сряда, 30 октомври 2013 г.

Шпековани пилешки гърди с орехи и салца от кестени и ябълка


След като миналата година по това време отдадох дължимото място на любимата ми тиква в блога, тази реших да погледна към кестена.  Най- актуалният плод на месец октомври, след нея.
Донесоха ми кестени и нали обичам да се заигравам с фотоапарата, реших да ги наснимам и след това да ги изпека.
Посегнах от тук от там и добавих към кестените и още продукти намиращи се из кухнята и в крайна сметка се получи една снимка, която ме вдъхнови :)


Та ... откакто направих тази снимка, мира не ми даде да си мисля какво да сготвя със заснетите продукти :), естествено без шишарката :)
След 3 дни умуване и чакайки удобно време за реализация на замисъла ми, се реших да експериментирам нещо което до сега не съм правила, и понеже стана много вкусно, реших да го споделя и тук.

За любителите на по нестандартни вкусове съм сигурна че ще се хареса, а и вече може би сте пекли месо с ябълки и кестени, така че едва ли съм открила топлата вода :) 
Нарочно съм подбрала достъпни за всички продукти, за да не прозвучи свръх възможностите на тези които се решат да го направят. Лесно и бързо се приготвя и не изисква кой знае какви кулинарни умения. 
Вкусно печено пилешко с орехови ядки и сладко кисело сосче, гарнирано с ябълки и кестени и за разкош ... варена царевица :) Как ви прозвуча? Вкусно нали?



Ето и самата рецепта: за 4 порции ви трябват

4 пилешки гърди средни (всяка да е не по голяма от 180/200 гр.)
3 ябълки
шепа орехови ядки
сол
черен пипер
зехтин
мащерка
1/2 кг. кестени
сок от 1/2 лимон
150 мл бяло вино

Изпечете първо кестените. Ако не сте го правили до сега, вижте колко добре ги е изпекла Лучия :)


Направете с остър нож прорез по дължина на филето и  овкусете със сол и черен пипер от вътре и от вън. Напълнете прореза с ядките от орехи.Намажете ги от вън с мазнината и запечете на тиган от всички страни.
Така месото ще се запечата и соковете му не изтичат при печене.
В глинен съд с капак сложете филенцата заедно със сока от 1 ябълка и виното, зърна черен пипер, сол и клонки мащерка.


Печете в загрята фурна 15 мн. след което нареждате около тях останалите ябълки нарязани на резени и кестените обелени и почистени.Печем още 15 мн.
После пасираме част от ябълките и кестените с останалата течност от печенето, като преди това сме заделили цели за гарниране на порциите. Към пасираната смес добавяме зехтин и лимоновия сок ( аз писах от половин лимон, но вие пробвайте на вкус ) и разбиваме с пасатора до хомогенност.
Оформяме порциите като преди това разрязваме филенцата с остър нож, гарнираме и поднасяме топло.






А вие вдъхновявали ли сте се от една снимка?




Хубав, спорен и с усмивка ден  на всички :)

13 коментара:

  1. Голяма вкусотия! Никак не биваше да влизам тук по обед:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ааааааа,при тази гледка,хич нямаше да обърна внимание и шишарка да беше сложила в гарнитурата:)))))
    Много вкусно,Дани....

    ОтговорИзтриване
  3. Не само вкусно, ами много вкусно ми звучи, Дани! Че и атрактивно изглежда.
    А за снимките... Вдъхновявала съм се, ама не от моите. Още не си ги харесвам, има време.
    Сърдечни поздрави и все такова вдъхновение ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно ястие,Дани а снимките са много красиви.Обожавам кестени,ще ги опитам и към допълнение на крехко месце,благодаря за споделената рецепта.Поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Много красиви снимки, грабват и отнасят вниманието в твоя свят! Ястието също е точно по вкуса ми! Поздравления, Дани! Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна комбинация, Дани!
    И снимките са прекрасни!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Ай, ай каква вкусотия си сътворила! Обожавам кестени всякакви и просто не мога да не си поискам една голяма порция от това ястие! Прекрасна вечер ,мила! Страхотна фотосесия!

    ОтговорИзтриване
  8. Твоите снимки са вдъхновяващи, Дани!
    Искрени поздравления и много хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Слънчо, пак дигна летвата!
    Много красиво, богато и ароматно блюдо! Браво! Искаше ми се веднага при теб да се настаня, ама знам, че нищо не е останало, та ще си спя тук спокойно :) Но си записвам рецептата за да й се насладя в скоро време, знам че ще ми хареса.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Уаууу! Много вкусна рецепта. Записвам я за проба. Благодаря Дани!

    ОтговорИзтриване
  11. Жестока рецепта, Дани! Сътворила си страхотна комбинация с наистина достъпни продукти! Направо ме караш да вадя сега пилешкото от фризера :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Лучия!
      А как е положението с кестените? Има ли още? :) :) :)

      Благодаря на всички ви за милите и дружелюбни коментари!
      Страхотни сте!
      Топла прегръдка за всяка една от вас :)

      Изтриване
    2. Е, онез кестени отдавана заминаха :) Една нова дозичка от магазинчето щесвърши работа :)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.