Да ... не се чудете :)
Днес отново съм на гости :)
Радушно приета от една мила дама ... Соня в нейното кулинарно кътче!
След като приех с радост поканата и да гостувам в Моето сладко хоби, и сред голямото разнообразие на рецепти там, никак не ми беше трудно да реша, че ще и поднеса нещо от испанската кухня :)
Трудността беше да избера нещо, което да се хареса и на нея и на многобройните посетители на блога и.
Искаше ми се и да е подходящо за нашите Коледни пости.
Калории няма да изчислявам :) защото предложението ми е ниско калорично и здравословно.
ЕСКАЛИБАДА
Това ястие е типично за района на Каталуня и Арагон. Състои се от печени зеленчуци: патладжан, пипер, лук и домати.
Името му идва от каталунският глагол "escalivar" което означава "печене на жарава" и има своите корени от селските райони. Ястието е с ниско съдържание на калории и високо на фибри.
Продукти за 4 порции:
3 патладжана
3 червени чушки
2 зелени чушки
2 глави лук
1 глава чесън
зехтин
оцет
смлян черен пипер
сол
Продуктите са ориентировъчни и всеки може да промени количеството им.
Загрява се фурната до 200 градуса.
Застила се тавата с алуминиево фолио и се намазнява.
Подреждат се зеленчуците и те се намазняват. Патладжана е набоден на няколко места, а лукът разрязан на две.
Аз сложих в тавата и скилидки чесън небелени. Много е вкусен печен, но да знаете, че той най-бързо се изпича и трябва преди останалите продукти да са готови да бъде изваден. Просто бъдете внимателни да не прегори.
Когато зеленчуците са готови ( отне ми 45-50 мин.) изваждате и задушавате в затворен съд.
Обелват се и се нарязват на ивици. Подреждат се в поднос без да се смесват. Разделени по вид и по ваше желание.
С част от сока, който се е отделил при печенето, зехтин, оцет и сол се прави винегрет. Може да сложите и счукан чесън. Наливате винегрета в бутилка и разклащате до смесване на течностите.
Залейте нарязаните зеленчуци с винегрета.
Ескалибада може да бъде самостоятелно поднесено или като гарнитура на месо и риба.
Днес моето е ... и гарнитура на печена риба треска. Идеално ястие за любителите на риба и наближаващият рибен празник Никулден.
Тогава ястието вече се казва
Esqueixada (чете се Ескъшадъ).
Начин на приготвяне на рибата:
за 4 порции ви трябва 1 кг филе от риба треска.
Обикновено, аз купувам тази риба замразена и малко осолена, затова сол не слагам.
Подреждат се филетата върху алуминиево фолио с кожата към тавата.
Намазва се със зехтин. Посипва се с нарязан на филийки чесън и микс от пипер ... черен, червен и бял.
Слага се и няколко листа дафинов лист.
Фолиото се загръща от всички страни като гондола, за да не изтече отделилият се сос по време на печенето. Пече се 20 мн.
Гарнирате с печените зеленчуци и поднасяте.
Направо да си оближеш пръстите :)
По молба на малкият ми син, прилагам и една снимка на сандвича който му направих с ескъшадъ ( май не било толкова трудно да кажа името на това ястие :).
Каза че бил много вкусен :)
Това като още една идея, как да си залъже човек глада със тази здравословна храна :)
Сладките които направих са традиционни испански и коледни. Приготвят се за отрицателно време и са като детска игра с пластелин. Който си има малки дечица у дома, с радост може да се забавлява заедно с тях в правенето им :)
ДОМАШЕН МАСАПАН (MAZAPAN)
Необходими продукти: за около 20 бр.
125 г ситно смлени бадеми
125 г пудра захар
30 гр белтък ( или белтъка от 1 малко яйце, цял белтък от нормално яйце е много)
жълтък за намазване на сладките
Начин на приготвяне:
Пресява се пудрата захар. Смесва се с бадемите добре. Добавя се белтъка и се замесва тесто.
От него се прави фитил който се нарязва на около 20 части.
Всяка сладка да не е по тежка от 15 г. Ориентировъчно ... колкото бонбон.
Оформят се сладките. Намазват се леко със жълтъка и се подреждат в тава върху хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 180 гр. за около 10 мн. че и по малко.
Наблюдавайте ги!
Пекат се наистина бързо :)
Внимавайте да не прегорят!
Тук може да видите начина на оформяне на сладките:
Избрах за гостуването си при Соня две рецепти лесни и достъпни, традиционни испански и много вкусни.
Кой не обича печени зеленчуци? Кой не обича да се подслади с нещо сладичко?
