четвъртък, 31 октомври 2013 г.

PANELLETS



Panellets са традиционни испански сладки, които се правят за деня на Todos los Santos, в превод "Ден на Всичките Светии". Празнува се винаги на 1 ноември и е ден за почит на всички мъртви души. Това е католически празник който с годините се е повлиял и от американския Hаlloween, с правенето на тиквени фенери и останалите подробности около празника, но тези сладки "dulces" както им казват испанците, заедно с консумацията на печени кестени, печени сладки картофи "boniatos", сушени плодове и пиенето на винен ликьор "moscatel" се е запазило и до днес.





Не сме католици за да празнуваме този празник. Ние си имаме нашите си традиции за почитане на мъртвите души, но когато живееш в дадена държава, имаш поглед над отрупаните витрини на сладкарници и магазини които продават всичко необходимо за даден празник, няма как да не се изкушиш и да пробваш от всичко :) Съблазнително е нали така? А и сладките наистина са чудесни, правят се бързо и с минимално разнообразие на продукти и също толкова бързо се изяждат :)



PANELLETS

Необходими продукти за тестото:

смляни бадеми 250 гр
2 средно големи сладки картофа ( 400 гр бяха общо като грамаж)
200 гр захар ( моята беше по малко кафява не рафинирана)
настъргана лимонова кора

и за гарниране ядки:

бадеми на кубчета 125 гр
кокосови стърготини 125 гр
пиньони 80 гр 
1 белтък

Начин на приготвяне:

Добре е тестото да се приготви от вечерта, защото е важно да отлежи минимум 6 часа в хладилник.
Искам също да поясня че сладките картофи не са обикновени картофи, а един грудков зеленчук за който не съм сигурна дали се намира на българския пазар. Казва се boniatos, в превод картоф, но е сладък и с оранжева вътрешност като тиква. Вкусово също се доближава до тиквата. Расте в тропически климат.
Консумира се обикновено през зимните месеци. 

И така:
Сваряват се сладките картофи, измити добре и не обелени. Още топли се обелват и пасират.
Към тях се прибавят захарта, лимоновата кора и смлените бадеми. Първоначално се бърка всичко с лъжица, но после се доумесва с ръце. Добре омесено тестото се прибира в хладилник за най малко 6 часа. След като е отлежало, тестото се разделя на 3 части. Докато се оформят топчетата за сладките за да се овалват в единия вид ядки е добре останалото тесто отново да се върне в хладилника.



Към тази част от която ще се правят кокосовите топчета се добавя и половината от кокосовите стърготини.Отново се доумесва добре с ръце и после оформените топчета се намазват с разбития белтък и овалват с още кокосови стърготини.
С останалото тесто се работи по същия начин. Оформят се топчета, намазват се с белтък и се овалват в ядките. Готовите сладки се подреждат върху тава застлана с хартия за печене и намазана с масло и се пекат за 8 до 10 мн в  загрята фурна на 180-200 градуса.







Докато писах рецептата си мислех, дали ще може този сладък картоф ако не се продава в България да се замени с обикновен нашенски, или може би с варена тиква, защото ще е жалко ако на някого му харесат тези сладки и да не може да си ги направи. 
Мисля си че тиквата ще бъде чудесен заместител и да знаете ще пробвам и ще споделя :)




Здраве и благоденствие за всички!

П. П.   Рецептата беше в опаковката с ядките необходими за приготвянето на сладките и е закупена от търговска верига за хранителни продукти.

27 коментара:

  1. Ура, има сладки картофи в България :) И наистина имат вкус на тиква, но сега се замислям, че вкъщи никога не ги консумираме като тиквата, по-скоро като екзотична гарнитура, но да не се отвличаме от сладките - умирам за такива, или поне така си мисля :)

