Какво да ви кажа ... вълнувам се и то много :)
Получих покана за гостуване в един невероятен блог, от една невероятна дама ... мой идол и вдъхновение, виртуозен кулинар и изящен фотограф!
Ева Тонева ... моите комплименти!
Влезте в блога и, и сами ще се уверите за какво иде реч!
Емоцията и вълнението ми се преплетоха :)
Това беше първата ми покана.
Мислех си че никога няма да ми се случи подобно нещо :) но ето че стана!
И така ... днес гостувам в блога на Ева Тонева и то не с една, а с две ... че даже и три рецепти :)
Паеля с морски дарове
Необходими продукти за 4 порции:
Турон и крем с турон
200 гр. черни миди с черупката
200 гр. миди сърцевидки с черупката
100 гр. калмар почистен и нарязан
100 гр. скариди
100 гр. кралски скариди
200 рг. ориз кръгъл
100 гр. грах
средна глава стар лук
2 скилидки чесън
50 мл бяло вино
половин червена пиперка месеста
щипка шафран
зехтин, сол и черен пипер
магданоз и лимон
бульон в съотношение с ориза 3 към 1 ( може и малко повече) за предпочитане рибен, може и зеленчуков.
Паелята е традиционно испанско ястие което перфектно представя средиземноморската кухня. Приготвя се в специален съд от който идва и наименованието му. Има и други поверия за наименованието, но аз не съм запозната с тях. В различните краища на Испания,се приготвя по различен начин, както и всяка домакиня си има своя изпитана с годините рецепта.
Зехтинът, ориза и морските дарове са основна част като присъствие в ястието. Шафранът е предпочитана подправка, която освен че ароматизира ястието , му предава и характерният жълт цвят. Ако някой не обича тази подправка, оцветява оризът със специален оцветител. Подробности за това ястие вече имам публикувано ето тук.
Почистват се мидите от водорасли и пясък и се сваряват за около 5 мн. докато отворят черупки. Ако има не отворени се изхвърлят. Всички останали продукти се измиват а на скаридите се откъсват мустачките. Зеленчуците се нарязват на дребно.
В специалният съд се сипва част от зехтина и скаридите и калмара се запържват. Изваждат се и се оставят на страна.
В същата мазнина се запържват лукът и пиперката, ако е недостатъчен зехтинът, не го пестете а налейте още. Добавя се нарязаният чесън и оризът който сме измили предварително. В купичка, в част от бульона през това време сме накиснали шафрана за да пусне жълтият си цвят.
Когато зеленчуците и оризът са запържат добре, добавям от шафрановия бульон и бялото вино. Ястието се разбърква непрекъснато до поемането на течността от ориза. И така при непрекъснато разбъркване се добавя на части и останалият горещ бульон. Прибавят се мидите с черупката и запържените скариди и калмар. Разбъркваме и подправяме със сол и черен пипер. Добавяме и граха. Ястието се оставя да къкри на тих огън. Когато оризът е готов, изключваме котлона и покриваме с капак за около 10 мн.
Сервирайте направо със съда в който е готвено ястието, гарнирано с лимон и магданоз.
Турон и крем с турон
Необходими продукти за турона:
150 гр. течен мед
100 гр.пудра захар
2 белтъка
250 рг. смлени бадеми (белени и сурови)
50 гр. счукани бадеми (белени и сурови)
щипка канела
50 гр. филирани бадеми
Допълнителни продукти за крема: 4 порции
150 гр. от вече готовия турон
100 гр. гъсто кисело мляко
100 гр. течна сладкарска сметана
50 гр. пудра захар
50 мл. бадемов ликьор
Начин на приготвяне:
Загряват се меда и пудрата захар в съд на котлона докато кипнат.
Разбива се белтъка на пяна. Не е необходимо да става на твърди върхове, и към него се прибавя на тънка струя горещата медена смес. До тук работим с миксер. Взимаме шпатула или дървена лъжица и бъркаме и добавяме на части смлените бадеми. Получава се гъста и лепкава смес. Към нея се добавят и счуканите бадеми. Целта е да има и парченца от бадемите в турона. Поръсваме със щипка канела.
