Мили мои почитатели ...днес получих първият си коледен подарък :)
Щастлива съм, че в моето кулинарно кътче е пристигнал първият ми гост, носейки със себе си една снимка бижу и подарък ... рецепта!
Вероятно някои знаят коя е, но аз искам от любезност да кажа нещо за нея.
Не я познавам лично, но от това което тя е споделила за себе си зная, че е родена в гр.Плевен, омъжена с две прекрасни деца.
Процесът на работата и наподобява подреждането на пъзел, ако една част от него не е на мястото си, не може да се получи завършена картина.
Работи като фууд стилист и фотограф на свободна практика а нейна страст са балканската и средиземноморска храна.
Обича свободата и това е една от причините да променя рецептите и да експериментира. Готвенето за нея е преди всичко творчески процес и забавление, а храната ... необходимост, но за да се превърне в храна за очите и душата, може да се приготви и поднесе по безброй начини.
Ето защо аз казвам, че снимките с които ни представя своите рецепти, са като бижута :)
За мен е огромна чест и удоволствие да ми гостува Ева Тонева ... мой идол, и вдъхновение за една част от рецептите ми в блога!
Продукти за 500 мл:
4 средни по големина био портокала
250 мл етилов спирт 90%
250 гр вода
250 гр захар
250 мл етилов спирт 90%
250 гр вода
250 гр захар
Начин на приготвяне:
Измийте, подсушете и обелете само оранжевата кора на портокалите.
Сложете кората в буркан с херметическо затваряне и ги залейте със спирта.
Затворете плътно буркана, ако е с винтова капачка, сложете под нея лист алуминиево фолио за плътност.
Поставете го на тъмно и прохладно място за 4 дни.
Прецедете течността през марля.
Варете 5 минути сиропа приготвен от водата и захарта, охладете го.
Прибавете сиропа към портокаловия екстракт, прелейте ликьора в бутилка.
Оставете ликьора да отлежи минимум 2 месеца, преди консумация.
Сложете кората в буркан с херметическо затваряне и ги залейте със спирта.
Затворете плътно буркана, ако е с винтова капачка, сложете под нея лист алуминиево фолио за плътност.
Поставете го на тъмно и прохладно място за 4 дни.
Прецедете течността през марля.
Варете 5 минути сиропа приготвен от водата и захарта, охладете го.
Прибавете сиропа към портокаловия екстракт, прелейте ликьора в бутилка.
Оставете ликьора да отлежи минимум 2 месеца, преди консумация.
Ева, благодаря ти че беше мой гост!
Благодаря ти че ми подари толкова нежен и изискан подарък, мечта за всеки ценител на кулинарното изкуство!
Благодаря ти за емоцията, за усмивките за приятното чувство което ме обсеби контактувайки с теб, макар и виртуално!
Желая ти здраве, семейно щастие и професионални успехи!
Слънчева прегръдка!
Ех, че хубаво... Само влизам, гледам част от снимката (без надпис) и веднага си казвам "Ама това много прилича на Ева". Та ето го нейният стил! :)
ОтговорИзтриванеДани, прекрасно е това гостуване! И с колко топлина само говориш... Омая ме, да знаеш. ;)
Сърдечни поздрави и за двете ви! :)
Така е Гери, винаги разпознавам снимките на Ева от пръв поглед!
ИзтриванеУникални!
Фантазия*)
ОтговорИзтриванеФантазия Кате!
ИзтриванеЕх, каква комбинация! Твоите мили и увличащи думи и нейните прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер! :)
Благодаря ти Алекс! За мен беше чест да се доближа до изкуството на тази жена!
ИзтриванеПрекрасна гостенка имаш, Дани!
ОтговорИзтриванеА снимките ѝ са винаги много стилни и изкушаващи!
Прегръдка и за двете ви!
Благодаря Дани!
ИзтриванеБеше чест за мен да ми гостува Ева Тонева!
Емоция която няма да забравя :)
Дани, ти си голямо миткало напоследък :) Ту на гости, ту с гости :)
ОтговорИзтриванеЧудесен избор за гост си направила днес! Ева прави най-красивите и стилни снимки на храна и напитки, наблягайки точно на тях, а не на фона им.
