На толкова години съм, а понякога виждам неща за първи път.
Отдавна искам да започна един проект "Цветовете и плодовете на Земята " и ето днес го правя. В него ще публикувам неща които са ме впечатлили, които ми харесват и искам да ги покажа.Понякога ще приготвям нещо с тях, а понякога ще има само снимки (любителски естествено) ...
Не знаех нищичко за този плод. Хареса ми на цвят и вид и реших да си го купя. Даже не бях и чувала за него, и не знаех как се казва.
Гледах си го няколко дни в хладилника и не смеех да го срежа :)
След доста ровичкане в нета, научих подробности за него, които сега ще ви споделя.
Разбрах също, че е добре плода да се яде натурален, защото след топлинна обработка се губят ценните му качества.
Щеше обаче да е жалко, ако не направя нищо и да си го хапнем просто хей така, а и снимки исках да му щракна :)
Не бях правила до сега този лек, лесен и нежен италиански десерт панна котта, и реших да съчетая и плода с него.
Така имах вече и десерт и натурален плод в едно :) че и сниман при това :)
Питаята се среща предимно в Югоизточна Азия и Южна Америка.Известна е още и под името "драконов плод" и е нощно цъфтящо растение с много красиви големи цветове и невероятен аромат.Плодът има продълговата форма с наситено розово- червена и гладка кора с малки зелени израстъци. Няма изразен аромат.Месестата част е сочна и умерено сладка с малки черни семенца.
Питаята се състои от 90% вода и е богата на витамин С. Съдържа фибри и минерали като фосфор, желязо и калций. Наличието на мазнини и протеини е сравнително малко. Хранителните стойности на питая за 100 грама са 36 ккал; 1 г белтъчини; 7 г въглехидрати; 0,4 г мазнини.
Консумацията на екзотичния плод има редица здравни ползи. Благодарение на богатото съдържание на фибри, помага за регулиране нивата на кръвната захар, намаляване на холестерола и подобряване на храносмилането, което го прави подходяща храна при спазването на определен хранителен режим и с цел отслабване.
Панна котта със питая
продукти за 4 порции
250 гр, прясно мляко
250 гр, сметана с масленост 35% не подсладена
4 равни супени лъжици пчелен мед
6 листенца желатин ( или според упътването на опаковката му за 500 мл течност при десерти)
400 гр. плод от питая
начин на приготвяне:
Накиснете желатина в хладка вода за 10 мн.
Загрейте млякото и сметаната без да завират.
Махнете сместа от котлона.
Прибавете желатина и разбъркайте до пълното му стопяване.
Подсладете с меда и разсипете в чаши.
Приберете в хладилника след като е напълно охладена сместа и след около 3 часа вече ще си имате вашия десерт Panna Kotta.
При сервиране разрежете плода, намачкайте с вилица и със плодовата смес залейте десерта.
Да ви кажа ... по лесен десерт от този не бях правила :)
И ако някъде зърнете този екзотичен плод ... не му мислете, а просто си го купете :)
Така е,Дани,този десерт е направо елементарен за приготвяне,а толкова нежен и вкусен,а ти си намерила най-подходящото приложение на интересния плод!Чудни кадри отново!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеДани, много, много интересно. В разни книги съм срещала споменаването точно на "драконов плод", но така и не съм го виждала. Наистина е екзотично красив! И много подходящо съчетание с пана котата си избрала, бих искала да опитам тази комбинация и ще си хапна лъжичката от снимката :)
ОтговорИзтриванеУспех с този интересен проект! Поздрави и хубав ден!
Дани, беше ми много интересно да прочета за този екзотичен плод и ще очаквам с нетърпение и следващите публикации от проекта ти. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗнаеш ли колко често се заглеждаме в екзотичните плодове (зеленчуци), дори се бяхме зарекли да опитваме поне по един месечно! Ти ще си нашата енциклопедия :)
ОтговорИзтриванеДани, невероятна екзотика!
ОтговорИзтриванеЦветна и красива!
Да се чудиш на природата, която я създава!
Прегръдка!
Дани, благодаря ти за вкусното предложение, за красивите снимки и за полезната информация! Не бях виждала този плод, а е тооолкова симпатичен. С нетърпение ще очаквам развитието на проекта ти, да знаеш. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Панакотата е моят десерт, а в компанията на сочен плод е просто неустоим. Благодаря за споделената полезна информация, Дани! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеВсички обичаме панакота , а и несъмнено се прави лесно. Но ще прощаваш, ама питая и с много питане в БГ няма да открия скоро;))) Така че, ще чакаме по-светли дни, а дотогава ще въздишаме. Би ли описала вкусът на това чудо? До какво се доближава най-много?
ОтговорИзтриванеПоздрав и хубав уикенд, Гоголина!
Хубав проект, ще го следя!
Дани,не бях виждала и чувала този плод!!!Благодаря !
ОтговорИзтриване(и панакота не съм правила,но ми е в списъка :)
поздрави и хубав ден
Мъхче ... така ме развесели с коментара си тази сутрин, че цял ден ще съм си силно ухилена :)) и да искам няма да мога да забравя и името на този екзотичен плод с това "питане за питая" :)
ИзтриванеАма ти не се отчайвай ... Азия е по близо до България отколкото до Испания, светът е малък, ако го няма по нашите земи ... може на екскурзия да идеш и по пазара някъде да го видиш:)
И сега по сериозно:
Плодът на външен вид е видимо красив с този ярък цвят привлича поглед:) На вкус ... как да го опиша?
Не ми се доближи и за миг дори до някакъв плод който вече съм яла, крехка и много сочна вътрешност, почти без аромат, умерено сладко, семенцата му предават екзотика, кората е като силиконова купичка от която с лъжичката си гребваш направо от нея без никакво усилие все едно ядеш кремче леко желирано с агар агар. Мъжът ми много го хареса и си изгреба половината плод направо от обвивката :) на следващия ден пак ходихме до магазина за да купим още плодове, но вече бяха свършили :(
Ако пак заредят, ще си купя един специално за себе си и ще дегустирам бавно и съсредоточено за да оприлича вкуса му с някой вече по-познат плод :)
Благодаря за интереса на всички ... и на мен също ми беше интересно :)
Хубав и усмихнат ден!
Пропуснах да кажа, че продавачката ми каза че бил любим плод за децата и че най вече майки с малки деца го купували и заради полезните му качества :)
ОтговорИзтриванеМного ефектно се е получила пана котата! Красиво си гарнирала с питаята. Като се замисля и аз така действам с новите плодове. Тествам, гледам в нета и после ме е страх да ги разрежа :)
ОтговорИзтриванеsmoki4@abv.bg
ОтговорИзтриванеaз имам резници и малки растения Питахая, някой ако иска, да ми пише :)