Загряваме тиган и слагаме сместа в него. На умерено слаб огън се бърка непрекъснато около 10 мн. Сместа на места ще започне да покафенява, но това да не ви притеснява. Хем е ефектно, хем вкусът на печени бадеми започва да се усеща.
Заделя се 150 гр. от полученото тесто за крема, а остатъка след като поистине и можете да го пипате с ръце, оформяте на руло, което овалвате в ламинирани бадеми. Сместа е гъста и суха, лесно се работи с нея и оформя, почти като пластелин. Ако трудно полепват бадемите, не се притеснявайте да намажeте с мокра четка рулото.
Завийте в хартия за печене стегнато като голям бонбон и оставете да изстине напълно. Нарежете и поднесете!
Ако искате, можете да оформите сместа и по друг начин. Традиционият испански турон има правоъгълна форма ... като шоколад.
За крема: разбивате сметаната на сняг със пудрата захар.
В друг съд с помоща на пасатор, пасирате заделения турон заедно с ликьора и киселото мляко до гладкост.
После с леки въртеливи движения със щпатулата добавяте разбитата сметана до пълното и усвояване.
Разливате в чаши. Гарнирате със запечени бадеми и няколко капки мед и охлаждате до момента на сервиране.
Ако кремът се прави и за деца, ликьор не се слага. Можете да подсилите бадемовия вкус с есенция.
За мен беше удоволствие и вълнение да бъда гост на Ева Тонева!
Избрах лесни и много бързи рецепти ... дори и за начинаещи кулинари. Традиционно коледно испанско лакомство и не толкова традиционен крем с негово участие :)
Адаптирано с малки промени от моя страна от тук.
И не безизвестната испанска паеля ... вкусна, лесна за приготвяне и атрактивна :)
Ева, благодаря ти че бях твой гост!
Благодаря ти, за приетата покана и вкусните рецепти, Дани! За мен беше изключително удоволствие да бъдеш мой гост! :)
ОтговорИзтриванеА за мен вълнение, емоция и вдъхновение :) разбира се и с чувство на благодарност от предложената ти покана Ева!
ИзтриванеДойде ми като гръм от ясно небе :) Все си мислех че ще си остана в страни от тези емоции и гостувания :)
Благодаря ти, че първа се престраши да ме поканеш, за топлите думи казани за мен, за гостоприемноста ти!
Чудесна си Ева!
Прегръщам те и ти желая здраве!
Да гостуваш на Ева е чест и огромно удоволствие! А това, че е избрала да те покани говори, че си достойна за нейния финес и усет за красота! Страшно много се радвам, заслужаваш го, миличка!
ОтговорИзтриванеЙолиии ... прегръщам те Слънце!
ИзтриванеЗа теб и за Ева ... за това което правите ... моите комплименти!
Дани, прекрасни снимки и рецепти! Напълно разбираемо е вълнението и емоциите което изпитваш, мила! Много стилно и елегантно гостуване!
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка и хубава неделна вечер!
Голяма прегръдка и за теб Ив :)
ИзтриванеБлагодаря ти !
Дани, страхотно представяне, разбирам емоциите ти, но нямаш нужда от притеснение, както винаги си се справила перфектно! С пожелания за прекрасна неделна вечер!
ОтговорИзтриванеАз и да не исках да се притеснявам ... то вълнението си дойде заедно с поканата Иг :)
ИзтриванеСамо мога да се радвам на отценки като твоята!
Благодаря ти!
Паелята,десертът,снимките,домакинята,а и гостенката са на ниво(ВИСОКО)!
ОтговорИзтриванеПоздравления,Дани!
А аз от високото :) ... сърдечно благодаря!
ИзтриванеМиленка прегръщам те!
Достойно гостуване с невероятно меню и много красиви снимки! Прекрасни сте - и ти, и Ева! Усетих вълнението ти и ти пожелавам все по-често да получаваш такива приятни покани! Прегръдки, Дани! :)
ОтговорИзтриванеЕее Дани ... не толкова често :) аз трябва от кухнята да не излизам :)
ИзтриванеШегувам се ... разбира се :)
Чувството е приятно!
