петък, 6 декември 2013 г.

Три светкавично бързи никулденски мезета


Честит Никулден на всички именници, моряци и банкери! Честит празник на бургазлии, градът в който е минала младостта ми, и всички които празнуват днес!
Ако не съм закъсняла ... а май наистина закъснях :( 
предлагам три светкавични мезета, подходящи за рибни ястия и добра компания на любимото ви вино :)

Пълнени печени чушлета



Продукти за 6 порции

1 консерва печени пиперки 260 гр.
*1 консерва риба тон натурална 80 гр.
6 рачешки рулца ( 130 гр.)
1 сварено яйце
1 с л. кетчуп
*3 с л. майонеза
*50 гр. варена царевица
сол и черен пипер


Начин на приготвяне:

Сложете рибата тон (изцедена от течността), рачешките рулца и свареното яйце в блендер и блендирайте.
Прибавете останалите продукти и разбъркайте с лъжица сместа.
Овкусете и напълнете подсушените пиперки с нея.
Приберете в хладилник до момента на сервиране.
Поднесете върху филийка хляб с настъргано яйце.

*Използвах за рецептата, риба тон натурална, за да редуцирам мазнината в пълнежа.
Ако някой обича по мазничко, може да я замени с риба тон в слънчогледова или такава в маслинова мазнина.
*Майонезата също може да бъде заменена с лайт, вместо с нормална, за още по ниско съдържание на мазнини.
*Може да се намали и количеството на царевицата за по ниско калоричен вариант, но не ви го препоръчвам.


Джобчета с аспержи и прошуто



За това топло предястие ви трябва лист многолистно тесто. Моето не се случи точно такова и не бухна много, но идеята е чудесна и много вкусна :) Подходящо мезе за тези които не обичат риба.
връзка аспержи
песто от босилек
хамон
настърган кашкавал
ситно смлян черен пипер

Измийте аспержите, отрежете само част от стеблото, тази която е по крехка заедно с връхчетата и сварете за 5-6 мн. в подсолена вода.
Нарежете многолистното тесто на квадрати. 
Намажете всеки квадрат с песто и поставете завити в прошуто по 2 аспержи.
Посипете с настърган кашкавал и прихлупете двата срещуположни ъгли един върху друг. За да залепнат добре намокрете с вода или прясно мляко. Поръсете с черен пипер и изпечете в гореща фурна.



А за да има и нещо свежо в подноса, накъсайте листа от цикория.
Във всяко листенце сложете филетиран лимонов резен, парче аншоа, резен авокадо и задушена скарида.
Количеството е по желание :)




Желая здраве на всички празнуващи и наздраве!

15 коментара:

  1. Наздраве! Да си хапнете светкавично мезенцата и да ви е сладко, Дани!
    Много красиво си ги подредила!
    Изпращам ти една голяма прегръдка с пожелание за хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве Ив!
      Хапнахме ги светкавично и бяха много вкусни :)

      Изтриване
  2. Ах, Дани предполагам, че и светкавично са изчезнали:) толкова изкусителни мезенца! Всичките до едно са ми много по вкуса. Честит Никулден, мила, живи и здрави да сте!

    ОтговорИзтриване
  3. Никога не е късно, Дани, пък и са толкова колоритни предложенията ти! :)
    Весел празник и поздрави на Бургас/Испания. :)
    И един съвет, който знам от готвачката на сп. "Меню" - винаги си взимай риба тон в олио, а не в собствен сос... Казвала ми е, че е много по-добра.
    Усмивки, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Поздравът е предаден :)
      А за съвета на готвачката ... ще си помисля дали да го спазя :)

      Изтриване
  4. Дани, направо ми взе ума. Страхотни светкавични мезета. Поздравления и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, никога не е късно да се ползват тези рецепти, страхотно си подредила всичко, а е и толкова вкусно, бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусни са и трите ти предложения, Дани! Любимо ми е предястието с чушки и риба тон. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен много ми харесва Ева!
      Всъщност, това са испански "tapas" в превод мезета, и разнообразието е огромно и всички до едно са много вкусни :)
      А най-големите майстори на "tapas" са баските!
      Поздрав с прегръдка!

      Изтриване
  7. Ееее,Дани,това се казва празнична трапеза!
    Стилно,елегантно подредено и поднесено и с невероятно добри комбинации от вкусове!
    Грабвам си да опитам от всичко,че как иначе :) .
    С пожелание за прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Красиво, стилно и много вкусно! Както винаги, впечталяваш с рецептите и поднасянето им! Усмивки и хубав неделен ден, Дани! :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.