Искрено се надявам да ви е харесало в нашата компания!
А на теб Сонче, благодаря за предоставената покана за гостуване и възможността да общуваме па макар и по този виртуален начин!
За мен беше чест, да съм твой гост!
Ех, отново хубаво събитие, отново вкусна храна, че и пак нова визия. Неуморна си, Дани, прекрасно е всичко! :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
А да ... неуморна ама друг път :)
ИзтриванеАма хайде да не спорим ... направих всичко с много емоция и любов Гери ... радвам се че ти е харесало!
Прегръдки мила :)
Отново прекрасно представяне, Дани! Всичко е божествено и много красиво поднесено! Сърдечни поздрави, мила! Имената на рецептите едва ли ще запомня, но гостуването ти със сигурност. Ухае на уют!
ОтговорИзтриванеА аз да не мислиш че съм ги запомнила? ... нека си ги знаят испанците ... аз и по български зная как да си ги кръстя Снежи :)
ИзтриванеПък мога и не кръстени да си ги хапвам ... много бяха вкусни!
Прегръщам те мила!
Ах Дани, прекрасни рецепти си избрала. Простички, но пък толкова ефектни и събуждащи апетита! Ескалибадата я запомних, виж за ескашадътъ, е спорно :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Остави се ... изкълчих си езика докато го кажа Лучи :)
ИзтриванеСтрахотна поредна серия от рецепти и снимки!!! Много ми хареса всичко, Дани! Тези бисквитки много интересни! Приличат на маслени бисквити, а всъщност имат съставките на френските макарони (които въобще не изглеждат така). Ще ги пробвам и тях! Ама след турона :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен :)
Френските макарони не смея да ги правя, че нещо сме на вие с моята фурна за подобни печива Тики. Пробвах веднъж, ама не бяха за показване :)
ИзтриванеА бисквитките с масапан са направо забавление и стават за отрицателно време, даже по бързо от бадемовия турон :)
И мен ме карат момчетата пак да им правя турон, ама аз се ослушвам, че то сега такъв асортимент има по магазините за Коледа, че направо да ти падне шапката :)
Хубава вечер и от мен с прегръдка :)
Представянето ти и при Ева,и при Соня е страхотно ,Дани!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Благодаря ти Миме!
ИзтриванеДани, прекрасно меню както винаги и приятна компания! Точно в момента виждам, че си ми писала имаме шесто чувство! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеАма че сме кукуряци а? Ти няма ли да спинкаш вече?
ИзтриванеМного ме зарадва това съвпадение ... направо не шесто ами седмо чувство :)
Лека нощ миличка! И аз те прегръщам :)
Първото и бисквитките са невероятни! Задължително ще пробвам зеленчуците! Поздрави Дани*)
ОтговорИзтриванеСетих сеее :) Катето не обича рибка :)
ОтговорИзтриванеКатенце, зеленчуците са чудесни и без нея!
Радвам се че те виждам и при мен :) Хубав и усмихнат ден ти желая!
Отново впечатляващо гостуване, Дани,
ОтговорИзтриванебях очарована от идеите ти при Ева и сега, при Соня си страхотна.
Рецепти, изпълнение и снимки - радващи сетивата...
Благодаря за удоволствието, хубав и усмихнат ден!
Аз също ти благодаря Диани!
ИзтриванеУдоволствието беше и мое :) Поздрави и усмихнат ден и от мен!
Пак ме лъхнаха неповторими цветове, вкусове и аромати! Трапезата ти е впечатляваща, както винаги! Това предложение ми е много по вкуса - хем обичаме печени зеленчуци вкъщи, хем лесно и бързо. А и рибата така най-обичам да приготвям, защото не ме бива много-много с морските дарове.
ОтговорИзтриванеРоузи прегръщам те!
ИзтриванеВинаги намираш мили думи с които да ме усмихнеш :)
Блестящо представяне, Слънчо! Като самата теб :)
ОтговорИзтриванеМного ми допада и днешното ти меню! За сладките не знам, но онова блюдо с пиперките ако може и при мен да се появи, няма да е зле ;)
Удоволствие е за мен да те чета, благодаря ти!
Поздрави и прегръдки!
И сладките, и сладките Ирме ... тях след пиперките, за да си подсладим живота :)
ИзтриванеГоляма слънчева прегръдка от мен!
Как успяваш да направиш, Дани, така, че хем да ходиш напред-назад, хем всички винаги да е така колоритно и впечатляващо?! :) Обаче, щом го можеш толкова добре, ти пожелавам още много такива гостувания - чудни хапвания си спретнала! И най-вече пълното със сладки панерче ... :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и много хубав ден!
