събота, 19 октомври 2013 г.

Моето докосване до "Patatas bravas"


Едва ли има някой, който е бил в Испания, и да не е пробвал това прочуто испанско плато от горещи пържени картофки придружено от пикантен сос?
Във всеки бар биха ви го предложили и под формата на топло мезе, което идеално се вързва на чашка добре охладена бира.
Пържени картофки нарязани на безформени хапки от по долу горе 3 см, хрупкави от вън и сочни и горещи при отхапване, а лютият доматен сос ги прави още по горещи и после ... после гасиш огъня със студена бира :)


Името на ястието идва именно от пикантния сос наречен "salsa brava".
В различните региони, сосът се приготвя по различен начин. Гастрономията пази в тайна неговата технология.
Създадена и патентована в Мадрид от 1960 г. за   Casa Pellico. Основната салца е основата на salsa brava, като всеки готвач по свой вкус добавя продукти към нея и я обогатява.Някъде е с цвят червен от доматите, а другаде е по светъл, почти розов, от майонезата прибавена в него.Но порцията с основната салца, само с домати, е  удоволствие да си похапнат от него и вегетарианците.

Обичам тези "patatas bravas" и да ви кажа, често съм си мислила да променя нещо по рецептата, така че да избегна пърженото например ( нали е не здравословно? ) 
Какво пък ... национално, национално, колко да е национално?
И ние си пържим картофки, а и си имаме от години люто доматено сосче. Майка ми му казваше "апетитка". Правеше го с изварени домати и люти чорбаджийски чушки. Може и картофки да сме си гарнирали с него, но от къде да съм знаела че се казват "bravas" ?

И така... аз  докоснах това национално испанско ястие ... и го промених по свой вкус :) Надявам се да няма сърдити за това, а много облизващи се и доволни :) Аз вече познавам един :)


Необходими продукти:
картофи ( количеството по желание, но поне да има по 250 гр за порция)
зехтин, по преценка, не е фатално и ако се приготви и със слънчогледова мазнина

За соса :
500 гр. изварен доматен сок
1 главичка лук
2 скилидки чесън
1 люто чушле
сол
черен пипер
червен пипер пикантен
лъжичка захар
2 с л оцет
2 с л зехтин

Начин на приготвяне:
Задушавате в мазнината ситно нарязаните лук и чесън. Добавяте червения пипер и доматения сос.
Ако е много гъсто изварен - и малко водичка, за да има възможност лука да се свари.
Малката люта чушка се нарязва на ситничко и тя се добавя.
Оставяте да къкри на тих огън като подправяте със  сол и черен пипер смлян, захар и оцета почти на края.
Когато сосът е готов, имам предвид лука да е омекнал и водата да се е изпарила, се пасира и при необходимост се претрива през цедка с подходяща едрина на мрежата за получаването на по нежна консистенция.
Салцата може да се съхранява до 3 дни в хладилник, а ако се затвори още гореща в бурканчета и по дълго време.
Ако обичате майонеза, може при сервиране да разбъркате 2 части студена салца и 1 майонеза. Аз не добавих.


Картофките, полусварени необелени, се нарязват на хапки след като се обелят, а ако са пресни може и с кожичката, намазняват се с мазнина и се запичат до пълна готовност във фурна. В случай че разполагате с малки пресни картофки, след сваряването просто ги начупете и тогава печете.
Може и да са само пържени на маслена баня, но не в много силна мазнина, за да не останат сурови от вътре.Пърженето се прави на 2 пъти. Първо се полуизпържват (бланшират) и преди сервиране се доизпържват до готовност.
Сервират се горещи, гарнирани с пикантната салца.