Прегръдка и за теб мила!
Поздравления, Дани! Поканата си е напълно заслужена - ама толкова си се постарала! Ястията са върховни, думите ти сякаш извират, много емоционална публикация! Макар да съм го казвала и друг път, не мога да пропусна снимките - ти си художник не само в кухнята :)
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за милият коментар Роузи!
ИзтриванеПоздравления ,Дани!С Ева сте виртуози в кухнята-уникални сте!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря Живе!
ИзтриванеМалко ми е трудно да се сравнявам с Ева ... но го приемам като комплимент :)
Дани, честита радост! Представям си как се вълнуваш само... Но е съвсем заслужено, да знаеш! Виж само какви красоти и вкусотии твориш. Благодаря ти, че ни сподели този твой трепет. Още много подобни ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, мила Дани! :)
Сърдечен поздрав и за теб миличка!
ИзтриванеПрегръщам те!
Минах аз през Ева и видях каква слънчева гостенка си е поканила!!! Седнах до вас и похапнах сладко :) Обожавам ориз и всякакви негови версии! А този турон ми се вижда толкова интригуващ, че непременно ще го направя, Дани! Събра ми очите!
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица ти желая и още много такива емоции!!
Между другото, замислям се и аз да си направя такава рубрика и ще се радвам (ужасно) всички вие, които така си обичам, да ми гостувате :)
Как ще се радвам да видя турона в красивото ти блогче Тики!
ИзтриванеМного ме зарадва!
Прегръщам те!
Дани, просто прекрасно! Красиво, вкусно, идейно! Чудесно си се подготвила! Поздравления за това перфектно представяне!
ОтговорИзтриванеПоздравления за чудесната комбинация на домакин и гост!
Сърдечни поздрави и прегръдки!
Албенка, толкова си мила!
ИзтриванеСърдечно ти благодаря и те прегръщам!
Напълно те разбирам, Дани! Вълнението, подготовката, всичките тези емоции около гостуването... Моите адмирации за прекрасното представяне, за страхотните рецепти, за невероятните снимки! Голяма прегръдка от мен и за двете ви - благодаря ви за тази испанска фиеста!
ОтговорИзтриванеХа ха ... направо фиеста си направихме, нали Катенце?
ИзтриванеСилно те прегръщам!
Поздравления, Слънчо! :)
ОтговорИзтриванеДа си гост на Еви е голяма чест, а ти определено я заслужаваш! Отлично представяне и страхотни рецепти! Бих опитала от всичко с най-голямо удоволствие!
Прегръщам те, мила и ти желая много, много успехи и прекрасно настроение! :)
Благодаря ти Ирма!
ИзтриванеОпитай от всичко и аз ти гарантирам че ще ти хареса :)
Паелята е за любителите на морски дарове като еликсир за сетивата, а кремчето ... синовете ми казаха че бил " размазващ " :)
Прегръдка и от мен!
Еее, Гоголина, прекрасно представление (бих го нарекла). То не е цвят, аромат, вкус и все от сърцето на топла Испания.
ОтговорИзтриванеБезкрайно приятно ми беше да съпреживея това гостуване оттук! Сърдечен поздрав!
Сърдечен поздрав Мъхче!
ИзтриванеСтана ми драго че всичко ти е харесало :)
Дани, приказно, цветно, вкусно, запомнящо се гостуване! Сърдечни поздрави и аплодисменти за всичко, което си приготвила! Снимките са страшно зареждащи! Напълни ми очите с красота!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Снежи, прегръдка и от мен мила!
ИзтриванеЗапомнящо се гостуване ... това е най-точната дума! Никога няма да го забравя!
Дани, това е чудесно! Много се радвам за теб! Ева и за мен е истински идол :) А рецептите, с които си гостувала са невероятни!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност Ева е идол и за много други Лучия!
ОтговорИзтриванеЩастлива съм от факта че бях поканена да и гостувам,
и че сте харесали това, което направих с много любов и огромно желание!
Отново "изби рибата", както се казва! Вкусен и красив празник ще има всеки, приготвил тези ястия!
ОтговорИзтриване