Прегръдка и хубав неделен ден!
Ах тиии ... Пепи :) Голяма си сладурана! Хиля се през сълзи :)
ИзтриванеАми ... както се уреди човек :) Ту на гости, ту с гости и шапка на тояжка :)
А това за най-красивите и стилни снимки на Ева е толкова вярно, колкото, че ако Слънцето грее ... навън е ден :)
Прегръщам те и ти благодаря за веселия коментар!
Наистина, Дани, впечатляващо гостуване, топло посрещане и страхотен подарък.
ОтговорИзтриванеПак ще напиша, че двете сте един прекрасен тандем, с усет към вкуса, стила и финеса.
Сърдечни поздрави, усмихната и хубава неделя!
Диани, благодаря ти Слънце!
ОтговорИзтриванеПриятно ми е да ме виждаш в тази светлина, но това което прави Ева, едва ли някога ще мога да го напрвя и аз!
Не че се подценявам ... но за мен блога е моето хоби, докато при нея нещата са професионални*
Сърдечен поздрав и от мен!
Тия два месеца - дългички ми се виждат ;) Имам един спомен отпреди много години - от Гърция ни донесоха някакъв ликьор от диви портокали, нямаше друга такава вкусотия! Оттогава често съм ходила там, но все не мога да попадна на него. Дали пък не е бил този?
ОтговорИзтриванеАйде сега ... дано не са Роузи :)
ИзтриванеА до колкото за ликьора от диви портокали, може и това да е рецептата ... щом е от портокали, дали са диви или био, все със спирт се прави *
Прекрасно, стилно, с много вкус и усет! Еви е невероятен фууд стилист, влюбена съм в работата й! Непрекъснато я следя, но до сега не съм оставяла коментар в сайта й. Трябва да се поправя, защото няма по-хубаво признание от споделените думи! Адмирации и за двете ви! Прекрасни сте!
ОтговорИзтриванеМного си права Дани ... няма по-хубаво признание от споделеното* ! Ева е земен човек и ще ти се зарадва :)
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря!
Абе, Ева си е Ева;))
ОтговорИзтриванеА ако знаеш каква симпатяга е извън кухнята;) С кеф можеш да изкараш няколко часа на сладки приказки с нея и страхотното и чувство за хумор;)
Ликьорът е фантастичен- само си представям какви сладкиши могат да се забъркат от него- точно като за празник!
Със сигурност е така както казваш Марта! Щастливка си, щом се познавате и в реалният живот :)
ОтговорИзтриванеА за ликьора като поотлежи ... точно такава изненада му подготвям ... да се гушне в някой сладкиш :)
Гуш и за теб и за Ева :)
Сърдечно благодаря на всички за милите думи, а на теб, Дани за поканата и гостоприемството! За мен е огромна чест и удоволствие да споделя тук частица от отношението си към храната. Ликьорът е много ароматен и силен. За да се намали алкохолния градус, може да се разреди спирта със същото количество вода. Чудесен подарък и достоен за празничната трапеза, ще се радвам, ако го опитате. :)
ОтговорИзтриванеУдоволствие беше и за мен Ева, да се докосна по този начин, с изкуството на твоят труд!
ИзтриванеБлагодаря ти че беше мой първи гост! За мен моментът си е ... незабравима емоция :)
Ликьорът ще направя обезателно, за да е пълна емоцията ми ... но ... за в момента съм в издирване на био портокалите :)
Оказа се сложна задача ... да търся био портокали в страната на портокалите :) но не се отказвам лесно!
Дани, ти пърхаш от вълнение! Ева наистина те е зарадвала с бижу, а ти мен с добро настроение! Красив пост! Благодаря и на двечките за настроението! Обичам изчистения стил на Ева, а в бутилката е скрит аромата на предстоящите празници :)
ОтговорИзтриванеКрасив и усмихнат декември на теб, и на Ева!
Благодаря Снежи!
ИзтриванеЗаразително вълнение ... но щом носи усмивка и на другите, и аз се усмихвам :)
Честит 1 декемри и на теб Снежи!
