събота, 12 октомври 2013 г.

Медени истории


Ммм ... да! Днес при мен ще е много медено :)
Нали ви бях казала, че имам много нащракани снимки от лятото? Бързам докато не е заваляло сняг, да ви покажа какво си заснех през септември в Родопите :)
Някои от тях вече сте виждали ето тук, а други тепърва ще показвам.

Пчелар продаваше мед и до бурканчетата поставил лъжичка от него, а там ... отрупано със пчелички :) Чудо на природата са тези трудолюбиви насекоми. Едничка да подуши мед ... и при нея става рояк от пчели :)

Оказва се обаче, че не правенето на мед е тяхната основна цел. Той бил страничен продукт от тяхната работа. Без опрашването би настъпил тотален глад на животни и хора на планетата. Непосилен труд си е това, и много отговорна задача :)

Индусите смятат че медът е един от петте еликсира на безсмъртието. Други пък казват че е целебен и здравословен продукт. А аз ви казвам че е много сладък :)


Моят дядо е бил пчелар, а аз съм била едва на 2 или 3 годинки. 
Още имам загнездена в някоя гънчица на мозъка си картината от пчелина му. Кошер до кошер строени в редица, а около тях трева и полски цветя и много глухарчета като малки слънчица :) И жуженето на пчеличките ...
Не си спомням дали съм разказвала на синовете си, но като го кажа тук, те ще го прочетат. Аз живея втори живот.
Не, не са ме хапали пчели, а съм яла много мед в един злополучен ден от неговото добиване. Ей така, направо от питата, а после си дъвчеш дъвка от восъка. Много е забавно :) детска ми работа :)

 Баба отива по двора да си гледа животинките, а мен оставя дядо да ме наглежда. Дядо уморен заспива на леглото.Да ... но аз съм жадна ... много жадна след толкова ядене на мед.Моля дядо за водичка, но той не ме чува :( 
А под леглото стои шише със някакво лекарство с което баба ми си е мажела болните колена. Мирише странно, но пък е течно като вода. Това ще да е ...
Пия от него и после едва са ме спасили ... живея втори живот. И ако не беше така, сега нямаше да четете написаното от мен :)




Но ... сега нека говорим за по весели и вкусни неща :) Например, че това лято държа рекорд по консумация на пъстърва :) Пъстърва във всичките и превъплъщения . И най-странното беше ... пъстърва със сос от мед и орехи.
Не ви се вярва ... но беше вкусно. Пробвайте като мен, може пък и да ви хареса :)


Пъстървата се изпича на скара или на грил тиган, овкусена със сол и смлян черен пипер.
Запичате шепа ситно счукани орехи със малко масло и отнемате тигана от котлона. След като поизстине но е още топъл, добавяте 2 с л мед. Може и да не е течен, от топлината той ще се втечни, и сок от лимон.
Гарнирате и поднасяте :)






И десерт ще има ... спокойно :) Палачинка с тиква, мед и орехи :) Това вече си е класика! Не мислите ли? 



Рецептата е от тук, просто гарнирате с печена тиква, мед и орехи :)

Това беше за днес :) Сега отивам да си вкарам в ред кухненското си безредие :)
А на вас: приятен следобед и слънчева есенна неделя!

21 коментара:

  1. Дани, страхотни снимки! Много изразителни и потапящи ме в една прекрасна планинска атмосфера!
    Много обичам мед, аромата му, цвета, вкуса му от различните цветя, вълнуващо е да си хапваш от питата ... За много хора е необяснимо, защото съм алергична към пчелната отрова и винаги лежа в болница с опасност за живота след ужилване...
    Благодаря ти за прекрасната атмосфера, която си създала с тази публикация!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Бети! Старая се със снимките, но от както ми купиха новия фотоапарат съм като пате в калчища :) Уча се все още, дано един ден съм доволна и аз от снимките си!
      Поздрави с прегръдка и от мен :)

