, за гостоприемноста ти!
      Чудесна си Ева!
      Прегръщам те и ти желая здраве!

      Изтриване
  2. Да гостуваш на Ева е чест и огромно удоволствие! А това, че е избрала да те покани говори, че си достойна за нейния финес и усет за красота! Страшно много се радвам, заслужаваш го, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолиии ... прегръщам те Слънце!
      За теб и за Ева ... за това което правите ... моите комплименти!

      Изтриване
  3. Дани, прекрасни снимки и рецепти! Напълно разбираемо е вълнението и емоциите което изпитваш, мила! Много стилно и елегантно гостуване!
    Голяма прегръдка и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голяма прегръдка и за теб Ив :)
      Благодаря ти !

      Изтриване
  4. Дани, страхотно представяне, разбирам емоциите ти, но нямаш нужда от притеснение, както винаги си се справила перфектно! С пожелания за прекрасна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз и да не исках да се притеснявам ... то вълнението си дойде заедно с поканата Иг :)
      Само мога да се радвам на отценки като твоята!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Паелята,десертът,снимките,домакинята,а и гостенката са на ниво(ВИСОКО)!
    Поздравления,Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз от високото :) ... сърдечно благодаря!
      Миленка прегръщам те!

      Изтриване
  6. Достойно гостуване с невероятно меню и много красиви снимки! Прекрасни сте - и ти, и Ева! Усетих вълнението ти и ти пожелавам все по-често да получаваш такива приятни покани! Прегръдки, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее Дани ... не толкова често :) аз трябва от кухнята да не излизам :)
      Шегувам се ... разбира се :)
      Чувството е приятно!
      Прегръдка и за теб мила!

      Изтриване
  7. Поздравления, Дани! Поканата си е напълно заслужена - ама толкова си се постарала! Ястията са върховни, думите ти сякаш извират, много емоционална публикация! Макар да съм го казвала и друг път, не мога да пропусна снимките - ти си художник не само в кухнята :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за милият коментар Роузи!

      Изтриване
  8. Поздравления ,Дани!С Ева сте виртуози в кухнята-уникални сте!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Живе!
      Малко ми е трудно да се сравнявам с Ева ... но го приемам като комплимент :)

      Изтриване
  9. Дани, честита радост! Представям си как се вълнуваш само... Но е съвсем заслужено, да знаеш! Виж само какви красоти и вкусотии твориш. Благодаря ти, че ни сподели този твой трепет. Още много подобни ти пожелавам!
    Сърдечни поздрави, мила Дани! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечен поздрав и за теб миличка!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  10. Минах аз през Ева и видях каква слънчева гостенка си е поканила!!! Седнах до вас и похапнах сладко :) Обожавам ориз и всякакви негови версии! А този турон ми се вижда толкова интригуващ, че непременно ще го направя, Дани! Събра ми очите!
    Усмихната седмица ти желая и още много такива емоции!!
    Между другото, замислям се и аз да си направя такава рубрика и ще се радвам (ужасно) всички вие, които така си обичам, да ми гостувате :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как ще се радвам да видя турона в красивото ти блогче Тики!
      Много ме зарадва!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  11. Дани, просто прекрасно! Красиво, вкусно, идейно! Чудесно си се подготвила! Поздравления за това перфектно представяне!
    Поздравления за чудесната комбинация на домакин и гост!
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенка, толкова си мила!
      Сърдечно ти благодаря и те прегръщам!

      Изтриване
  12. Напълно те разбирам, Дани! Вълнението, подготовката, всичките тези емоции около гостуването... Моите адмирации за прекрасното представяне, за страхотните рецепти, за невероятните снимки! Голяма прегръдка от мен и за двете ви - благодаря ви за тази испанска фиеста!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха ха ... направо фиеста си направихме, нали Катенце?
      Силно те прегръщам!

      Изтриване
  13. Поздравления, Слънчо! :)
    Да си гост на Еви е голяма чест, а ти определено я заслужаваш! Отлично представяне и страхотни рецепти! Бих опитала от всичко с най-голямо удоволствие!
    Прегръщам те, мила и ти желая много, много успехи и прекрасно настроение! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ирма!
      Опитай от всичко и аз ти гарантирам че ще ти хареса :)
      Паелята е за любителите на морски дарове като еликсир за сетивата, а кремчето ... синовете ми казаха че бил " размазващ " :)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  14. Еее, Гоголина, прекрасно представление (бих го нарекла). То не е цвят, аромат, вкус и все от сърцето на топла Испания.
    Безкрайно приятно ми беше да съпреживея това гостуване оттук! Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечен поздрав Мъхче!
      Стана ми драго че всичко ти е харесало :)

      Изтриване
  15. Дани, приказно, цветно, вкусно, запомнящо се гостуване! Сърдечни поздрави и аплодисменти за всичко, което си приготвила! Снимките са страшно зареждащи! Напълни ми очите с красота!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, прегръдка и от мен мила!
      Запомнящо се гостуване ... това е най-точната дума! Никога няма да го забравя!

      Изтриване
  16. Дани, това е чудесно! Много се радвам за теб! Ева и за мен е истински идол :) А рецептите, с които си гостувала са невероятни!

    ОтговорИзтриване
  17. Със сигурност Ева е идол и за много други Лучия!
    Щастлива съм от факта че бях поканена да и гостувам,
    и че сте харесали това, което направих с много любов и огромно желание!

    ОтговорИзтриване
  18. Отново "изби рибата", както се казва! Вкусен и красив празник ще има всеки, приготвил тези ястия!

    ОтговорИзтриване