Las fotografias trasmiten, son geniales. Ha estado un regalo el visitar tu bloc, es genial, te invito visitar el mio y si te gusta espero que te hagas seguidora.
ОтговорИзтриванеElracodeldetall.blogspot.com
¡Gracias Julia! Saludos :)
ИзтриванеДани, поканила си страхотна гостенка!
ОтговорИзтриванеЛикьорът е страхотна идея за подарък, а и толкова сладкиши може да ароматизира...
Много вдъхновяващи дни през декември ви желая!
Прегръдки!
Благодаря Бети! Декемврийски поздрав и за теб мила!
ОтговорИзтриванеИ аз като Пепи да кажа за миткалото :))), ама иначе как ще се насладим на чудесните и красиво снимани твои и на Ева рецепти!
ОтговорИзтриванеАз един мандаринов искам да направя, ама де био мандарини??
Голяма прегръдка,Дани и бъди винаги така щастлива! Хубав декември!
Ха ха ...миткалото се намитка Ив :) Вече съм си в къщи :) Така де ... почти в къщи :)
ОтговорИзтриванеАааа ... и в Италия ли се издирват био продукти? Аз имам шанса да попитам на пазара едни хорица производители за такива неща и ако имат ще купя и за теб да ти пратя, ама ще си пишем ако успея :)
Хубав декември и на теб мила! Прегръщам те!
Дани,напълно споделям казаното за Ева,за всички ценители на перфектната презентация нейния сайт е като магия!
ОтговорИзтриванеВ потвърждение е и тази рецепта за ароматно питие,в бутилчица като еликсир!
Еви е не само талант,но и много коректен приятел,която цени вниманието на другите и намира време да им отвърне с похвала!
Поздравления за избора на рецепта,за перфектния кадър и за споделената с нас емоция,мили дами!
За мен беше удоволствие да се докосна до таланта на тази жена, по този емоционален начин Роси :)
ИзтриванеУбедена съм че и при теб е било така!
Поздравления и з двете неуморни кулинарни вълшебници! Снимките на Ева винаги са будили в мен възхищение с композиция и професионализъм. Дани, поздрави и приятелска прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеПриятелска прегръдка и за теб Таня :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прекрасен гост, Дани! Чудесна рецепта е предложила Ева. От дълго време се каня да правя ликьор и все чакането ме възпира.
ОтговорИзтриванеА мен ме възпира намирането на био портокалите Лучия ... поне за сега :)
ИзтриванеКолко е интересно напоследък в блоговете и голям принос има за това Ева! Някаква празнична атмосфера витае в пространството. Страхотен гост си имаш, мила, абсолютно споделям мнението ти за Ева. Отново чудна презентация като снимки, избор и детайли! Поздравявам ви и двете!
ОтговорИзтриванеХубава емоция Катенце :) И на теб ти предстои ... предполагам!
ИзтриванеПрегръдка!
Дани, толкова красив подарък имаш, пожелавам ти това да е само началото на една приказна и незабравима Коледа! Прегръдки и хубава вечер! Много ми допада миткането ти насам-натам, страхотна си, поздравления!
ОтговорИзтриванеДано е така Иглика! Имам нужда от такова пожелание ... много ми трябва една такава Коледа ... ама много!
ИзтриванеПрегръщам те и аз и ти благодаря!
Zorica Pavlovic написа нов коментар за публикацията ви "Рецепта за портокалов ликьор и една снимка бижу":
ИзтриванеI made it today, now is waiting time, which is the hardest...I will let you know when is ready.Thank you and Eva, which I am great fan of hers.She is amazing woman.
Welcome to my blog Zorica! I´m glad you liked this recipe! I just visited your blog and liked it too much. Greetings!
ОтговорИзтриванездравейте!!може ли да се използва водка вместо този етилов спирт??благодаря предварително :)
ОтговорИзтриванеПривет и от мен!
ОтговорИзтриванеРецептата не е моя а на Ева Тонева :) Тя беше мой гост. Обърнете се с въпроса си към нея!
Във увода на публикацията ми има пряка връзка към нейният блог и рецепта.
благодаря Ви за отговора!! :)
ОтговорИзтриване