    ОтговорИзтриване
  2. Освен много вкусни, са и полезни, нали, Дани? :) Даже май могат да минат за веган.
    Прекрасна са и с удоволствие бих си опитала. Черпя се с една сладка и ти желая още по-сладка вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много са изкусителни, Дани!
    И снимките са чудесни!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат много апетитно, Дани! Чудесна рецепта, ще се възползвам от нея съвсем скоро! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Слънчо, много, ама много ми харесват тези сладки, прекрсни са, големи красавици!
    Ще ги предложа и на дъщеря ми, защото аз много вегански рецепти не знам, само да видим с какво да заместим белтъка. Но непременно ще ги направя у дома, с тиква обаче. Благодаря ти за рецептата, мила!
    Гушкам те и ти желая лека нощ, а утре един прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Мм изглеждат толкова апетитно! Беше ми интересно да прочета, защото и при нас в Италия се празнува на 1ви ноември, но не знам за типични сладки, ще трябва да поразпитам.
    Поздрави и лека вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много са симпатични, Дани! Не съм виждала такива картофи у нас, но се замислих, гледайки снимките, дали няма да станат с кестени? А защо не и с обикновени картофи. За Коледа правих едни бонбони от картофи и кокосови стърготини, без печене - чудни бяха.
    Радвам се, че оправи блога и мога да пиша вече коментари :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятни топчета! Изглеждат неустоими! Дани, с нетърпение ще очавам да споделиш и рецептата за турон. Незабравим ще остане за нас като вкус и вид, но за съжаление в България не се продава, защото той си е запазена марка на Испания! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, страхотна си! И сладките хубави, но снимките и топлия ти начин на писане винаги ме умилява :* !
    Целувка и хубави почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, удивителни са тези топченца сладки бонбонки! Не знаех, за този празник, благодаря че написа повече. За картофите мога да кажа, че в България се продават в Метро, но вкусът им е почти като на тиква. Знаеш ли относно празниците, аз винаги се изкушавам да се докосна до другите традиции и обичаи, много ми е интересно и забавно, това в никакъв случай не означава, че пренебрегвам нашите. Страхотна публикация, прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  11. Много зареждащи снимки! Тези сладки изглеждат мноооого вкусни! Ще ги пробвам, Дани!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Реших,ще си ги направя с тиква...Благодаря за рецептата,Дани!Нека има празници ,за да се забавляваме повече...
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна идея за бонбони! Много ми допадна и ще пробвам :) Топла вечер от мен :*

    ОтговорИзтриване
  14. Ама много са сладки тези сладки. Без значени по какъв повод са се появили на трапезата за първи път, бих ги опитала с удоволствие. Хубава вечер, Гоголина!

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятно изглеждат и при условие, че имам налични всички продукти за приготвянето им, нямам никакво оправдание да не ги приготвя. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Чудни, сладурести сладки!
    И непременно ще ги опитам, направила си им прекрасни снимки и ме изкушават много!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани,толкова красиви снимки и толкова подканящи топченца-бих напълнила шепичка от всички варианти!Сладки картофи често виждам,но още не съм се наканила да тествам.Даваш добър повод,благодаря!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря на всички за милите и топли коментари!
    Топла прегръдка за всяка една от вас :)

    ОтговорИзтриване
  19. Отново се захласвам се по твоите красоти в идеи, рецепти и снимки, Дани!
    Чудесно изглеждат, а и вкусът би ми допаднал - снимките са страхотни!
    Благодаря за удоволствието, поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, докато четях се чудех точно дали не може да се замени с тиква. Сигурно може да се добавят повечко смлени ядки и ако не доминират на вкус ще е чудно :) Аз наскоро правих бонбони с тиква, но сложих едно пакетче фъстици и от тиквата помен не остана :D
    A бонбонките ти са фантастични! Хубава атмосфера носят празниците, без значение чии са :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Лучия, може с тиква, и няма повече ядки да слагаш, защото смлените бадеми са достатъчни като количество и обират влагата от тиквата. Само да не е от ония много водните. Този сладък картоф е точно с вкус на тиква, дори е по сладък от нея, но като текстура е точно тиква. И ако е печена а не варена ще е по добре, защото водата и е вече изпарена до минимум.
    То не е точно бонбони, а по клони към сладки, защото се пекат, но наистина са чудесни а и бързо стават :)
    Поздрави и за теб, и ако ги направиш ... кажи ми :)

    ОтговорИзтриване
  22. С благодарност за вдъхновението и вкусната рецепта идва, Дани! Сладките са невероятни! Искам само да направя едно предупреждение. Температурата на печене е много висока и сладките трябва да се пекат максимум 5 минути, иначе ядките прегарят. 10-12 минути могат да се пекат на 180-200 градуса. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за предупреждението Еви! Ще коригирам в текста. Не си спомням вече дали е пишело температура в рецептата, но много добре си спомням че тогава имах печка на газ, и такива мъки беше всяко едно нещо да го изпека в нея, че понякога сама се чудих, със желание или със поглед се изпичаше това което правех :) Не показваше и градусите ... абе пълна скръб :(
      Сърдечно благодаря за споделеното и силно те прегръщам! Слънце си ми ти!

      Изтриване
    2. Сладките са невероятно вкусни и лесни за приготвяне, заслужават да бъдат опитани по всяко време.
      За съжаление не съобразих високата температура и сладките, оваляни в кедрови ядки се препекоха. :(
      Като цяло не им трябва много престой във фурната. Трябва само леко да се запекат ядките, така сладките запазват влажността си.
      Още веднъж ти благодаря за вдъхновението и рецептата, Дани! Голяма прегръдка и за теб, мила! :)

      Изтриване
    3. Ами те и моите са леко прегорели Еви, та и даже и на снимките си личи :)
      Съжалявам че не умишлено съм те подвела с тези градуси :( Кедровите ядки, а и не само те, са деликатни при печене.

      Изтриване
  23. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.