А .... недей Албенка :)
ИзтриванеНека си поостана малко у дома :) Имам нужда от почивка и да вкарам в ред някои неотложни задачи, които бяха пренебрегнати временно от мен!
Голяма слънчева прегръдка мила!
Дани , благодаря ти още веднъж, че внесе светлина в моя блог! Прекрасни предложения, с които и испанската кухня влезе в моето местенце!Поздрави на цялото семейство!
ОтговорИзтриванеСонче, благодарноста е взаимна мила!
ИзтриванеЗа мен беше предизвикателство и вълнение да бъда твой гост!
Всичко приготвих с огромно желание и любов и се радвам че с тези простички, но много вкусни рецепти, с които испанската кулинария се гордее, се вписах в твоето уютно блогче :)
Огромна слънчева прегръдка от мен!
Видях аз още сутринта, че пак си по гости, ама чак сега сядам спокойно пред компа! Дани, чудесни ястия си приготвила и толкова красиво снимани, да се замислиш дали пък да не започнеш да си изкарваш хляба със снимане на храна!
ОтговорИзтриванеНаистина, че в блога на Сончето има всичко, но рецептите ти са прекрасни и вярвам ще се харесат на читателите и'!
Прегръдка и за двечките с пожелание за хубава вечер!
Ох Ив ... далеч съм от подобни мечти мила :)
ИзтриванеЗабавлявам се с фотоапарата по любителски начин, и това ме прави щастлива!
Все пак ме радва това което си написала, но и твоите снимки са прекрасни да знаеш :)
Прегръщам те топло!
Ама никак не се чудя, даже бях сигурна, че скоро отново ще гостуваш! :))) Всичко е впечатляващо - красиво е, вкусно е и приятно! Силна прегръдка и уютна зимна вечер, Дани!
ОтговорИзтриванеДанииии ... прегръдка и за теб Слънце :) само да видиш широката ми усмивка :)
ИзтриванеДани, неуморна си, а презентациите ти са просто радост за очите!
ОтговорИзтриванеИглика .... благодаря ти мила!
ИзтриванеОтново страхотни предложения! Веднага ми идва апетит, когато гледам снимките ти!
ОтговорИзтриванеМного харесвам испанската кухня и винаги следя с голям интересен тези рецепти!щ
Поздрави :))
И на мен ... и на мен ми харесва испанската кухня Алекс!
ИзтриванеИмам вече доста вкусотии публикувани, но и доста които тепърва ще се опитам да добавя :)
Поздрави и хубав ден от мен!
Наслада за всички сетива си приготвила и поднесла отново, Дани! Ще се насладя на всяки кадър, аромат и вкус, макар и само виртуално, усещайки топлина и домашен уют. Сърдечни поздрави и за двете със Соня! :)
ОтговорИзтриванеПостарах се Ева :) и ми е драго, че и на теб се е харесало всичко!
ОтговорИзтриванеЗнай, че ценя всяка дума казана от теб ... и ми действа вдъхновяващо!
Благодаря ти! Прегръщам те!
Леле какви вкусотии и какви красиви снимки! Слънчо, прекрасно настроение създаваш! МНого, много ми допада изборът ти, изпълнението и представянето! Поздравявам ви заедно със Соня!!! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКатенце благодаря ти!
ИзтриванеСлънчев поздрав със прегръдка и за теб :)
Страхотно меню си приготвила,Дани!
ОтговорИзтриванеИстинска наслада за окото и небцето!
Снимките отново греят и са толкова наситени с багри!
Но и ястието много спомага с толкова колорит и аромат!
А един малък любимец как сладко спи на стола,докато тече фотосесията :) .
Прегръдка от мен за теб и твоята любезна домакиня Соня!
Отново мила по свой си начин и забелязваща и най- малкият детайл по снимките ми :)
ИзтриванеБлагодаря ти Роси! Прегръщам те и ти желая здраве и усмивки :)
Дани, с прекрасни ястия си разхубавила трапезата на Сончето! Много цветове, колорит и топлина, както само ти си го умееш! Прегръдки за теб и за домакинята ти!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за теб слънчево момиче :)
ИзтриванеБлагодаря ти Зори!
Просто прекрасно! Много ми напомня за лятото, а как вкусно изглежда! На всичкото отгоре ескалибада чудесно ми пасва за постите :)
ОтговорИзтриванеПривет Илианка!
ОтговорИзтриванеРадвам се че с тази рецепта съм разнообразила коледният ти пост :) А че е вкусно ... вкусно си беше :)