      Изтриване
  2. Прекрасни снимки, които създават чувство на спокойствие :)
    И чудесни предложения!
    Прегръдка, Дани и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, прекрасно медено е при теб! И ти пожелавам винаги да живееш живот, ценен и сладък като вълшебния медец. :)
    А снимките и вкусотиите на тях... Ох, без коментар, че ще ми се прияде още повече. :) Но пък един път да съм по-спокойна след нечия вкусна публикация - виждам тиква при теб, а тъкмо и аз си хапнах от изпечена цялааа тава. :)
    Сърдечни поздрави, Дани! :)

    П.П. Като внуче на пчелар, ще те попитам нещо. Защо има точно тази форма приборът за мед? Винаги съм се чудила...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно пожелание Гери! Да ти се връща стократно!
      А относно въпросчето ти ... да ти кажа замислих се едва сега защо формата на прибора за мед е такава? Когато си търсих да си купя, нямаше дървена и първо си взех металната. Магазина беше специализиран и ме посъветваха да си взема метална че от нея меда се стичал без остатък а по дървената оставал.Дървена си взех това лято и съм я ползвала само сега за снимките.
      Но .... ако погледнем от комичната страна на въпроса ти ... формата на уреда не ти ли прилича на дупето на пчелата :):):) Я се загледай в първата ми снимка? Има голяма прилика ... ха ха ха...
      Развесели ме :)
      Прегръщам те! Слънце си ми ти :)

      Изтриване
    2. Дани, Дани... Усмихна ме, права си за... пчеличката. :)
      И какво въображение имаш само, страхотно! :)
      Очаквам следващата ти публикация с нетърпение!

      Изтриване
  4. Приказка с картинки - от малка ги обичам такива! И аз ползвам мед при готвенето понякога - едно към едно с горчица за намазване на месо за печене, обичам да опитвам необичайни неща :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роузи, преди се мръщех на подобни комбинации, но от скоро, направо ме привличат като магнит :)
      Затова и като видях в менюто на заведението тази пъстърва, нямах никакви колебания да рискувам и ми хареса :) Импровизирах със сосчето, водейки се вкусово. Не намерих в нета подобна рецепта.Но и моят вариант ми допадна :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Страхотни снимки и рецепти, Дани! Много обичам и пъстърва, и палачинки, и мед. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,ах,че красиви кадри си уловила!Напълниха ми очите!А пъстърва и печена тиква много обичам,но виж за пълнеж на палачинки нямаше да се сетя да я използвам-супер идея!Сърдечен поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много си ги харесвам Роси, времето беше слънчево с малки пухкави облачета които са излязли великолепно на снимките :) Улучила съм и правилната нагласа на фотоапарата :)
      А и Родопите са много красиви!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  7. Много вкусно меню и разкошни снимки, Слънчо!
    Не съм опитвала рибка с мед и ми е интересно да пробвам. Благодаря за рецептите!
    Хубава неделя и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не бях ... слънчева Ирме, но ми хареса :) Пробвай и сподели! Прегръщам те!

      Изтриване
  8. Прекрасна разходка в планината ни предложи, Дани! Тези снимки направо ме пренасят там! А в комбинация с интересната рецепта за пъстървата направо си е приключение!
    Лека нощ и сладки медени сънища!

    ОтговорИзтриване
  9. Беше си преключение определено Албенка! Много ми харесва тази планина! Аромата на бор е опияняващ, и прясна пъстърва във всяко заведение, но тази просто беше екзотична :)
    Прегръдки и прекрасен неделен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Така хубаво разказваш Дани! Вкусих от меда направо от питата, а след това имаше и пъстърва и палачинки! Прегръдки и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Рибка с мед? Ето сега ме грабна на мига;) Прекрасни снимки, Гоголина- РОдопите са приказка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И мен, и мен! Ще готвя такова, ще готвяяяяяяяя :)

      Изтриване
  12. Попаднах в приказка...обожавам есента, цветовете и меда, също -
    разкошни снимки, увлекателен разказ, чудесни предложения ...,
    не ми се тръгва, благодаря за красивото начало на деня!
    Поздрави, хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.