Тази рецепта публикувам специално по поръчка на моето братче :) 
"-- Научи жена ми, как да ми направи " kартофас пататас " како! " :) :)
Ето Тинче, това е рецептата ... 
Е... не е тази която си хапвахме в онзи бар ... , но ако не ви хареса, елате ми на гости и ще ви заведа да се почерпим с истинските "patatas bravas" :) 
Тук все още е слънчево и топличко, приятно за разходки и морето е синьо като през лятото :)



21 коментара:

  1. Дани, и ти си мислиш, че ще има сърдити... Може би само за това, че няма да стигне порцията ти за всички желаещи. :)
    Вкуснооооооооооооооо! Това е! :)
    Сърдечни поздрави и на теб, и на слънчева Испания! ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, чудесни са! Опитвала съм какви ли не интерпретации на пататас бравас, на едно място дори смело ги бяха оформили в терин :) Но до една версиите са много вкусни и от твоите снимки ми се приядоха пак.. може и да ме огрее, днес тук е слънчево и подходящо за биричка :)
    Прегръдка и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Мария! Виж, оформени на терин още не съм виждала... много идейно и смело предложение :) и със сигурност вкусно! Бих жертвала порция две за да видя резултата :) Заинтрегува ме!
      Поздрави с прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. Красота, и снимките, и споделената рецепта, Дани! Прекрасен уикенд ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, твоето посещение и коментари винаги ме вдъхновяват!
      Сърдечен поздрав и от мен!

      Изтриване
  4. Айде да сипеш и една сервеса и си стискаме ръцете! Дани,вълшебни златни картофки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискаме си ръцете Йоли ... сервесата и мезето са от мене :)
      Тази вечер ти беше прекрасна, а аз на хиляди километри от дома горда, че те познавам макар и задочно :) Здраве и успех във всичко което правиш!

      Изтриване
  5. Ммм, много апетитно ухание се разнася от това място! С удоволствие бих си хапнала нещо с испански вкус, напомня ми за лятото. Усмивки, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, никак не е трудно да пренесеш испанският вкус в твоята кухня:)
      А лятото ... още не си е тръгнало изглежда ... но не се оплаквам ... добре си ни е така :)

      Изтриване
  6. Тъкмо съм откраднала малко време за социалните мрежи, и чувам един глас зад мен: "Какво ще ядем днес?" Е, не! Ама не мога много да мъркам, защото днес "този глас" сготви пилешка супа със спанак :) Картофите от мен, лютото от него :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох ... любимата ми супичка със пилешко и спанак :) Впрочем, без тази зеления, и още една с която приготвих следващата си публикация (съвсем скоро ще я има ), от пазар не се прибирам! Даже и в супа топчета си я прибавям :)
      Благодаря ти за милите думи по мой адрес в твоето блогче!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
    2. Вкуснооо, и ние, и гостите ни си облизахме пръстите :)

      Изтриване
    3. Хей, Роузи ... радвам се че ви е било вкусно и че сподели :)
      Хубав неделен ден!

      Изтриване
  7. Много слънчеви и летни снимки, дори отново ми стана топло и лятно на душата, макар при нас да е по-хладно! Картофките са чудесни (обичам ги във всичките им варианти)!

    Хубава вечер, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На едно мнение сме :) Всичко с този велик зеленчук е много вкусно Светле!
      Хубава съботна вечер и щастлива неделя!

      Изтриване
  8. Пикантна вкусотия, Дани! Картофките имат чудесен загар!

    ОтговорИзтриване
  9. Гоголина,
    хич не е вредно, ако говорим за изолирани случаи. Изолиран вреден случай няма;) А пък и така апетитно изглеждат... И да знаеш, ако Тинчето не иска да дойде да я водиш в оня бар, аз на драго сърце ще те придружа;)
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Има, има:) Аз,ама докато се чудех кое чоризо по-напред да опитам, после роскон и т.н:) Сега на наша територия ще пробвам:)

    ОтговорИзтриване
  11. Хей, момичета ...
    Лучия, Мъх, Траянче ...
    Много ви благодаря че наминахте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, нямаш ядове за бара Слънце :) Ти само ела!
      Траянче, ако не пробваш у дома, като дойдеш не пропускай този шанс!

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.